Άρθρα

Αγοράζουν ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
πολιτικού μηχανικού –
κατασκευαστή
PKK Constructions

Εδώ και λίγα χρόνια καταγράφεται και στη Μαγνησία μια στροφή ιδιοκτητών και επενδυτών, αγοραστών ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η τόνωση του τουριστικού ρεύματος, αλλά και οι συχνές μετακινήσεις του πληθυσμού από πόλεις σε πόλεις για διάφορους επαγγελματικούς και άλλους προσωπικούς λόγους ευνοούν την ανάπτυξη μιας τάσης που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.
Το πόσο θα διαρκέσει η τάση αυτή, είναι άγνωστο, φαίνεται, όμως, να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Άλλωστε αυτό αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σύμφωνα με τα οποία στον Βόλο και το Πήλιο υπάρχουν περίπου 2.300 ακίνητα τα οποία έχουν ενταχθεί στις πλατφόρμες για βραχυχρόνια μίσθωση.
Ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και δείχνει τη δυναμική του συγκεκριμένου τρόπου αξιοποίησης μιας κατοικίας.
Αυτή η εξέλιξη ασφαλώς και δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην κτηματαγορά. Και βλέπουμε να υπάρχει ενδιαφέρον για νέα ακίνητα τόσο βέβαια στον Βόλο όσο και στο Πήλιο.
Από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι με τη βραχυχρόνια μίσθωση μπορούν να έχουν υψηλότερα έσοδα σε σχέση με τη μακροχρόνια μίσθωση, είναι βέβαιο ότι θα ενδιαφερθούν όλο και περισσότερο είτε να αγοράσουν ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς είτε να ανακαινίσουν το ήδη υπάρχον.
Και υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ασχολούμενων με τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Η πρώτη είναι ιδιοκτήτες ενός εξοχικού στο Πήλιο το οποίο το μισθώνουν στις πλατφόρμες για ορισμένα χρονικά διαστήματα, ώστε τον υπόλοιπο χρόνο να το απολαμβάνουν οι ίδιοι.
Η δεύτερη είναι οι ιδιοκτήτες ενός η περισσότερων εξοχικών στο Πήλιο που το μισθώνουν για όλο το χρόνο ασχολούμενοι πιο επαγγελματικά πλέον.
Η τρίτη είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτου στον Βόλο οι οποίοι ανακαινίζουν το σπίτι τους και το εντάσσουν στις πλατφόρμες για να έχουν έσοδα περισσότερα σε σχέση με τη μακροχρόνια μίσθωση.
Η τέταρτη είναι, όσοι αγοράζουν ένα ή δύο ή και περισσότερα διαμερίσματα ή κατασκευάζουν ολόκληρα κτίρια και στρέφονται επαγγελματικά στην αξιοποίησή τους μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στον Βόλο υπάρχουν νέες κατασκευές με διαμερίσματα που πωλούνται αποκλειστικά για τέτοιους σκοπούς.
Βέβαια η απασχόληση των ιδιοκτήτων ακίνητων με την βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να ακολουθεί όλους τους κανόνες και την αντίστοιχη νομοθεσία.
Επίσης για την καλύτερη διαχείριση η εξυπηρέτηση των ακινήτων το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν οι «επαγγελματίες διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης», όπου μπορεί ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου να το του το παραχωρήσει με αμοιβή και να το διαχειρίζεται αυτός.
Οι υποψήφιοι αγοραστές που επενδύουν στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι Βολιώτες αλλά και ξένοι από το εξωτερικό οι οποίοι διαβλέπουν πως η περιοχή μας έχει τεράστιες τουριστικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.
Με τον τρόπο αυτό τονώνεται με νέα κεφάλαια τόσο η κτηματαγορά όσο ευρύτερα και η τοπική οικονομία.
Γιατί ως γνωστόν στους καιρούς που ζούμε με την πλήρη αβεβαιότητα στην οικονομία, η επένδυση στο ακίνητο έχει τη σίγουρη απόδοση χρημάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το