Τοπικά

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Σε μόνο τέσσερις δήμους της Μαγνησίας η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή

Την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά, νήπια και προνήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, μαζικούς και νόμιμους διορισμούς νηπιαγωγών καθώς ασφαλή νηπιαγωγεία ζητά η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Στις 23 Απριλίου δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση που ορίζει τους Δήμους που θα αρχίσει από την επόμενη σχολική χρονιά να υλοποιείται η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Μόλις σε 184 από τους 325 Δήμους της χώρας θα υλοποιηθεί η Δίχρονη για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019! Οι συγκεκριμένοι Δήμοι καλύπτουν μόλις το 32% του πληθυσμού της χώρας! Η πλειοψηφία των μεγάλων αστικών κέντρων, στα οποία συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό προνηπίων και νηπίων, είναι έξω από τον σχεδιασμό της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ και του Υπ. Παιδείας. Εκτιμάμε ότι πάνω από το 75% των προνηπίων θα μείνει τελικά εκτός Δήμων που θα υλοποιηθεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Χαρακτηριστικά, μεταξύ των 184 δήμων περιλαμβάνονται μόνο τέσσερις δήμοι της Μαγνησίας, και συγκεκριμένα ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, ο Δήμος Σκοπέλου και ο Δήμος Αλοννήσου.
Οι περιοχές που θα υλοποιηθεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι κατά βάση εκείνες που η ίδια η ζωή «έχει λύσει» το πρόβλημα, δηλαδή υπάρχει σταδιακά μειούμενος αριθμός μαθητών. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιοχές η Δίχρονη υπάρχει ο κίνδυνος, με βάση τις δηλώσεις του Υπ. Παιδείας, να μην υλοποιείται αποκλειστικά και μόνο στο δημόσιο Νηπιαγωγείο, αλλά να δίνεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε Νηπιαγωγείο και Παιδικό Σταθμό. Στην ουσία, θα λειτουργεί ένα διπλό δίκτυο Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο οποίο το βάρος της επιλογής δομής θα πέφτει στους ίδιους τους γονείς.
Το αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση Δίχρονης Δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων του κλάδου μας, εδώ και πολύ καιρό.

Με την ψήφιση από την κυβέρνηση του άρθρου 33 (νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), ν. 4521/2018, η υλοποίηση του αιτήματος αυτού μεταφέρεται σε βάθος τριετίας χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, χωρίς δηλαδή να υποστηρίζεται παράλληλα από τα απαραίτητα μέτρα υλοποίησής του.
Η συγκρότηση των συγκεκριμένων τριμερών επιτροπών, οι οποίες έχουν γνωμοδοτικό ρόλο στο αν υπάρχουν οι δυνατότητες να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στον Δήμο, στην ουσία απαλλάσσουν κυβέρνηση και Δήμους από τις ευθύνες που τους αναλογούν και επιχειρούν να κάνουν τα σωματεία εκπ/κών Α΄/βάθμιας συνυπεύθυνα στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Νηπιαγωγεία τώρα, αλλά και σε μελλοντικά αρνητικές εξελίξεις στον χώρο της Προσχολικής Αγωγής (π.χ. πέρασμα εξ ολοκλήρου στους Δήμους κλπ).
Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες πριν από τα 4 χρόνια, ώστε κάθε παιδί να έχει θέση σε αυτούς.
Ως Α.Σ.Ε τονίζουμε πως στις τριμερείς αυτές οι πρόεδροι των σωματείων δεν πρέπει να υπογράφουν ένα πρακτικό που θα μιλά για μετακινήσεις μικρών παιδιών, για πολυπληθή τμήματα κλπ!
Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι δεν ήθελε να εφαρμόσει τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή παντού και τώρα, γι’ αυτό ψήφισε το άρθρο 33 του ν. 4521/2018 με τριετή ορίζοντα (μόνο;) και γι’ αυτό δε χρηματοδοτεί (χωρίς δαπάνη δημοσίου, τονίζεται στον νόμο), δεν κάνει διορισμούς, δεν εξασφαλίζει υποδομές. Και για να δικαιολογήσει την πολιτική της, έφτιαξε τις τριμερείς, για να μεταφέρει τις ευθύνες της στους Δήμους κι εκείνοι φυσικά σ’ αυτήν και να παίζεται αυτό το παιχνίδι, στις πλάτες παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων.
Το άρθρο 33 είναι «λειψό». Αποκρύπτεται πως ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή διπλού δικτύου στην Προσχολική Αγωγή, με ορατό τον κίνδυνο τμήμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης να δίνεται με κουπόνια και voucher!

Οι εκπρόσωποι των σωματείων, συμμετέχοντας σε επιτροπές, όπως οι τριμερείς, δε «συνδιαμορφώνουν» ούτε «συνυπογράφουν» με τους εκπροσώπους κεντρικής και τοπικής διοίκησης, αθωώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική τους! Έχουν υπογράψει και στηρίζουν τις αποφάσεις του σωματείου τους! Π.χ. πώς θα φαινόταν στις συναδέλφισσες νηπιαγωγούς η υπογραφή ενός Προέδρου Συλλόγου, δίπλα σ’ αυτήν του Διευθυντή Εκπαίδευσης, που να λέει ότι για να εφαρμοστεί η Δίχρονη, πρέπει να μετακινηθούν μικρά παιδιά ή να στοιβαχτούν 25άρια σε ακατάλληλες αίθουσες, και του Δημάρχου, που να λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί;
Εν κατακλείδι, δεν περιμέναμε τις τριμερείς να αγωνιστούμε για τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή ούτε κρίνεται τίποτε για εμάς από τις «γνωμοδοτήσεις» τους.
Εντείνουμε την πάλη, να παρθούν μέτρα, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και παντού η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, γιατί είναι παιδαγωγική ανάγκη για το παιδί και δυνατότητα της εποχής μας. Αυτήν τη θέση και απόφαση του κλάδου για την Προσχολική Αγωγή υπερασπιζόμαστε παντού, το ίδιο κάνουμε και στις τριμερείς επιτροπές!
Όλο το διάστημα μετά την ψήφιση του άρθρου 33 και ειδικά με τη συγκρότηση των τριμερών επιτροπών αποκαλύφθηκε πιο γλαφυρά ο ρόλος μιας σειράς δυνάμεων στο κίνημα, οι οποίες δυστυχώς επέλεξαν να αθωώσουν την κυβέρνηση. Η Δ.Α.Κ.Ε, που ηγείται της Δ.Ο.Ε, αποδεικνύεται γνήσιος εκφραστής του κυβερνητικού – συναινετικού συνδικαλισμού, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνά. Ιδιαίτερα, όμως, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά, σε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο, η πλήρης ταύτιση της ΔΗ.ΣΥ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, οι οποίες δε βρήκαν μία λέξη να πουν για τις ευθύνες της συγκυβέρνησης και τους κινδύνους που δημιουργεί η «α λα καρτ» εφαρμογή αυτού του νόμου! Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του!!

Διεκδικούμε να παρθούν όλα τα μέτρα και να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, νήπια και Προνήπια, στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο με:
• Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς Νηπιαγωγών.
• Σύγχρονα ασφαλή και λειτουργικά Νηπιαγωγεία, που θα καλύπτουν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.
• 15 παιδιά μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, Ολοήμερο παντού, με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, υποδομές για σίτιση, ξεκούραση και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
Δε συναινούμε στα ακατάλληλα κτήρια-αίθουσες, στα 25άρια τμήματα, στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και στις μετακινήσεις μικρών παιδιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το