Τοπικά

Αγοράζουν μόνο μεταχειρισμένα ακίνητα στο Βόλο “Θ”

volos

Διακυμάνσεις παρατηρούνται στην τοπική κτηματαγορά, όπως εξάλλου και σε όλη την εμπορική αγορά, καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έχει «χτυπήσει κόκκινο». Αγορές ακινήτων γίνονται, αφορούν όμως, ως επί το πλείστον, μεταχειρισμένα ακίνητα και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Ζήτηση παρουσιάζουν εξάλλου τα προς ενοικίαση σπίτια, ενώ οι πληρωμές γίνονται πλέον μετρητοίς…

Μία πάνω, μία κάτω είναι και η κτηματαγορά, επισημαίνουν κτηματομεσίτες του Βόλου, που βλέπουν την αγορά ακινήτων να βρίσκεται στην κατιούσα αυτό το διάστημα, μετά την αναλαμπή με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Η κτηματαγορά πήγε σχετικά καλά το 2014 και μέχρι το Νοέμβριο, ωστόσο με τις πολιτικές εξελίξεις του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου «πάγωσε», όπως εξάλλου και η υπόλοιπη εμπορική αγορά. Τον Φεβρουάριο φέτος αναθερμάνθηκε, αλλά τον τρέχοντα μήνα παρατηρείται επιδείνωση του κλίματος, λόγω της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας.

Τα χαρακτηριστικά της κτηματαγοράς παραμένουν πάντως τα ίδια, έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης: Ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα ακίνητα δεκαετίας-εικοσαετίας, αγορές μέχρι 100.000 ευρώ, ζήτηση καλών σπιτιών προς ενοικίαση, «παγωμένη» η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες και μόνον από επενδυτές του εξωτερικού.

Χαρακτηριστικό της εικόνας είναι ότι τρεις στις τέσσερις συναλλαγές αφορούν παλαιές κατοικίες, ενώ έξη στους 10 Έλληνες αγόρασαν ακίνητο μέχρι 100.000 ευρώ…

Σύμφωνα εξάλλου με έρευνα  της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων Ελλάδας (ΕΜΠΠΑΕ), τα μετρητά αποτελούν πλέον το 86% των συναλλαγών, τη στιγμή που μόλις 1 στους 10 (10,2%) φέρνει στο τραπέζι του συμβολαιογράφου μια δανειακή σύμβαση από τράπεζα, για να επισφραγίσει τη συναλλαγή. Ο αγοραστής στις 8 από τις 10 περιπτώσεις (78,2%) είναι παντρεμένος με οικογένεια, ενώ οι άγαμοι αναζήτησαν την εξασφάλιση κατοικίας σε ποσοστό μόλις 20%. Στα 2/3 των συναλλαγών (68,4%) ανήκει ηλικιακά στην παραγωγική τάξη των 31-55 ετών, με τους συνταξιούχους όμως να σπεύδουν να βρουν ένα κεραμίδι στο 25% σχεδόν των συναλλαγών. Ο αγοραστής δείχνει επίσης να είναι αρκετά μορφωμένος, τη στιγμή που πάνω από το 55% είναι πτυχιούχος ΤΕΙ ή ΑΕΙ, ενώ 1 στους 4 είναι απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Η κτηματαγορά προσπαθεί να βρει τα βήματά της. Ο κόσμος περιμένει τι θα γίνει, γι’ αυτό και βρίσκεται μία πάνω, μία κάτω. Οι αγορές ακινήτων που γίνονται, είναι κυρίως αναγκαστικές. Αφορούν πρώτη κατοικία και διαμερίσματα μεταχειρισμένα, δεκαετίας-εικοσαετίας,  80 μέχρι 120 τετραγωνικών», τονίζει ο κτηματομεσίτης Βόλου κ. Ι. Καραγιάννης.

Η μέση τιμή του τετραγωνικού μέτρου για τα μεταχειρισμένα σπίτια, είναι από 700 μέχρι 900 ευρώ στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Πρόκειται για διαμερίσματα σε καλή σχετικά κατάσταση, που βρίσκονται σε περιοχές, όπως η Ανάληψη, η Μεταμόρφωση, ο Αγ. Κωνσταντίνος και τα οποία με μια ανακαίνιση γίνονται καινούργια.

«Το βασικό κριτήριο στην αγορά ενός διαμερίσματος είναι κατά 50% η αυτονομία του σε θέρμανση με φυσικό αέριο και ακολουθούν η παλαιότητά του, η διαρρύθμισή του, αν είναι φωτεινό και διαμπερές», προσθέτει ο κ. Καραγιάννης, που προτείνει τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, καθώς θεωρεί παράλογο την ύπαρξη δύο τιμών στο ακίνητο.

Μόνον μετρητοίς

Με δεδομένη την έλλειψη  ρευστότητας από τις τράπεζες, οι συναλλαγές γίνονται σχεδόν αποκλειστικά πλέον με μετρητά. Με βάση την έρευνα της ΕΜΠΠΑΕ, μόλις 1 στους 25 (4,1%) προέταξε ως κίνητρο αγοράς την «κατάθεση» σε «τράπεζα γης», τη στιγμή που σχεδόν 1 στους 6 (15,3%) πέτυχε το στόχο του να βρει οικιστικό ακίνητο απόδοσης. Επίσης 11,5% των αγοραπωλησιών πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εξασφαλίσει η ελληνική οικογένεια στέγη για κάποιο παιδί της.

«Την τελευταία πενταετία της κρίσης οι αγοραστές πληρώνουν μόνον μετρητοίς. Αν και υπάρχουν αγκυλώσεις, όπως π.χ. το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό πρώτο δίμηνο είμαστε λίγο πάνω φέτος. Το 2015 μπήκε με μια μικρή δυναμική, ωστόσο τείνουμε προς αρνητικό πρόσημο τον τρέχοντα μήνα και όσο δεν βρίσκεται λύση στο πρόβλημα της χώρας», σημειώνει ο κ. Καραγιάννης.

Ο αγοραστής κατοικίας επιχειρεί να κατοχυρώσει κυρίως τη στέγη για την οικογένειά του, καθώς οι μισές συναλλαγές (51,5%) στράφηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Η δεύτερη κατοικία (σε αναζήτηση τρόπων ανάληψης φορολογικών υποχρεώσεων) και το εξοχικό απετέλεσαν ένα ποσοστό που δεν ξεπέρασε συνολικά το 18%.

Εξάλλου επτά στους 10 (72,7%) αγοραστές είναι Έλληνες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι κυρίως πολίτες της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.

«Στα εξοχικά η ζήτηση παρουσιάζει σταθερότητα. Το ενδιαφέρον των ξένων παραμένει για την Ελλάδα, γιατί την γνωρίζουν πλέον. Οι τιμές στα εξοχικά ποικίλλουν στο Πήλιο και τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Υπάρχουν εξοχικές κατοικίες σε εξαιρετικές τιμές και οι ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως Γερμανοί, Αυστριακοί, Άγγλοι, Γάλλοι και Ολλανδοί», προσθέτει ο κ. Καραγιάννης.

Οι αγορές εξοχικών και 2ης κατοικίας παρουσίασαν, σύμφωνα με την ΕΜΠΠΑΕ μέση επιφάνεια όχι μεγαλύτερη από 80 τ.μ., τη στιγμή που όσοι είχαν ως κίνητρο την εκμετάλλευση του ακινήτου, απέκτησαν ακόμα μικρότερο (πιο ευέλικτο και με περισσότερη ζήτηση) ακίνητο (κάτω από 70 τ.μ.).

Όταν έρχεται βέβαια η ώρα του παιδιού, ο Έλληνας οικογενειάρχης αποδεικνύεται πιο γαλαντόμος και το αβαντάρει με ένα τυπικό 3άρι με ένα μέσο εμβαδό περίπου 90 τ.μ., ενώ οι «καταθέτες» αγοραστές ακινήτων περιορίστηκαν σε ακόμα μικρότερα, τα οποία κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τα 65 τ.μ.

Αναφορικά με την παλαιότητα του ακινήτου, η κτηματαγορά ανταποκρίθηκε με βάση το διαθέσιμο στοκ στα ακίνητα, στα παλιά στις 3 από τις 4 περιπτώσεις (75,3%), τη στιγμή που οι πωλήσεις σε όσα νεόδμητα έχουν απομείνει, ανήλθαν στο 24,7% των καταγεγραμμένων πωλήσεων. Στα παλιά φάνηκε πως περισσότερα από 1 στα 3 έχρηζαν σοβαρής ανακαίνισης (35,6%), ενώ μερική ανακαίνιση απαιτήθηκε στο 64,4% των πωληθέντων ακινήτων.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου πάντως έχουν απομείνει ελάχιστα αδιάθετα νεόδμητα διαμερίσματα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα. Ωστόσο για τα τελευταία δεν υπάρχει  ζήτηση, λόγω του απαγορευτικού κόστους ανέγερσης οικοδομής. Επίσης σε καλές τιμές πωλούνται μονοκατοικίες, που χρονολογούνται όμως από το 1950-60, προς 30.000-60.000 ευρώ.

Ζήτηση για μίσθωση

Αυξημένη παρουσιάζεται τέλος η ζήτηση για μίσθωση κατοικιών, κυρίως από νέα ζευγάρια. Τα καλά διαμερίσματα νοικιάζονται άμεσα, ενώ διαθεσιμότητα υπάρχει στα λεγόμενα μέτριας κατάστασης σπίτια. «Όσε σπίτια δεν διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, έχουν πρόβλημα. Ένα τριάρι 90 τετραγωνικών σε καλή κατάσταση νοικιάζεται προς 350-400 ευρώ, ενώ ένα 20ετίας προς 250-350 ευρώ», σημειώνει ο κ. Καραγιάννης.

Γενικά υπάρχουν φθηνά ενοίκια και καλά σπίτια στο Βόλο, σε σύγκριση φυσικά με άλλες πόλεις της χώρας, όπου λειτουργούν επίσης πανεπιστήμια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το