Ελλάδα

Άγρια νύχτα στο hot spot της Λέσβου- Μαζική φυγή μεταναστών για να σωθούν

Άγριες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών, μέσα σε μια κόλαση φωτιάς, συνέθεταν το σκηνικό τρόμου που στήθηκε τη νύχτα στο hot spot της Μόριας με τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείπουν μαζικά τον καταυλισμό και την κατάσταση να μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Greece Migrants

Η νέα ένταση ξεκίνησε το βράδυ, λίγες ώρες μετά τα απογευματινά επεισόδια, όταν συγκρούστηκαν ομάδες Πακιστανών και Αφγανών μεταναστών. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν με την εμπλοκή κι άλλων εθνοτικών ομάδων και γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Μεγάλες εστίες φωτιάς άρχισαν να ξεπηδούν από διάφορα σημεία του καταυλισμού, με σκηνές, κοντέινερ και άλλο εξοπλισμό να παραδόδεται στις φλόγες.
Η πτέρυγα όπου φιλοξενούνται 140 αστνόδευτοι ανήλικοι εκκενώθηκε με τα παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλή περιοχή στο πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης ενώ, σύμφωνα με την Guardian που επικαλείται αστυνομικές πηγές, περίπου 3.000 – 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, έριξαν την περίφραξη και βγήκαν από την εγκατάσταση μαζικά, κινούμενοι προς τη Μυτιλήνη.

GREECE MIGRANTS UNREST
Την ίδια ώρα δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη μαζική φυγή και, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μετά τις 23.00 το βράδυ, πολλοί από τους μετανάστες που είχαν εγκαταλείψει το hot spot άρχισαν να επιστρέφουν σε αυτό.
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας έδωσαν μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κατάφεραν να τις σβήσουν, με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, να κάνει λόγο για καταστροφή περίπου του 60% των εγκαταστάσεων. Μαρτυρίες εθελοντών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον χώρο φιλοξενίας ανέφεραν πως ένα πολύ μεγάλο μέρος τους είχε αδειάσει και πως μεγάλες ομάδες προσφύγων συνέχιζαν να κατευθύνονται προς την πόλη, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν υπήρχαν πληροφορίες για τραυματίες.

Στη Μυτιλήνη την ίδια ώρα εθελοντές έδιναν μάχη προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος για τη προσωρινή φιλοξενία μερίδας των άστεγων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Λέσβου. Νωρίτερα ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός είχε δηλώσει στο Έθνος πως η κατάσταση είνσι εξαιρετικά κρίσιμη και είχε απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να στείλει ένα πλοίο για την αποσυμφόρηση του νησιού με τη μεταφορά σημαντιού αριθμού ατόμων στην ηπειρωτική χώρα.


Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Guardian, Lesvosnews.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το