Τοπικά

Αγωνία για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ

amea

Την ανάγκη να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες, υπογραμμίζει η διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται επίσης στους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τονίζεται ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί λύση στα προβλήματα αυτά, η δομή κινδυνεύει με διακοπή της λειτουργίας της.
Όπως, ειδικότερα, αναφέρεται, το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ είναι ενταγμένο στην Πράξη «Ενέργειες Στήριξης Ηλικιωμένων και Λοιπών Ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων».
Το προσωπικό της δομής είναι το οριζόμενο με βάσει το σχετικό ΦΕΚ και την άδεια λειτουργίας και απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες μέχρι και τούδε ανανεώνονταν με νομοθετικές ρυθμίσεις.
Στο άρθρο 5, όμως, της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 24ης /12/2015 (ΦΕΚ182/Α24-12-2015) αναφέρεται η παράταση των συμβάσεων του προσωπικού των ΚΗΦΗ και των Κέντρων Στήριξης Ρομά αλλά ΟΧΙ των Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες των ΟΤΑ. Για πρώτη φορά τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ.

Οι δραστηριότητες του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ επικεντρώνονται στις θεραπευτικές πράξεις, τη δημιουργική απασχόληση και τη συμβουλευτική με στόχο:
• Την αυτοεξυπηρέτηση
• Την εκπαίδευση και εκμάθηση δεξιοτήτων καθημερινής ζωής
• Την ανάπτυξη λόγου και επικοινωνίας
• Την ιατρική φροντίδα – επαναξιολόγηση και επανεκτίμηση αναγκών
• Την αποκατάσταση, βελτίωση και συντήρηση των κινητικών
• Δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία
• Ατομική συμβουλευτική από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, της πληροφόρησης, ενημέρωσης και ένταξης ή επανένταξη τους
Η δυναμικότητα της δομής ανέρχεται στα 15 άτομα με αναπηρία τα οποία βιώνουν στο Κέντρο μια δεύτερη οικογένεια, κοινωνικοποιούνται και για ορισμένα εξ αυτών η καθημερινή επίσκεψη και απασχόληση στο Κέντρο αποτελεί και τη μόνη τους διέξοδο.
Πάγιο αίτημα και τακτική του Κέντρου αποτελεί η συμμετοχή των μελών του στα κοινά. Με βάση αυτήν την αντίληψη πραγματοποιούνται επισκέψεις σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις εικαστικών, που λαμβάνουν χώρα στην πόλη, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών, πραγματοποίηση ολοήμερων και πολυήμερων εκδρομών δίνοντας με τον τρόπο αυτό στα μέλη του Κέντρου την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν, να διασκεδάσουν αλλά και να ξεκουραστούν και να αποφορτισθούν από την καθημερινότητα που οι ίδιοι και οι οικογένειες τους βιώνουν.
Επιπλέον, το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ συνεργάζεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε άτομα που αδυνατούν να μετακινηθούν, να έχουν φυσιοθεραπευτικές συνεδρίες στο σπίτι και οι συνοδοί τους να μαθαίνουν σωστά τη στήριξη και φροντίδα τους.
Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Κέντρου ΑμεΑ, εντάσσεται και η Υπηρεσία Μεταφοράς. Η υπηρεσία μεταφοράς με τα ειδικά τροποποιημένα για τη μετακίνηση ΑμεΑ λεωφορεία εξυπηρετεί συστηματικά σε καθημερινή βάση από και προς το Κέντρο Διημέρευσης τους εξυπηρετούμενους.
Η ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ.
ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒOΛΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το