Τοπικά

Αγωνιούν για την πρώτη κατοικία εκατοντάδες δανειολήπτες στη Μαγνησία

Εκατοντάδες δανειολήπτες στη Μαγνησία παραμένουν «στο κόκκινο» και αγωνιούν για την τύχη της πρώτης τους κατοικίας, καθώς ακόμη δεν έχουν συζητηθεί οι υποθέσεις τους στο Ειρηνοδικείο Βόλου, ώστε να τύχουν της προστασίας του νόμου από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών.

Κι ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιδοτήσει μεγάλο μέρος των δόσεων των «κόκκινων», αλλά και των «πράσινων» στεγαστικών δανείων, 467 ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μαγνησία, που είναι οφειλέτες τραπεζικών δανείων, αναμένουν να εισαχθεί η αίτησή τους προς συζήτηση στο Ειρηνοδικείο Βόλου. Πολλές εκ των υποθέσεων που εκκρεμούν, θα είχαν συζητηθεί ήδη, αλλά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν, αναβλήθηκαν οι συζητήσεις των υποθέσεων για ένα και πλέον τρίμηνο.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Ειρηνοδικείο Βόλου, συνολικά μέχρι σήμερα από την αρχή της ισχύος του Νόμου Κατσέλη και των υπολοίπων μεταγενέστερων για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχουν εκδοθεί 3.412 αποφάσεις, ενώ εκκρεμούν ήδη στα χέρια των ειρηνοδικών για έκδοση απόφασης άλλες 308 αιτήσεις, που έχουν ήδη συζητηθεί. Ωστόσο οι εκδόσεις των σχετικών αποφάσεων καθυστερούν μήνες. Μάλιστα οι συζητήσεις αιτήσεων ένταξης στον προστατευτικό νόμο ορίζονται για το 2021 ήδη. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει ματαιωθεί η συζήτηση συνολικά 623 αιτήσεων στο Ειρηνοδικείο, ενώ έχουν παραιτηθεί από τα δικόγραφα περίπου 150 ενδιαφερόμενοι για διάφορους λόγους.
Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αγωνιούν τι μέλλει γενέσθαι, καθώς αν δεν δικαιωθούν από το Ειρηνοδικείο, κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 9 μηνών.

Βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, θα προσφέρει κρατική επιδότηση της δόσης και για πρώτη φορά θα απευθύνεται και στους δανειολήπτες, που ήταν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις έως την 29η Φεβρουαρίου 2020.
Η νέα ρύθμιση αφορά όλους τους δανειολήπτες που μπήκαν σε αναστολή σύμβασης και επιδοτήθηκαν με 800 ευρώ από το δημόσιο και όσους έχουν υποστεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού μείωση του εισοδήματός τους κατά τουλάχιστον 20% έναντι αυτού που είχαν τον Φεβρουάριο του 2019.
Οι δανειολήπτες θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου δυο μήνες έως το τέλος Αυγούστου, για να υποβάλουν την αίτησή τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα δημιουργηθεί. Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά οποιοδήποτε δάνειο φυσικού προσώπου και επαγγελματία, που έχει ως εγγύηση-εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Στόχος του νέου πλαισίου είναι να προστατεύσει μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τους υγιείς δανειολήπτες, που δέχθηκαν, όμως, εισοδηματικό πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και όσους τα δάνειά τους ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου καταγγελμένα, προκειμένου να μη χάσουν την πρώτη κατοικία τους, όταν από τον Σεπτέμβριο αρχίσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί.

Κριτήρια
Στη ρύθμιση, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, θα μπορούν να ενταχθούν αυτόματα, κάνοντας μόνο την αίτησή τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όσοι δανειολήπτες με δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία ήταν ενήμεροι την 29η Φεβρουαρίου 2020 (δηλαδή είχαν πληρώσει τη δόση και τον Φεβρουάριο). Αντίθετα, όσοι την ίδια ημερομηνία είχαν δάνειο σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (3 μηνών) και όσοι το δάνειό τους είχε καταγγελθεί, για να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση, πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν το δάνειό τους με την τράπεζα.
Το μέγιστο ποσό μηνιαίας δόσης για τα λεγόμενα «πράσινα» δάνεια, που θα πληρώσει το δημόσιο, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ. Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης, το ποσοστό της κρατικής επιδότησης προβλέπεται στο 90% της δόσης, το δεύτερο 3μηνο στο 75% και το τρίτο 3μηνο στο 50%.
Το μέγιστο ποσό της δόσης που θα πληρώσει το δημόσιο στα «κόκκινα δάνεια», ορίζεται στα 500 ευρώ. Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης το ποσοστό κάλυψης της δόσης από το δημόσιο προβλέπεται στο 80%, το δεύτερο τρίμηνο στο 65% και το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο στο 40%.
Το μέγιστο ποσό της δόσης που θα πληρώνει το δημόσιο στα καταγγελμένα από τις τράπεζες δάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά τα 400 ευρώ. Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης, το ποσοστό κάλυψης της μηνιαίας δόσης από το κράτος προβλέπεται στο 70%, το δεύτερο τρίμηνο στο 55% και το τρίτο τρίμηνο στο 30%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το