Ελλάδα

Αγρότες: Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ενώ οι επαγγελματίες κλιμακώνουν – Θα γίνει συνάντηση με Μητσοτάκη;

Εν αναμονή των αποφάσεων των αγροτών μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται η κυβέρνηση την ώρα που οι κινητοποιήσεις από επαγγελματίες του κλάδου συνεχίζονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, στην κυβέρνηση κανένας δεν περίμενε ότι θα σταματούσαν άμεσα οι κινητοποιήσεις μετά από όσα είπε ο πρωθυπουργός και μάλιστα μεσούσης της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη όπου εκεί οι αγρότες αναμένεται να συναντήσουν τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να τους μεταφέρουν τα αιτήματά τους.

Την ίδια ώρα το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως όταν οι αγρότες αναλύσουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τότε θα κατανοήσουν την υπέρβαση στον κρατικό προϋπολογισμό και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση για την ώρα δεν φαίνεται πως οι αγρότες σκοπεύουν να λήξουν άμεσα τις κινητοποιήσεις, καθώς τη Δεύτερα θα γίνει νέα συνάντηση προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Πάντως, οι αγρότες έχουν ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμούν να συναντηθούν απευθείας με τον πρωθυπουργό προκείμενου να του θέσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν και όχι με τον αρμόδιο υπουργό. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει διάθεση για μία τέτοια συνάντηση.

Αποφασισμένοι για συμβολικούς αποκλεισμούς στη Θεσσαλία
Στο Ζάρκο Τρικάλων, οι αγρότες επιμένουν στα μπλόκα ενώ προγραμματίζουν και συμβολικούς αποκλεισμούς. Όπως σημείωσε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Αντώνης Τσολναράς, φαίνεται ότι, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη όξυναν περισσότερο το κλίμα, παρά κατεύνασαν την οργή των αγροτών.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας κάνουν λόγο για «κοροϊδία», λένε ότι θέλουν να νομοθετηθεί αφορολόγητο πετρέλαιο, και όχι να παίζουν κάθε χρόνο τη γάτα με το ποντίκι, ενώ, για το ρεύμα, επισημαίνουν ότι, οι γεωτρήσεις είναι διαλυμένες και ότι δεν θα λειτουργήσει τίποτα για τους επόμενους μήνες, άρα είναι δώρο – άδωρο. Το αίτημά τους ήταν και παραμένει πλαφόν 7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στο ρεύμα. Στο συγκεκριμένο μπλόκο προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας – Ιωαννίνων στέλνοντας εκ νέου ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, και στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, παραγωγοί του Τυρνάβου απέκλεισαν συμβολικά την κυκλοφορία ενώ, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη, πανθεσσαλική σύσκεψη και φαίνεται πως, η πρόταση για το κλείσιμο της εθνικής οδού είναι πια πολύ ζεστή.

 «Σταγόνα στον ωκεανό» το μέτρο για το πετρέλαιο
Στη Θεσσαλονίκη, η ΔΕΘ βρίσκεται για δεύτερη μέρα υπό πολιορκία από αγρότες με τα μηχανήματά τους. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαφειρίου, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι είναι εξοργισμένοι και σχεδιάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινά. Όλοι σημειώνουν ότι οι πολιτικές είναι αυτές που τους έβγαλαν στους δρόμους ενώ τονίζουν ότι, ο πρωθυπουργός μίλησε μόνο για τα έργα πνοής στη Λάρισα και απαιτούν διαβούλευση για την ΚΑΠ και αφορολόγητο πετρέλαιο, που είναι και αίτημα του κλάδου από το 1996.

Οι ίδιοι σημείωσαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους θα κλιμακώσουν ακόμη και με κάθοδο στην Αθήνα. Το μεσημέρι της Παρασκευής (02/02) πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση μεταξύ των φορέων του αγροτικού κόσμου για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενώ, συμβολικά, έκλεισαν την είσοδο της νότιας πύλης της ΔΕΘ και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με τη χορήγηση μείωσης ΕΝΦΙΑ για…

2 Φεβρουαρίου 2024

Στον Βόλο ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, μετά από πρόσκληση του διοικητικού…

2 Φεβρουαρίου 2024

Μητσοτάκης στον Economist: «Όσο η οικονομία είναι ισχυρή, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά»

Στα βαθιά αίτια του λαϊκισμού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε άρθρο του στον…

2 Φεβρουαρίου 2024

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, με ψήφισμα που εξέδωσε, συμπαραστέκεται και στηρίζει τον αγώνα των πλημμυροπαθών…

2 Φεβρουαρίου 2024

Έκοψε τη βασιλόπιτα ο Διαγόρας Στεφανοβικείου

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στην ταβέρνα «Το Αρχοντικό του Καρδάση» στο Στεφανοβίκειο έκοψε την πρωτοχρονιάτικη…

2 Φεβρουαρίου 2024

Το πρόγραμμα των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας

Το πρόγραμμα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας έκανε γνωστό η ΕΠΟ. Τα δύο ματς…

2 Φεβρουαρίου 2024