Τοπικά

Αγρότες: Κινητοποιήσεων συνέχεια μετά τα μέτρα Μητσοτάκη – Μιλούν για «εμπαιγμό» και «σταγόνα στον ωκεανό»

Παραμένουν στα μπλόκα και σχεδιάζουν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, μετά και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής 5 + 1 παρεμβάσεις που έχουν στόχο να μειώσουν το ενεργειακό κόστος στην αγροτική παραγωγή.

Μετά και την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου βρέθηκε για να απαντήσει σε ερώτηση του προέδρου της ΚΟ της «Νέας Αριστεράς», Αλέξη Χαρίτση, οι αγρότες που βρίσκονται εδώ και μέρες στα μπλόκα της εθνικής οδού, κάνουν λόγο για «κοροϊδία», «σταγόνα στον ωκεανό» και «εμπαιγμό» από μέρους της κυβέρνησης.

Αποφασισμένοι για συμβολικούς αποκλεισμούς στη Θεσσαλία
Στο Ζάρκο Τρικάλων, οι αγρότες επιμένουν στα μπλόκα ενώ προγραμματίζουν και συμβολικούς αποκλεισμούς. Όπως σημείωσε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Αντώνης Τσολναράς, φαίνεται ότι, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη όξυναν περισσότερο το κλίμα, παρά κατεύνασαν την οργή των αγροτών.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας κάνουν λόγο για «κοροϊδία», λένε ότι θέλουν να νομοθετηθεί αφορολόγητο πετρέλαιο, και όχι να παίζουν κάθε χρόνο τη γάτα με το ποντίκι, ενώ, για το ρεύμα, επισημαίνουν ότι, οι γεωτρήσεις είναι διαλυμένες και ότι δεν θα λειτουργήσει τίποτα για τους επόμενους μήνες, άρα είναι δώρο – άδωρο. Το αίτημά τους ήταν και παραμένει πλαφόν 7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στο ρεύμα. Στο συγκεκριμένο μπλόκο προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας – Ιωαννίνων στέλνοντας εκ νέου ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, και στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, παραγωγοί του Τυρνάβου απέκλεισαν συμβολικά την κυκλοφορία ενώ, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη, πανθεσσαλική σύσκεψη και φαίνεται πως, η πρόταση για το κλείσιμο της εθνικής οδού είναι πια πολύ ζεστή.

«Σταγόνα στον ωκεανό» το μέτρο για το πετρέλαιο
Στη Θεσσαλονίκη, η ΔΕΘ βρίσκεται για δεύτερη μέρα υπό πολιορκία από αγρότες με τα μηχανήματά τους. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαφειρίου, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι είναι εξοργισμένοι και σχεδιάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινά. Όλοι σημειώνουν ότι οι πολιτικές είναι αυτές που τους έβγαλαν στους δρόμους ενώ τονίζουν ότι, ο πρωθυπουργός μίλησε μόνο για τα έργα πνοής στη Λάρισα και απαιτούν διαβούλευση για την ΚΑΠ και αφορολόγητο πετρέλαιο, που είναι και αίτημα του κλάδου από το 1996.

Οι ίδιοι σημείωσαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους θα κλιμακώσουν ακόμη και με κάθοδο στην Αθήνα. Το μεσημέρι της Παρασκευής (02/02) πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση μεταξύ των φορέων του αγροτικού κόσμου για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενώ, συμβολικά, έκλεισαν την είσοδο της νότιας πύλης της ΔΕΘ και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Μπλόκο το απόγευμα στη γέφυρα του Σελινούντα στην Αχαΐα
Και στην Αχαΐα όμως, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι αγρότες του Αιγίου. Σύμφωνα με τον Νίκο Γιαπρακά, στις 17.00 μ.μ. της Παρασκευής, οι αγρότες της περιοχής έχουν κανονίσει να κάνουν μπλόκο στην παλιά εθνική οδό, στο ύψος της γέφυρας του Σεληνούντα. Οι εκπρόσωποι των αγροτών που μίλησαν στο OPEN σημείωσαν πως επίσης δεν ικανοποιήθηκαν από τα όσα άκουσαν από τον πρωθυπουργό ενώ τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με όλους τους αγρότες προκειμένου να δοθούν λύσεις στα κατά τόπους προβλήματα. Διαμηνύουν πως δεν κάνουν πίσω και, το απόγευμα, το μπλόκο τους στη γέφυρα θα στηθεί κανονικά.

Οι 5+1 παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Νωρίτερα την Παρασκευή, πακέτο μέτρων για τους αγρότες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναλυτικά τα 5+1 νέα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών: 

  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.
  • Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα,  αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
  • Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 232 εκ. ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

112

Τα νέα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα, τα ποσά και τον τρόπο υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούν στη…

2 Φεβρουαρίου 2024

Δήμαρχοι

Γέμισε από κόσμο η αίθουσα του ΤΕΕ στην προχθεσινή εκδήλωση της Πολυτεχνικής Σχολής για τους…

2 Φεβρουαρίου 2024

Τρεις ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου νοσηλεύεται διασωληνωμένος ένας 79χρονος που νοσεί από κορωνοιό. Στη Β΄Παθολογική…

2 Φεβρουαρίου 2024

Η πίτα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας στη Λάρισα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων ο Σύλλογος Υπαλλήλων…

2 Φεβρουαρίου 2024

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας -Πειραματικό

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ανέθεσε στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας Βόλου-Πειραματικό την υλοποίηση της…

2 Φεβρουαρίου 2024

Πανελλήνια

"Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου" ορίστηκε η 1η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης…

2 Φεβρουαρίου 2024