Τοπικά

Αγωνία για αναστολές προσωπικού σε επιχειρήσεις εστίασης

Η εστίαση λειτουργεί ξανά εδώ και μία εβδομάδα, ωστόσο και οι νέοι εργαζόμενοι του χώρου ζουν με την αγωνία της επανόδου στην εργασία τους.
Είναι γνωστό ότι αρκετές επιχειρήσεις του χώρου έχουν για προσωπικό νέους, όπως φοιτητές και άλλους, τους οποίους απασχολούν για λίγες ώρες την εβδομάδα. Πρόκειται για εργαζόμενους που κυνηγούν το μηνιαίο μικρό οικονομικό βοήθημα και τώρα αντιμετωπίζουν ένα διπλό πρόβλημα. Πρώτον, επειδή οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το 50% των χώρων τους κάποιους δεν τους χρειάζονται και δεν τους προσέλαβαν. Από την άλλη υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι κλειστές και έχουν σε αναστολή το προσωπικό τους.
Όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου «Αυτά τα καταστήματα έχουν υπαλλήλους σε αναστολή και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορέσουν να τους κρατήσουν ακόμη. Και αυτό γιατί τη Μεγάλη Πέμπτη υπήρξε μια τροπολογία από την κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι με πρόσληψη σε μια επιχείρηση εστίασης τουλάχιστον 16 ώρες την εβδομάδα από τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να παραμείνει σε αναστολή. Επειδή, όμως υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν με τετράωρα εργαζόμενους, υφίσταται ο κίνδυνος της απόλυσης που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ανεργία».

Ζητούν μέτρα στήριξης
Στο μεταξύ τη συνέχιση των μέτρων στήριξης και το επόμενο διάστημα ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης, καθώς αφενός τα καταστήματα λειτουργούν με το 50% των δυνατοτήτων τους αφετέρου υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να ανοίξουν, επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.
Η εστίαση λειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα έχοντας προηγηθεί έξι μήνες που ήταν κλειστή.
Και οι πρώτες μέρες δείχνουν τη διάθεση του κόσμου να βγουν έξω και να απολαύσουν, όσα στερήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Αυτή βέβαια η επιθυμία ήταν πιο έντονη στις αργίες και το Σαββατοκύριακο, καθώς στις καθημερινές εργάσιμες η κατανάλωση είναι πιο μειωμένη.
Παράλληλα το γεγονός της πανδημίας που είναι ακόμη εδώ, όπως αποτυπώνεται και στον αριθμό των κρουσμάτων, προκαλεί αυτοσυγκράτηση σε μια μερίδα του πληθυσμού για να βγει και να ψυχαγωγηθεί, όπως έκανε στο παρελθόν.

Από την πλευρά τους βέβαια οι επαγγελματίες της εστίασης τηρούν τα μέτρα προστασίας, με το προσωπικό να κάνει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και να φορά μάσκες, επίσης να υπάρχουν οι προβλεπόμενες αποστάσεις στα τραπέζια και να κάθεται ο απαιτούμενος αριθμός πελατών ανά τραπέζι.
Ο κ. Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «οι επιχειρήσεις εστίασης άνοιξαν και αυτό είναι θετικό. Όσον αφορά την κατανάλωση θέλω να είμαι συγκρατημένος, καθώς λόγω και του καλού καιρού πάντα αυτή την περίοδο υπήρχε κίνηση. Ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει έξω και να ψυχαγωγηθεί, ενώ υπάρχει και το άνοιγμα για τις οργανωμένες παραλίες. Ελπίζω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι επιχειρήσεις αυτές ήταν για δώδεκα μήνες κλειστές και έχουν συσσωρευτεί πολλά χρέη, χάθηκαν έσοδα και δημιουργήθηκαν μεγάλες ανάγκες».
Στο θέμα των υποχρεώσεων ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αξιοποιούν το 50% των χώρων τους, οπότε έχουν απώλεια τζίρου. Επίσης υπάρχει και το ζήτημα της μη ύπαρξης μουσικής.
Επίσης αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές εδώ και ένα χρόνο, καθώς διαθέτουν μόνο κλειστούς χώρους. «Αυτές οι επιχειρήσεις που αποτελούν ένα 40-50% του συνόλου του κλάδου, θα ανοίξουν, αν όλα πάνε καλά, τον ερχόμενο Οκτώβριο που σημαίνει ότι για περίπου ενάμιση χρόνο θα έχουν μείνει κλειστές λόγω της πανδημίας. Επομένως χρειάζονται και αυτές μέτρα στήριξης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το