Τοπικά

Αγρότες έμειναν «εκτός» Εξισωτικής – Μετά το πρώτο σοκ θα υποβάλουν ενδικοφανείς προσφυγές

Ενστάσεις για τα «κομμένα» χρήματα και τους αποκλεισμούς από την Εξισωτική Αποζημίωση αναμένεται να υποβάλουν δεκάδες αγρότες από τη Μαγνησία, μετά το πρώτο «πάγωμα» από τη μη καταβολή χρημάτων στους λογαριασμούς τους.

Να αναφερθεί ότι οι παραγωγοί δύνανται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την 12 Ιανουαρίου ως και τις 25 του μήνα. Η υποβολή της προσφυγής θα συνοδεύεται, όπου απαιτείται, από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Απογοητευμένοι δηλώνουν και στη Μαγνησία δεκάδες αγρότες- δικαιούχοι της λεγόμενης Εξισωτικής Αποζημίωσης, καθώς δεν πήραν τα χρήματα που περίμεναν, ενώ αρκετοί διαπίστωσαν ότι απλώς είχαν αποκλειστεί. Ως γνωστόν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε στο τέλος του 2020 την οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τις αιτήσεις 2020, τη λεγόμενη «εξισωτική αποζημίωση». Ωστόσο, τα χρήματα για πολλούς ήταν λιγότερα, ενώ πολλοί ήταν οι αγρότες που διαπίστωσαν ότι είχαν κοπεί από τις πληρωμές. Συνεπώς το επόμενό τους βήμα είναι να προσφύγουν στην κατάθεση ενστάσεων. Σύμφωνα με αγροτοσυνδικαλιστές από τις περιοχές του Αλμυρού και του Βελεστίνου, «υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι, που περίμεναν να κάνουν Χριστούγεννα με αυτά τα χρήματα, αλλά δυστυχώς δεν πιστώθηκαν τα ποσά της Εξισωτικής Αποζημίωσης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή επηρεάστηκε τόσο από τον εντοπισμό ευρημάτων με λάθος κωδικό, όσο και από τον συμψηφισμό αχρεωστήτων από προηγούμενα έτη», ανέφεραν χαρακτηριστικά και προσέθεσαν: «Τώρα η μοναδική επιλογή που υπάρχει, είναι η κατάθεση προσφυγής». Σύμφωνα με τον κ. Χρ. Πάντζιο από τον Αλμυρό, «σίγουρα δεν καταβλήθηκε η Εξισωτική στους λογαριασμούς των δικαιούχων, που λαμβάνουν και συντάξεις αναπηρίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για αντίστοιχες περιπτώσεις και για δικαιούχους με συντάξεις χηρείας. Είχαν δεσμευτεί οι αρμόδιοι ότι αυτό το ζήτημα θα επιλύονταν οριστικά και δεν θα επαναλαμβάνονταν αυτή η αδικία. Τώρα θα κατατεθούν ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους, στις προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί, αλλά κάποια στιγμή αυτό το ζήτημα πρέπει να τελειώσει οριστικά», προσέθεσε ο ίδιος. Να αναφερθεί ότι κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18 της υπ’ αριθ. 562/93601/25.04.2019 ΥΑ (ΦΕΚ 1641/Β’/13.05.2019), οι παραγωγοί δύνανται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την 12.01.2020 και εντός 10 εργασίμων ημερών, δηλαδή ως και την 25.01.2020. Η υποβολή της προσφυγής θα συνοδεύεται, όπου απαιτείται, από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι, για την ενημέρωσή τους, σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (210.88.02.000) και στο τηλεφωνικό κέντρο Εξυπηρέτησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (1540), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09.00 έως τις 17.00. Επισημαίνεται ότι αρχικά ο προϋπολογισμός για την Εξισωτική Αποζημίωση ανέρχονταν στα 240 εκατομμύρια ευρώ, με τροποποιητική απόφαση ανέβηκε στα 257 εκατομμύρια ευρώ και τελικά διαμορφώθηκε στα 359,3 εκ. ευρώ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 29/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.00 Παναθηναϊκός-Μίλων -Ζ- (Κύπελλο…

29 Μαρτίου 2024

Σκωτία: Η Βουλή εξετάζει νομοσχέδιο για την ευθανασία – Τι έδειξε δημοσκόπηση

Σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στους κατοίκους της Σκωτίας που πάσχουν από καταληκτική νόσο να…

29 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση για τα “Πολιτιστικά Μονοπάτια” διοργανώνει ο Δήμος Σκιάθου

  Ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο ECOΖΗΝ ΣΚΙΑΘΟΥ και τη Περιφέρεια…

29 Μαρτίου 2024

Ένωση Καταναλωτών Βόλου:Καταγγελίες καταναλωτών για τις παγίδες των προσφορών

  Τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων καθώς και ορισμένες προσφορές στο διαδίκτυο, αλλά και στα…

29 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού…

29 Μαρτίου 2024

ΠΕΝΘΟΣ ΖΗΣΗ ΚΑΝΑΛΙΩΤΗ

Τον λατρευτό μας πατέρα, παππού και θείο ΖΗΣΗ ΚΑΝΑΛΙΩΤΗ Ετών 97 κηδεύσαμε χθες Πέμπτη 28…

29 Μαρτίου 2024