Τοπικά

Αγρότες Πηλίου δεν θα θεωρούνται επαγγελματίες “Θ”

agrotis

Τον κίνδυνο να μη χαρακτηρίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, στην περίπτωση κατά την οποία εγκριθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και περιλαμβάνει την προϋπόθεση το 51% του ετήσιου εισοδήματος να προέρχεται από αγροτική εκμετάλλευση. Οι παραγωγοί του Πηλίου αρκετές χρονιές δηλώνουν μηδέν αγροτικό εισόδημα λόγω μηδενικών σοδειών, κυρίως στην ελιά. Προκειμένου να μην τεθούν εκτός των διατάξεων, με επιπτώσεις και στην ασφάλισή τους, ζητούν από την κυβέρνηση τη μείωση του προσδιοριζόμενου ποσοστού στο 30% τουλάχιστον, με βάση το ορεινό και μειονεκτικό της ευρύτερης περιοχής.

Εκτός των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κινδυνεύουν να τεθούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στο Πήλιο.
Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο στη Βουλή που ορίζει ότι για να χαρακτηριστούν αγρότες ως κατά κύριο επάγγελμα και να δικαιούνται όλα όσα οι νόμοι και οι κανονισμοί προβλέπουν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ότι το 51% του ετήσιου εισοδήματός τους προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από αγροτική εκμετάλλευση.
Στην περίπτωση κατά την οποία οι αγρότες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν εισόδημα προερχόμενο στο ποσοστό της τάξης του 51% από αγροτική εκμετάλλευση τίθενται αυτομάτως εκτός των ευεργετικών διατάξεων και παύουν να χαρακτηρίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα, με επιπτώσεις και στην ασφάλισή τους.
Η κυβερνητική πρόταση προκαλεί την έντονη αντίδραση συνεταιριστών και παραγωγών της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου, καθώς υποστηρίζεται ότι με τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς και τις αρκετές χρονιές που το φυτικό κεφάλαιο στις καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν αποδίδει καρπούς λόγω αφορίας ή δυσμενών καιρικών συνθηκών δηλώνουν μηδενικό αγροτικό εισόδημα και σε αυτή την περίπτωση αν εγκριθεί το επίμαχο νομοσχέδιο από τη Βουλή και γίνει νόμος του Κράτους οι Πηλιορείτες αγρότες στη συντριπτική τους πλειονότητα θα πάψουν να χαρακτηρίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα.
Στις χρονιές κατά τις οποίες δεν υπάρχει παραγωγή είτε λόγω αφορίας είτε δυσμενών για το φυτικό κεφάλαιο και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις καιρικών συνθηκών το μοναδικό εισόδημα το οποίο δηλώνουν οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στο Πήλιο είναι από ενοίκια ακινήτων που εκμισθώνουν ή από άλλες δραστηριότητες, πλην της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεταιριστές και αγρότες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με την καλλιέργεια και την παραγωγή στο Πήλιο ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επανεξέταση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και να μειώσει το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που απαιτείται να δηλώνουν προκειμένου να χαρακτηρίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα στο 30% τουλάχιστον, με βάση το ορεινό και μειονεκτικό της ευρύτερης περιοχής.
«Είναι παράλογο και ανεπίτρεπτο για τους αγρότες μιας ορεινής και μειονεκτικής περιοχής όπως είναι η ευρύτερη του Πηλίου» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάν. Διανελλάκης «να προωθεί η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι όσοι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα δεν δηλώνουν ότι το 51% του ετήσιου εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική εκμετάλλευση παύουν αυτόματα να χαρακτηρίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα. Πώς θα δηλώνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί του Πηλίου 51% ετήσιο εισόδημα προερχόμενο από αγροτική εκμετάλλευση, όταν ανά δύο χρόνια ή και λιγότερο έχουν μηδενική παραγωγή στη μονοκαλλιέργεια της ελιάς είτε λόγω αφορίας είτε δυσμενών καιρικών συνθηκών; Στις συγκεκριμένες χρονιές με μηδενική σοδειά και αντίστοιχο εισόδημα από αγροτική χρήση οι αγρότες του Πηλίου δηλώνουν ως εισόδημα ενοίκια από εκμισθώσεις ακινήτων ή άλλες γενικότερα δραστηριότητες. Δεν μπορεί να ισχύσει η συγκεκριμένη διάταξη για τους αγρότες του Πηλίου, διότι πολύ απλά δεν έχουν κάθε χρόνο εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση και στην προκειμένη περίπτωση αν το νομοσχέδιο γίνει τελικά νόμος του Κράτους θα τεθούν αυτόματα εκτός, με επιπτώσεις και στην ασφάλισή τους, καθώς δεν θα χαρακτηρίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα. Θεωρούμε υψηλό το ποσοστό της τάξης του 51% και ζητούμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομοσχέδιο προχωρώντας σε μείωση στο 30% τουλάχιστον, με βάση το χαρακτηρισμό του Πηλίου ως ορεινής και μειονεκτικής περιοχής, διότι με 51% θα πάψουμε να είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το