Τοπικά

Αποκαλυπτικοί διάλογοι της μαφίας με τα ποτά «μπόμπες» και τον Βολιώτη «Λάκη» “Θ”

Οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί για το Δημόσιο ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
Οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί για το Δημόσιο ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ

Τον ρόλο του προπομπού ασφαλείας φαίνεται πως είχε ο 32χρονος Βολιώτης, που συνελήφθη με άλλα 12 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που εισήγαγε λαθραία ποτά «μπόμπες» από τη Βουλγαρία και τα συσκεύαζε σε φιάλες με σήματα γνωστών εταιρειών οινοπνευματωδών στην Ελλάδα. Αποκαλυπτικοί εξάλλου είναι οι διάλογοι των μελών της οργάνωσης, όπως έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μέσα από την ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί.

Ο 32χρονος Βολιώτης, πρώην ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ γνωστής ελληνικής «αλυσίδας», το οποίο είχε πουλήσει, φέρεται να κυκλοφορούσε με πολυτελές ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας «BMW 750», που είχε νοικιάσει από τη γειτονική χώρα για 500 ευρώ τον μήνα. Επίσης φέρεται να είναι κουμπάρος με τον 46χρονο «αρχηγό» της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η μαφία του αλκοόλ έφερνε επώνυμα αλκοολούχα ποτά και οινόπνευμα από τη Βουλγαρία, εκμεταλλευόμενη τη διαφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί για το Δημόσιο ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Εκτός από τους 13 συλληφθέντες αναζητούνται ακόμη 39 μέλη της οργάνωσης, που φέρονται να είχαν βοηθητικό ρόλο.

Η δράση του 32χρονου Βολιώτη, που είχε μισθωμένη και την αποθήκη στο Στεφανοβίκειο, υπολογίζεται πως ξεκίνησε εδώ και έξι χρόνια, ενώ εμφανίζεται στους διαλόγους των μελών της οργάνωσης με το παρατσούκλι «Λάκης»…

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ένας πυρήνας του κυκλώματος έφερνε επώνυμα ποτά και οινόπνευμα από τη Βουλγαρία. Ο δεύτερος πυρήνας αντικαθιστούσε τις βουλγάρικες ετικέτες με ελληνικές και τα διέθετε σε κάβες, μπαρ και μίνι μάρκετ. Με το οινόπνευμα παρασκεύαζαν ποτά, κυρίως τσίπουρο και ούζο, και το υπόλοιπο ως καθαρό οινόπνευμα ή λοσιόν νόμιμων εταιρειών. Το κύκλωμα εκμεταλλευόταν τη διαφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ένα μπουκάλι ουίσκι επώνυμο το αγόραζαν εκεί 8 ευρώ και το έδιναν σε κάβα στην Ελλάδα 15 ευρώ. Ο φόρος για τον εκτελωνισμό 1.000 λίτρων οινοπνεύματος ανέρχεται σε 25.550 ευρώ, για να τα φέρουν στην Ελλάδα, οπότε προτιμούν να φέρουν παράνομα από τη Βουλγαρία για 800 ευρώ και να το πουλήσουν 2.000 ευρώ.

 

Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Αποκαλυπτικοί είναι και οι συνωμοτικοί διάλογοι ανάμεσα σε μέλη του κυκλώματος, όπως περιγράφονται στην ογκωδέστατη δικογραφία. Ο πρώτος διάλογος αφορά στο πέρασμα των λαθραίων ποτών και του οινοπνεύματος από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μέσω των… δικών τους Βούλγαρων τελωνειακών υπαλλήλων και αποφυγή των αδιάφθορων, έναν από τους οποίους ονόμαζαν «γέρο».

Βούλγαρος: …ναι…

Λάκης: Ελάτε λίγο κάτω να βλέπετε γιατί μπορεί να είναι ο γέρος…

Βούλγαρος: …ε;

Λάκης: Ελάτε κάτω να βλέπετε γιατί μπορεί να είναι ο γέρος εδώ, ο γέρος, κατάλαβες;

Ο δεύτερος διάλογος αφορά στην καλή ποιότητα του ουίσκι «μπόμπα» που είχαν παρασκευάσει και διοχετεύσει στην αγορά χωρίς να γίνεται αντιληπτή η νοθεία.

Κώστας 2: και το ουίσκι, ουισκάρα ε…

Άγνωστος: ωραίο ρε μ…

Κώστας 2: Γ..μαει το ουίσκι φίλε, όπου και, σε όλη την Ελλάδα που το έχω δώσει έχουν πάθει πλάκα. Δηλαδή δεν το παίρνεις χαμπάρι, δεν το παίρνετε χαμπάρι…

Άγνωστος: …λίγα παγάκια …μια χαρά… Βάλε ένα (γνήσιο) και ένα δικό μας δίπλα και πιες…

Κώστας 2: Έχε υπόψη σου ότι μπορώ να βγάλω και γεύσεις, έτσι…

Άγνωστος: Ναι;

Κώστας 2: Ναι.

Ένας τρίτος διάλογος αφορά στα μέτρα ασφαλείας που έπαιρναν για τη μεταφορά των παράνομων φορτίων. Συγκεκριμένα στην παρακάτω συνομιλία φαίνεται ότι ο «Λάκης» θα είναι ο προπομπός και θα ενημερώσει τους υπόλοιπους για ενδεχόμενο μπλόκο της αστυνομίας.

Λάκης: Και μόλις περάσει αυτά εδώ πες του να σταματάει λίγο στο πρώτο βενζινάδικο για να φύγουμε μπροστά εμείς κατάλαβες; Να προλάβουμε να φύγουμε να κάνουμε δρόμο εντάξει; Και μετά να πάει στο άλλο βενζινάδικο μόλις περάσουμε εμείς…

Βούλγαρος: Εντάξει.

 

Με κωδικούς

Τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσαν εξάλλου, όπως επισημαίνεται στη δικογραφία, με κινητά τηλέφωνα «αχυρανθρώπων», ενώ είχαν και κάποιους κωδικούς συνομιλίας.

Ονομασίες μελών: Κοντός, περίεργος, χαζός και άλλα παρατσούκλια.

Αδιάφθορος Βούλγαρος Τελωνειακός: Είναι ο γέρος σήμερα, αυτός είναι «τσιμενταρισμένος», δεν αφήνει τίποτα να περάσει.

Αποθήκη ποτών: Κατηφόρα.

Ποτά: Πράματα.

Δεξαμενές: Πλαστικά.

Ετικέτες ποτών: Χαρτάκια.

Σαντάνσκι Βουλγαρίας: Χωριό.

Σέρρες (σημείο συνάντησης οδηγών): Βουνό.

Βούλγαροι προμηθευτές: Φώτης και φίλος.

Οι μεταφορές του λαθραίου αλκοόλ και οινοπνεύματος γίνονταν μέσα σε φορτηγά με νόμιμα φορτία καυσόξυλων και ειδών οικιακής χρήσης…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το