Τοπικά

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της… πόλης “Θ”

ΚΟΥΠΡΙ 5

Πολλοί είναι πλέον και οι Βολιώτες που ασχολούνται ερασιτεχνικά με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, με τον πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας μπαξέδες, αλλά και μικρές κτηνοτροφικές μονάδες περιφερειακά του Βόλου, αλλά και κοντά στο κέντρο της πόλης. Το «μενού» ποικίλλει ανάλογα με την εποχή. Ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, φασολάκια, μελιτζάνες κ.ά. το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα κουνουπίδια, κρεμμυδάκια, μαρούλια, λάχανα κ.ά. Οι λόγοι πολλοί. Από τους κυριότερους η αίσθηση της δημιουργίας, της παραγωγής και των βιολογικών προϊόντων χωρίς λιπάσματα. Σπίτια και οικόπεδα εγκαταλελειμμένα για χρόνια έχουν πάρει τη μορφή καλλιεργούμενων εκτάσεων και κτηνοτροφικών μονάδων. Πάντως η εποχή επιβάλλει ντοματιές, πιπεριές, αγγουριές, μελιτζανιές κ.ά., ενώ από την άλλη κάποιοι έχουν φτιάξει κοτέτσια εκτρέφοντας κότες. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν βάλει γουρούνια, αρνιά, μέχρι και κουνέλια.

Αποτελεί γεγονός τα τελευταία χρόνια πολλοί Βολιώτες ασχολούνται ερασιτεχνικά με την καλλιέργεια μικρών χώρων δημιουργώντας μπαξέδες ή ακόμη και εκτρέφοντας ζώα κυρίως κότες. Ο κυριότερος λόγος δεν είναι άλλος από το ότι θέλουν οι περισσότεροι στο τραπέζι του σπιτιού τους να μπαίνει βιολογικό και χωρίς λίπασμα φαγητό. Το «μενού» ποικίλλει ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι από ντοματιές έως κολοκυθάκια και φασολάκια, ενώ το χειμώνα επικρατεί το κουνουπίδι και το μαρούλι.

ΜΠΛΕΤΣΑ 5

Υπάρχουν αρκετοί επίσης που έχουν και ζώα δημιουργώντας τη δική τους «κτηνοτροφική μονάδα» με κότες, κουνέλια, αρνιά, γουρούνια κ.ά.

Η κ. Μ. κληρονόμησε το σπίτι της μητέρας της, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον Περιφερειακό του Βόλου, όπου έχει δημιουργήσει μια «οπτασία» από λουλούδια και όχι μόνο. Καλλιεργεί το καλοκαίρι κυρίως ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, φασολάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, ενώ το «μενού» το χειμώνα αλλάζει με κρεμμυδάκια, λάχανα, μαρούλια κ.ά. Τώρα είναι η εποχή όπου θα μαζέψει τα ντοματάκια, με τα οποία θα φτιάξει σάλτσα για όλο το χειμώνα. Ασχολείται μία με δύο ώρες την ημέρα και οι καθημερινές εργασίες αποτελούνται από ξεχορτάριασμα, πότισμα και περιποίηση. Η ίδια αναφέρει ότι άρχισε την προσπάθειά της με το σκεπτικό τα παιδιά της και τα εγγόνια της να τρώνε υγιεινά και προϊόντα βιολογικά. Πολλές φορές δίνει προϊόντα και στους γείτονες όπως η ίδια αναφέρει.

«Το να ασχολείσαι με τον μπαξέ είναι κάτι το όμορφο. Ξεφεύγεις από την καθημερινότητα και ξεχνιέσαι από τα προβλήματα» τονίζει η ίδια.

Ο κ. Β., 37 χρόνων, είχε ένα μικρό οικόπεδο στην Αγριά, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο. Η αρχή της δημιουργίας του μπαξέ, αλλά και της μικρής «κτηνοτροφικής μονάδας» έγινε όταν γεννήθηκε το πρώτο παιδί της οικογένειας. «Θέλαμε να τρώμε υγιεινά και βιολογικά προϊόντα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τονίζει ότι παρά την κούραση από τη δουλειά ξεφεύγεις από τα άγχη και τα προβλήματα της καθημερινότητας όταν ασχολείσαι με τον μπαξέ και τα ζώα. Η ασχολία του καθημερινά είναι περίπου δύο ώρες, κάτι όμως που δεν κουράζει σωματικά και πνευματικά. Άλλωστε όπως ο ίδιος τονίζει σε γεμίζει τις μπαταρίες η ασχολία με τον μπαξέ και αποτελεί και ένα είδος «ψυχολογικής ανάτασης». Ντοματιές, αγγουριές και φασολάκια είναι τα προϊόντα που καλλιεργεί κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα λάχανα, μαρούλια, κουνουπίδια. Στην «κτηνοτροφική μονάδα» έχει κότες, κουνέλια, δύο αρνιά και ένα γουρούνι.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, με το συναίσθημα της δημιουργίας ξεχνάς τα πάντα από κούραση έως και τα προβλήματα της δουλειάς. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει και σύστημα στάγδην ποτίσματος.

Από την πλευρά του ο κ. Δ., 36 χρόνων, έχει δημιουργήσει τον μπαξέ του σε ένα χώρο ανάμεσα στο Βόλο και το Διμήνι. Ασχολείται μία ώρα καθημερινά το πρωί προτού πάει στη δουλειά του. Κυρίως καλλιεργεί ντοματιές, αγγουριές, πιπεριές και μελιτζανιές το καλοκαίρι, ενώ έχει κότες και δύο πρόβατα. Οι καθημερινές εργασίες είναι το πότισμα και η περιποίηση, ενώ για τα ζώα το νερό, η τροφή και η καθαριότητα.

«Οικονομική ωφέλεια δεν υπάρχει, αφού πολλές φορές μπορεί να «μπεις και μέσα» οικονομικά. Το κέρδος είναι η ικανοποίηση ότι παράγεις και καλλιεργείς» αναφέρει. Λαχανικά, κηπευτικά, αβγά, αλλά και κρέας οι «προμήθειές» του. Τα οφέλη πολλά. Το κυριότερο η υγιεινή και βιολογική τροφή, τα αγνά προϊόντα χωρίς λιπάσματα και το κρέας χωρίς καμιά διατροφική ορμόνη. Για τον ίδιο η ερασιτεχνική ασχολία με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, παρά τον κόπο και το χρήμα που ξοδεύει, του προσφέρει ψυχολογική ηρεμία και γαλήνη. Τέλος ο κ. Δ. αναφέρει ότι όλα ξεκίνησαν όταν βρήκε την ευκαιρία από άποψη χώρου και εκπλήρωσε μια παιδική επιθυμία για να δημιουργήσει το δικό του μπαξέ και να εκτρέφει ζώα.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. ασχολείται με τον μπαξέ του, που βρίσκεται σε οικισμό του Πηλίου πολύ κοντά στο Βόλο, μία με μιάμιση ώρα ανά δεύτερη ημέρα. Ντοματιές, αγγουριές, μαϊντανό, φασολάκια είναι μεταξύ άλλων τα προϊόντα που παράγει. Το χειμώνα όπως ο ίδιος τονίζει κυρίως η παραγωγή είναι κουνουπίδια και μαρούλια, ενώ έχει και είκοσι κότες που του προσφέρουν ένα ικανοποιητικό αριθμό αβγών καθημερινά. «Η αρχή έγινε για να περνάω την ώρα μου όταν δεν εργάζομαι, αλλά και να τρώμε κάτι χωρίς λιπάσματα» επισημαίνει ο κ. Γ. Το σημαντικότερο όμως όλων όπως ο ίδιος αναφέρει είναι το γεγονός ότι «δημιουργείς και παράγεις κάτι δικό σου».

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ

Ο κ. Δωρόθεος Κουντουράς, Msc γεωπόνος, που διατηρεί κατάστημα με γεωργικά είδη και προϊόντα, επισημαίνει την αύξηση της κίνησης από ερασιτέχνες αγρότες, οι οποίοι αγοράζουν γεωργικά προϊόντα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που τον συμβουλεύονται για να έχουν μια καλή παραγωγή.

Ο ίδιος αναφέρει ότι αρκετοί είναι και οι Βολιώτες, οι οποίοι ακόμα και στα μπαλκόνια τους σε γλάστρες φυτεύουν κηπευτικά, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον προς τη βιολογική παραγωγή χωρίς χημικά. Όπως επίσης αρκετοί είναι και αυτοί που είχαν κήπους με γκαζόν και πλέον καταστρέφουν ένα κομμάτι για να βάλουν τα βασικά κηπευτικά όπως είναι ντομάτες, αγγούρια, σέλινο, μαϊντανός κ.ά., ενώ ζήτηση υπάρχει και σε αγορά και φύτευση οπωροφόρων δέντρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το