Τοπικά

Αγορά οικοπέδου στον Κάλαμο για διάνοιξη δρόμου που θα συνδέσει τον οικισμό με Λεφόκαστρο και Αργαλαστή

Την αγορά ακινήτου με συνολικό ποσό 58.000 ευρώ, το οποίο αποτελείται από οικόπεδο με οίκημα διώροφο και αποθήκη χωρίς στέγη, με σκοπό να γίνει η διάνοιξη αγροτικής οδού, που θα ενώνει τον οικισμό του Καλάμου, από το δυτικό άκρο του, τόσο με τα υπόλοιπα τουριστικά χωριά, όσο και με την Αργαλαστή, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου. Στόχος, όπως αναφέρεται «είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες, αφού τα οχήματα, άμεσης ανάγκης θα μπορούν να προσεγγίζουν το χωριό, με ταχύτητα και άνεση».

Μετά την αγορά του οικοπέδου θα κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στον άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» της Πρόσκλησης ΑΤ05 με τίτλο «Ανάπτυξη της υπαίθρου-Αγροτική Οδοποιία», πρόταση για το έργο με τίτλο: «Σύνδεση οικισμού Λεφοκάστρου με οικισμό Καλάμου Δ.Ε. Αργαλαστής» και συνολική επιλέξιμη δαπάνη 760.500 ευρώ.
Από την πλευρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Γραμμένος Κωνσταντίνος, Βαλασσά Άρτεμις, Ζηργάνος Ευστάθιος και Παντελής Δημήτριος, ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης του θέματος, λόγω μη προσκόμισης όλων των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων που περιγράφονται στην εισήγησή ώστε να υπάρχει επαρκής ενημέρωση και τεκμηρίωση για τη συγκεκριμένη αγορά.

Να αναφερθεί ότι η πρόσβαση προς τον Κάλαμο, διεξάγεται, ανατολικά, από την Ε.Ο. Αργαλαστής- Καλάμου, ενώ από το δυτικό άκρο του οικισμού, υπάρχει αγροτικός δρόμος, ο οποίος και ενώνει τον Κάλαμο με το Λεφόκαστρο αλλά και με την Αργαλαστή. Ο αγροτικός αυτός δρόμος, στο σημείο μετά τη γέφυρα του Καλάμου, στενεύει αρκετά, αφού διέρχεται ανάμεσα από δύο πετρόκτιστες οικίες.

Η στένωση του δρόμου, δημιουργεί πλείστα προβλήματα στον οικισμό του Καλάμου, αφού, λόγω της στενότητας, στην ουσία δεν χρησιμοποιείται ο δρόμος, με αποτέλεσμα, τόσο την τουριστική υποβάθμιση της Τοπικής Κοινότητας, αφού η σύνδεση με το επίσης τουριστικό χωριό Λεφόκαστρο αποκόβεται, αλλά και η απόσταση από την Ε.Ο. Αργαλαστή Βόλου, αυξάνεται, αφού, ο ανατολικός δρόμος, που οδηγεί από την Ε.Ο. Αργαλαστή προς Κάλαμο, είναι σαφέστατα μακρύτερος.

Η στενότητα του δρόμου, όμως εκτός από τα ανωτέρω ζητήματα, δημιουργεί και θέματα ασφαλείας.
Σύμφωνα με έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου η διέλευση Πυροσβεστικών οχημάτων, δεν είναι δυνατή, με εξαίρεση τα μικρά οχήματα Nissan 0,5ton, ενώ αντίστοιχα με έγγραφό του το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, επισημαίνει πως λόγω της στενότητας του δρόμου, στο επίμαχο σημείο, δεν δύναται να διέλθει με ασφάλεια το ασθενοφόρο όχημά του.
Τέλος, η Ελληνική Αστυνομία έχει επισημάνει ότι λόγω του μικρού πλάτους του δρόμου, στο επίμαχο σημείο, επιτρέπεται μόνο η διέλευση μικρών οχημάτων, με αποτέλεσμα να υφίσταται θέμα ασφάλειας ως προς την κίνησή ιδιωτικών και υπηρεσιακών οχημάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το