Τοπικά

Αγωνία για τη διαχείριση κρουσμάτων στις πανελλαδικές

Ασαφές παραμένει ακόμη το πλαίσιο διαχείρισης ενός κρούσματος σε υποψήφιο των πανελλαδικών εξετάσεων και τι θα γίνει με τους άλλους υποψήφιους που βρίσκονται στην ίδια αίθουσα.
Καθώς πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις με την πανδημία να επικρατεί, η αγωνία μαθητών και γονέων για ενδεχόμενα κρούσματα γίνεται όλο και πιο έντονη.

Ένα ζήτημα που απασχολεί διευθυντές και υποψήφιους, είναι, τι θα συμβεί, αν προκύψει θετικό κρούσμα σε υποψήφιο, με τους υπόλοιπους υποψήφιους που βρίσκονται στην ίδια αίθουσα. Θα μπουν σε καραντίνα και θα χάσουν τις εξετάσεις ή θα συνεχίσουν την εξέταση;
«Είναι ένα ζήτημα που το θέσαμε στο υπουργείο και περιμένουμε απάντηση» τόνισε ο κ. Σταχτέας και πρόσθεσε πως «φέτος αναμένεται οι υποψήφιοι να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα για τις πανελλαδικές έχοντας υποβληθεί πριν στα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Εμείς περιμένουμε από το υπουργείο να μας δώσει οδηγίες για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών».
Παραδοσιακά, όποιος υποψήφιος ασθενήσει στη διάρκεια των πανελλαδικών και δεν διαγωνιστεί σε κάποιο μάθημα ή μαθήματα, τότε εξετάζεται στα μαθήματα αυτά που έχασε στην περίοδο των επαναληπτικών εξετάσεων. Φέτος στον γρίφο των ασθενειών μπαίνουν και τα κρούσματα. Όταν μάλιστα στις πανελλαδικές θα συμμετάσχουν 100.000 νέοι, δεν αποκλείεται να προκύψουν διάφορα κρούσματα.

Οι γονείς από την πλευρά τους αγωνιούν και προσπαθούν να λάβουν τα μέτρα τους. Κάποιοι μάλιστα εξετάζουν για τις μέρες των πανελλαδικών ακόμη και την αυτοαπομόνωση, να μην έρχονται δηλαδή σε επαφή με τον κόσμο για τις δέκα μέρες των εξετάσεων, ώστε μην προκύψει κάποιο περιστατικό και κινδυνεύσει το παιδί τους με μόλυνση και απώλεια συμμετοχής στις εξετάσεις.
Σημειώνεται πως και πέρσι οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε συνθήκες πανδημίας, αλλά υπήρχε μια σημαντική διαφορά, καθώς δεν υπήρχε διασπορά του ιού. Αντιθέτως τότε τα κρούσματα ήταν ελάχιστα, σε αντίθεση με φέτος που ο ιός έχει γίνει ιδιαίτερα μεταδοτικός. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στις δεκαπέντε μέρες που λειτούργησαν τα Λύκεια πριν κλείσουν για τις διακοπές του Πάσχα, οπότε μέσα από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ προέκυψαν μερικές δεκάδες μολύνσεων.
Παράλληλα σημαντική θα είναι και η ψυχολογική τόνωση των υποψηφίων που ενδεχομένως χάσουν μάθημα ή μαθήματα των πανελλαδικών λόγω κρούσματος.
Για να βρίσκονται οι υποψήφιοι πιο άνετα μέσα στις αίθουσες εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα εξεταστικά κέντρα. Πέρσι όλα τα ΓΕΛ λειτουργήσαν και ως εξεταστικά κέντρα και αυτό ανακούφισε πολλούς υποψήφιους που δεν χρειάστηκε να μετακινηθούν σε άλλα διδακτήρια για να διαγωνιστούν.

Πάνω από 1.000 καθηγητές
Ο συνολικός αριθμός των καθηγητών που ενεργοποιήθηκαν πέρσι για τις πανελλαδικές είτε ως επιτηρητές είτε ως μέλη των επιτροπών, άγγιξε τους 1.000. Αν αυξηθούν φέτος τα εξεταστικά κέντρα, θα μπουν στη «μάχη» των πανελλαδικών και άλλοι. Άλλωστε οι καθηγητές αγγίζουν τον αριθμό των 1.500.
Εξάλλου για φέτος υπάρχει και ένα πλεονέκτημα, καθώς δεν θα πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ώστε να απασχοληθούν και με αυτό το κομμάτι.

Με τεστ η επιστροφή
Την ίδια στιγμή τηλεδιασκέψεις με το υπουργείο Παιδείας είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι διευθυντές Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου να οργανώσουν την επιστροφή των μαθητών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων από τις 10 Μαΐου στα θρανία.
Μετά την Πρωτομαγιά το υπουργείο θα αποστείλει εγκύκλιο στα σχολεία για τον τρόπο υποδοχής των μαθητών και τα μέτρα προστασίας.
Βέβαια το καινούργιο στοιχείο είναι πως η μετάβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες θα πραγματοποιηθεί μόνο με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το