Τοπικά

Αγωνίες εφήβων για την κλιματική αλλαγή – Στο 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας θα αναλάβουν περιβαλλοντικές δράσεις

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και οι «πύρινοι» λόγοι της για την προστασία του περιβάλλοντος τους έχουν εμπνεύσει και ευαισθητοποιήσει. Είναι συνομήλικοι με τη Σουηδέζα μαθήτρια και θέλουν να είναι η γενιά που θα μπορέσει να κάνει επιτέλους κάτι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων δύο ετών είναι κάτι παραπάνω από ηχηρά καμπανάκια.

Τρεις μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας εκφράζουν τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και θέλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο σχολείο τους, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η αγώνας που έχει ξεκινήσει η Σουηδέζα μαθήτρια τους έχει ευαισθητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και θεωρούν ότι τα σχολεία μπορούν να αποτελέσουν πυρήνες εγρήγορσης για τη διάσωση του πλανήτη. Τα σχολεία είναι οι χώροι που πλάθονται οι προσωπικότητες των μελλοντικών πολιτών και αυτό δεν αφήνει αδιάφορους τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, που πριν λίγες μέρες επισκέφθηκαν τη διευθύντριά τους κ. Βάσσια Παρασκευά και της εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να συστήσουν περιβαλλοντική ομάδα που θα προχωρεί σε διάφορες δράσεις.

Να δράσουμε για το μέλλον μας
Η μαθήτρια της Β’ τάξης Λυκείου Ραχήλ Ρυμενίδη τόνισε πως «η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι συνομήλικη με εμάς και μας έχει επηρεάσει με τη δράση της. Είναι πολύ σπουδαία με τον δυναμισμό και την αυτοπεποίθηση που τη διακρίνουν. Προσπαθεί να πει στους μεγάλους ηγέτες πόσο σημαντική είναι για τις ζωές μας η κλιματική αλλαγή. Καταστρέφονται δάση, πεθαίνουν άνθρωποι, καίγονται σπίτια, λιώνουν οι πάγοι. Ο Αμαζόνιος καίγεται αυτή τη στιγμή και χάνονται πηγές οξυγόνου για τον πλανήτη. Θέλουμε στο σχολείο να ευαισθητοποιήσουμε τους συμμαθητές μας να συμμετέχουν σε διάφορες περιβαλλοντικές δράσις, αλλά και πορείες. Γενικότερα πρέπει να αγωνιστούμε και να δράσουμε για το μέλλον μας».
Μάλιστα η ίδια πρόσθεσε πως «σκεπτόμαστε να δημιουργήσουμε στο σχολείο μια περιβαλλοντική ομάδα, την οποία ελπίζουμε να πλαισιώσουν αρκετοί μαθητές που είναι ευαισθητοποιημένοι. Η ομάδα θα μαζεύει τα σκουπίδια δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα, θα κάνει ενημερώσεις, θα προσπαθεί να πείσει τους μαθητές να μη χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες, αλλά χάρτινες».
«Η Γκρέτα αντί να είναι στο σχολείο, αγωνίζεται για το περιβάλλον, αν και είναι ευθύνη των πολιτικών. Και εμείς λοιπόν μπορούμε να κάνουμε κάτι από τον τόπο μας» κατέληξε.

Από την πλευρά της η Μιχαέλα Φλώρου επισήμανε πως «πάντοτε ήμουν ευαισθητοποιημένη με τα θέματα του περιβάλλοντος, αλλά τώρα με την Γκρέτα έχω ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Η Γκρέτα είναι συνομήλική μας, που δίνει το παράδειγμα με δράσεις και ομιλίες. Πρέπει και εμείς να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες με ομιλίες και δράσεις ωθώντας τους να δώσουν λύσεις».
Η ίδια πιστεύει πως οι ηγέτες των μεγάλων χωρών που κρατούν τις τύχες του πλανήτη, γνωρίζουν για το πρόβλημα, ενδιαφέρονται, αλλά δεν κάνουν κάτι για οικονομικούς λόγους.
Παίρνοντας τον λόγο ο μαθητής της Β’ Τάξης Γιώργος Κορωνιάδης είπε πως «η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε εδώ και 10 χρόνια και τώρα φαίνεται ακόμη πιο έντονη.
Παρακολουθώ και προβληματίζομαι για τις φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων δύο χρόνων. Και αναρωτιέμαι πώς αν είμαστε στο 2019 και βιώνουμε αυτά τα γεγονότα, τότε τι να περιμένουμε σε 30 χρόνια από σήμερα για το περιβάλλον; Η γη θα έχει μεγάλες περιβαλλοντικές απώλειες και ίσως να μην είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την επόμενη γενιά. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως η επερχόμενη έλλειψη νερού που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή».

Αναφερόμενος μάλιστα στην Γκρέτα είπε πως «με εμπνέει, είναι πολύ δυνατή και παρόλο που είναι 16 ετών ασχολείται με ένα τόσο σοβαρό θέμα που οι περισσότεροι έφηβοι ούτε καν σκέπτονται. Είναι συνειδητοποιημένη και εκφράζει το σύνθημα πως αν πιστεύεις σε κάτι, μπορείς να τα καταφέρεις. Μάλιστα δίνει ώθηση και σε άλλους εφήβους να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν».
Η διευθύντρια του σχολείου κ. Βάσσια Παρασκευά επισήμανε πως «για μένα είναι τιμή, αλλά και έκπληξη που οι μαθητές ήρθαν και μου είπαν ότι θέλουν να αναλάβουν κάποιες δράσεις για το περιβάλλον. Εμείς θα τους στηρίξουμε. Κυρίως δείχνουν ότι θέλουν να είναι ενεργοί μελλοντικοί πολίτες με ευαισθησίες για το κοινό καλό».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το