Ελλάδα

Άγριες μάχες στην Επιτροπή για τη Συμφωνία των Πρεσπών – “Δελτίο θυέλλης” για την Ολομέλεια

Προαναγγελία σκληρής κόντρας και στην Ολομέλεια σηματοδοτεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη και θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη.
Η εναρκτήρια συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα με υψηλούς τόνους και έντονες αντιδράσεις, συνέχεια των όσων προηγήθηκαν με αφορμή την τοποθέτηση του Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή και την μετέπειτα απόφαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να προχωρήσει τελικά σε κλήρωση για την τελική σύνθεση της Επιτροπής.
Μάλιστα, κατά την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας δήλωσε ότι απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. «Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», εξήγησε.

Ωστόσο, η συνεδρίαση λίγη ώρα μετά διακόπηκε.
Αφορμή ήταν οι συνεχείς διακοπές, τόσο από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, όσο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που αμφισβητούσαν την διαδικασία συζήτησης.
Η ένταση ξεκίνησε με τον κ. Κασιδιάρη να κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού και του συντάγματος ως προς την σύνθεση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι αλλοιώνεται και νοθεύεται η σύνθεσή της με παράνομα μέσα, με την «άκυρη» διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρου Δανέλη και Γιώργου Μαυρωτά – και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής για παράβαση καθήκοντος.

Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, που τόνισε την ανάγκη «να κρατηθεί ένα πλαίσιο συνταγματικής νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και να μην παρασυρθούν από τους υβριστές και υμνητές του Γκαίμπελς». Απαντώντας δε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, που ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή, τόσο η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων όσο και οι τροποποιήσεις του συντάγματος που ψηφίστηκαν από τη γείτονα χώρα, ο κ. Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι όλα θα κατατεθούν.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ο κ. Ξυδάκης αντέτεινε ότι δόθηκε μία σαφέστατη πολιτική και θεσμική απάντηση για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται μικροπολιτική με επιστολές.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για διαδικαστικά τερτίπια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, μίλησε για ευθύνες που έχουν όλοι απέναντι στις νέες γενιές και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός τους στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμένος, τόνισε ότι πρέπει να είναι προαπαιτούμενα η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά τους και η επιστολή Κοτζιά.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Δουζίνας, αντέτεινε ότι η απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη σύνθεση της Επιτροπής έγινε κατά γράμμα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το σύνταγμα.
«Έπρεπε να γίνει η αλλαγή της σύνθεσης, διότι μέλη κόμματος ανεξαρτοποιήθηκαν και δεν υπήρχε κοινοβουλευτική οντότητα. Αυξήθηκαν οι ανεξάρτητοι και έπρεπε να προστεθούν δύο στην Επιτροπή. Η απόφαση του προέδρου της Βουλής στηρίχθηκε σε δύο άρθρα του κανονισμού ως προς την αναλογικότητα της δύναμης των κομμάτων» τόνισε ο κ. Δουζίνας.

Την έντονη αντίδραση του κ. Καμμένου προκάλεσε η αναφορά του κ. Δουζίνα, ότι ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή προς όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές. «Όλοι είπαν ‘όχι’ και ήθελαν να παραμείνουν στις επιτροπές που ήταν ήδη, εκτός από τους τρεις βουλευτές που μπήκαν στη κλήρωση» εξήγησε ο κ. Δουζίνας.
Ο κ. Καμένος αντέδρασε, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. «Να κάνουμε μια συζήτηση με επιχειρήματα και όχι με κραυγές», επέμεινε ο κ. Δουζίνας απέναντι στις συνεχιζόμενες διακοπές του κ. Καμένου, αλλά και του κ. Κασιδιάρη, που επίσης αντιδρούσε έντονα, ισχυριζόμενος ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Στο σημείο αυτό ο κ. Δουζίνας διέκοψε για λίγα λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Κατρούγκαλος: Πήραμε δεν δώσαμε
«Πήραμε δεν δώσαμε με την Συμφωνία» απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο Γιώργος Κατρoύγκαλος, με την επανέναρξη της συνεδρίασης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα κατατεθεί άμεσα η Ρηματική Διακοινωση που ζήτησαν οι βουλευτές καθώς και τα συνταγματικά άρθρα της γειτονικής χώρας πριν και μετά τις αλλαγές. Είπε επίσης ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα απαντήσει σε όλα στην Ολομέλεια. Σε ό,τι αφορά τέλος την σύνθεση της επιτροπής υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Βουλης έχει το προνόμιο να προχωρά σε αλλαγές, ωστόσο όπως είπε εκείνος δέχθηκε να γίνει κλήρωση .

Ως προς το θέμα της συνταγματικότητας της γείτονος – όπως το έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος -, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι είναι προφανές πως «εδώ εξετάζουμε ζητήματα συνταγματικότητας της δικής μας έννομης τάξης», παρόλα αυτά ανέφερε ότι από τη συνδυαστική ισχύ των άρθρων 26 και 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν νοείται προβολή λόγου του εσωτερικού δικαίου για αντίκρουση υποχρέωσης που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη. «Με τη ρηματική ανακοίνωση ρητά μας διαβεβαιώνουν ότι τηρήθηκε η συνταγματική τάξη της» επανέλαβε ο αν. υπουργός Εξωτερικών.

Η παρέμβαση του Σπύρου Δανέλλη κατά την οποία ζήτησε να υπάρξει σύνεση και να εκλείψουν οι ακραίες φωνές ώστε να γίνει συζήτηση για αυτό το κεφαλαιώδες εθνικό ζήτημα, προκάλεσε νέα έκρηξη του Πάνου Καμμένου ο οποίος χαρακτήρισε τον ανεξάρτητο βουλευτή αποστάτη .

Ο Πάνος Καμμένος επέμεινε ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη λόγω των μεθοδεύσεων του Νίκου Βούτση. Επέμεινε επίσης ότι δεν υπήρξε ποτέ απόφαση στην Διάσκεψη των Προέδρων αλλά ο Πρόεδρος της Βουλης προχώρησε μονομερώς στην κλήρωση των μελών της επιτροπής.

Παρέμβαση Βούτση
Λίγη ώρα αργότερα παρέμβαση στη συνεδρίαση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής. Απαντώντας στην κριτική των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές σε αντίθεση με την προηγούμενη Βουλή δεν έχουν συγκροτηθεί σε σώμα. Ο Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι λογίζονται ως ομάδα (κατ΄ εξαίρεση ) στην Διάσκεψη των Προέδρων για να μπορούν να έχουν εκπροσώπηση.

Όσο αφορά τις επιτροπές – συνέχισε- ο καθένας εκ των ανεξάρτητων βουλευτών δηλώνει τις επιτροπές που επιθυμεί να είναι μέλος και αν υπάρχει επικάλυψη, τότε γίνεται κλήρωση.

«Δεν υπάρχει απόφαση των ανεξάρτητων βουλευτών σε ποια επιτροπή θέλουν να πάνε. Αυτό δεν έγινε ποτέ» είπε και ανέφερε ότι η επιλογή και τελικά η κλήρωση για την σύνθεση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας έγινε μεταξύ των βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν τελευταία και μεταξύ εκείνων που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στην συγκεκριμένη επιτροπή. «Δεν υπάρχει ίχνος σκιάς, περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος, αλλά με την βοήθεια όλων καταλήξαμε στην άριστη λύση» είπε ο Νίκος Βούτσης καταχειροκροτούμενος από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προηγήθηκε
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις πέντε το απόγευμα ωστόσο το κλίμα μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ήταν ήδη πολύ τεταμένο.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας σχολιάζοντας την αρχική απόφαση του Προέδρου της Βουλής να ορίσει στην θέση των ανεξάρτητων βουλευτών τον Σπύρο Δανέλλη μίλησε για εκτροπή. «Για ένα ζήτημα το οποίο εγείρει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης δεν γίνεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίζει δημιουργώντας πολλά ερωτήματα. Τυχόν εμμονή του Προέδρου της Βουλής στον ορισμό του κ. Δανέλλη σε αυτή τη θέση, θα συνιστά μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα και μετά τις αντιδράσεις ο Νίκος Βουτσης ανακοίνωσε κλήρωση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επισήμανε ότι υπήρξε σύνθεση απόψεων στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων με αποτέλεσμα να αποσύρει την αρχική του απόφαση για προσθήκη του κ. Δανέλλη στην επίμαχη επιτροπή και να προκρίνει νέο τρόπο ανασύνθεσης των μελών της.

Συγκεκριμένα είπε ότι θα επιλεγούν μετά από κλήρωση δύο εκ των Σπύρου Δανέλλη, Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Μαυρωτά για να πληρώσουν αντίστοιχες θέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των μελών της επιτροπής αυξάνει σε 56. Τελικά η κλήρωση, δια χειρός ΝΔ και Κώτσα Τσιάρα, ανέδειξε του Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Μαυρωτά, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται και επισήμως η διαγραφή του κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ της ΔΗΣΥ που θα μειώσει τις θέσεις που δικαιούται το κόμμα στην επιτροπή από 4 σε 3. Άρα, ο συνολικός αριθμός ξαναπέφτει στους 55 και παράλληλα «κλειδώνει» και η θετική πλειοψηφία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Εάν όμως η ΚΟ της ΔΗΣΥ διατηρήσει την κοινοβουλευτική της ισχύ και τις θέσεις που δικαιούται στην επιτροπή, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να λήξει η ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή με ισόπαλο σκορ 28 – 28.

Γνωμοδοτική η Επιτροπή
Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ομοφώνως, πλην της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και του κ. Χρήστου Παππά (Χρυσή Αυγή), στη Διάσκεψη των Προέδρων όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν και επαναβεβαίωσαν το Σύνταγμα, ότι δηλαδή το όργανο που νομοθετεί στη Βουλή είναι η Ολομέλεια.

«Η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική. Άρα οποιαδήποτε σπουδαιολόγηση και προκατάληψη γύρω από αυτό το θέμα έχει σημασία μικρότερη από αυτήν που μπορεί κάποιος να δώσει. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Επιτροπής, αυτό δεν πρόκειται να ανακόψει τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και να εμποδίσει να ληφθεί απόφαση από την πλειοψηφία των βουλευτών» υπογράμμισε.

Φωτογραφίες: INTIMENEWS, Eurokinissi
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το