Τοπικά

Αγοραστός: Κάνει πίσω η κυβέρνηση για το ΕΣΠΑ – Διασώζονται τα κονδύλια των περιφερειών

agorastos_new371

Πίσω ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της διάθεσης των αποθεματικών του ΕΣΠΑ που υπάρχουν στα ταμεία των Περιφερειών.

Μετά από τις πιέσεις που υπήρξαν, αποφασίστηκε ότι τα χρήματα που αφορούν αδιάθετα κονδύλια των Περιφερειών για χρηματοδότηση έργων υποδομής, δεν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό .

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και του υφυπουργού Επικρατείας με τους Περιφερειάρχες.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.

O κ. Αγοραστός τόνισε πως «με αυτό που επιχειρείται να γίνει, κινδυνεύει να μην κλείσει το προηγούμενο ΕΣΠΑ και να μην ανοίξει το καινούργιο».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του Υπουργείου για την έκδοση και αποστολή νέας διευκρινιστικής απόφασης που θα ξεκαθαρίζει την διατήρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου.

Το Δ.Σ. της  ΕΝ.Π.Ε, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, συνήλθε σε συνεδρίαση στα γραφεία της, στην οποία κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:

-“Θεωρεί θετική εξέλιξη την δέσμευση για έκδοση νέας διευκρινιστικής απόφασης”.

-“Παγώνει την ανάκληση των κατανομών των συγχρηματοδοτούμενων έργων”.

-“Δεσμεύεται να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των έργων και απορρόφηση των σχετικών πόρων”.

-“Σεβόμενη την αυτοτέλεια του Περιφερειακού θεσμού, δηλώνουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε με το Υπουργείο για να κερδίσουμε το μέλλον του τόπου μας”.

Ηρεμία συστήνει ο Τ.Κουίκ

Ο υφυπουργός Επικρατείας και περιφερειακός σύμβουλος Αν.Μακεδονίας και Θράκης κ.Τ. Κουίκ που μετείχε επίσης στη σύσκεψη, ανέφερε ότι δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και συνέστησε «ηρεμία». Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.

Οι Περιφερειάρχες ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις Περιφέρειες, να μεταφερθούν δηλαδή στον προϋπολογισμό κονδύλια που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το