Ελλάδα

Στην τελική ευθεία η μαραθώνια σύνοδος – Αποχωρούν οι πρώτοι ηγέτες

synodos

Συνεχίζεται επί 15 και πλέον ώρες η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης που αναμένεται να κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζοζεφ Μουσκάτ, με tweet του, έκανε λόγο για «μία ακόμα διακοπή, πριν τις τελικές διαπραγματεύσεις». Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας η διακοπή πραγματοποιήθηκε για τις τελικές διαβουλεύσεις παρόλα αυτά τα αγκάθια φαίνεται να παραμένουν στο τραπέζι.

Μετά τις 3 τριμερείς συναντήσεις του έλληνα πρωθυπουργού με την γερμανίδα ομόλογό του και το γάλλο πρόεδρο οι ηγέτες της Ευρωζώνης μπήκαν εκ νέου στην αίθουσα της Συνόδου να εξετάσουν μια συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με όσα όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Λίγο μετά τις 8.30 η συνάντηση αυτή διακόπηκε και συνεχίστηκε ξανά.

Όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε προς το φινάλε, καθώς αποχώρησαν ήδη ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας και η Πρωθυπουργός της Λιθουανίας. Μάλιστα ο πρώτος ανέφερε πως από ‘δω και πέρα και μέχρι να τελειώσει η διαδικασία θα τον εκπροσωπεί ο Ολλανδός Πρωθυπουργός. Οι δύο πρωθυπουργοί αποχώρησαν απαντώντας “σχεδόν, σχεδόν” στους δημοσιογράφους που τους ρωτούσαν αν υπάρχει συμφωνία, σύμφωνα με μηνύματα δημοσιογράφων στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε νέα -δεύτερη μέσα σε λίγες ώρες- τετραμερή συνάντηση με Μέρκελ – Ολάντ και Τουσκ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά αυτήν την ώρα. Το πρώτο αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Νωρίτερα, βήματα προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας είχαν σημειωθεί στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα η προοπτική του “Grexit” να φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το