Τοπικά

Αγώνας για γεμάτο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Θ)

pantopoleio

Η πιο επιτυχημένη κοινωνική δομή του Δήμου Βόλου, ειδικά στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο. Περίπου 2500 άνθρωποι έχουν εξασφαλίσει τα βασικά είδη διαβίωσής τους και έχουν καταφέρει να επιβιώσουν χάρις στην αλληλεγγύη που επιδεικνύεται από πολλούς άλλους συνανθρώπους μας. Το κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Στο διάστημα αυτό καταφέρνει να προσφέρει όλο και περισσότερα. Τα ράφια του είναι σχεδόν πάντα γεμάτα, καθώς ο αγώνας είναι καθημερινός.

«Κοιλιά» γίνεται από Αύγουστο έως και Δεκέμβριο. Ο αγώνας για να βρεθούν τα απαραίτητα τρόφιμα είναι μεγάλος.

Ένας προϋπολογισμός 30.000 έως 40.000 ευρώ από το Δήμο σε συνδυασμό με τις προσφορές των πολιτών μπορεί να κρατήσει «ζωντανή» τη δομή τονίζουν οι υπάλληλοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι για το 2015 ο δήμος έχει προϋπολογίσει 20.000 ευρώ για τη λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Οι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού υπάλληλοι του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου έχουν πολλή δουλειά και η μορφή της διαφέρει από τις συνηθισμένες των άλλων υπαλλήλων.

«Κάνουμε ένα είδος μάρκετινγκ» σημειώνει χαρακτηριστικά – μεταξύ άλλων – ο υπεύθυνος λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Κώστας Στάμος.

Από τον περασμένο Μάρτιο το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει μεταφερθεί στην περιοχή Καραγάτς. Σε μεγαλύτερους και καλύτερα οργανωμένους χώρους (στο κτίριο όπου λειτουργούσαν τα δημοτικά εργαστήρια εφαρμοσμένων τεχνών), στην οδό Κουρουνιώτη και Ολυμπιονίκη Αγνώντα (τηλ. 24210 55156), με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του προς όφελος των εκατοντάδων συμπολιτών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δικαιούχων.

Επίσημα εγγεγραμμένοι δικαιούχοι είναι 600 οικογένειες. Αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Στάμος, εξυπηρετούνται οικογένειες ακόμη και με επτά παιδιά. Το προφίλ των ανθρώπων που επωφελούνται από το δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν παραπέμπει σε άτομα που ίσως κάποιοι φαντάζονται ότι ζούσαν στο περιθώριο. Είναι όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών τάξεων, άνθρωποι με κανονική ζωή που μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρέθηκαν ξεκρέμαστοι…

Τα τέσσερα αυτά χρόνια οι πολίτες του Βόλου έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατήρηση του παντοπωλείου. Πολλές είναι οι ντόπιες επιχειρήσεις, αλλά και οι ιδιώτες (αρκετοί ανώνυμοι) που προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Στάμου για ανώνυμους συμπολίτες, οι οποίοι προσφέρουν συνεχώς κρέμες για μωρά, γάλατα για μωρά και δεν αφήνουν πότε τα ράφια να ξεμείνουν… Η βιομηχανία αλεύρων του κ. Λούλη κάθε μήνα προσφέρει 500 κιλά αλεύρι, η ΕΨΑ και η Κόκα – Κόλα αναψυκτικά, η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ 260 φιάλες γάλα, διάφορα σούπερ μάρκετ είδη διατροφής. «Ψωμί μας δίνουν 14 αρτοποιοί, άλλοι πέντε κρεοπώλες μας δίνουνε κρέατα, ενώ πολύ μεγάλη είναι η βοήθεια από τους ζαχαροπλάστες. Ενδεικτικά να σας πως ότι πέρσι, την περίοδο των Χριστουγέννων, και για τρεις μήνες δεν είχαμε ξεμείνει από γλυκά» σημειώνει ο κ. Στάμος.

 

«Κουράζεται» και η αλληλεγγύη

Όλοι, λίγο πολύ, συνεισφέρουν στο κοινωνικό παντοπωλείο. Υπάρχει όμως και η κόπωση. Τον τελευταίο χρόνο, όπως επισημαίνει ο κ. Στάμος, υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στη συγκέντρωση των βασικών ειδών για τη διανομή στις δικαιούχες οικογένειες. Η έλλειψη σε πολλά ράφια είναι εμφανής. Λείπουν ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη, ελαιόλαδο, γάλα εβαπορέ. Σε συνεργασία με την αντιδημαρχία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Τάσο Μπατζιάκα τονίζει, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να τονωθεί η προσφορά, να γεμίσουν τα ράφια και οι έχοντες ανάγκη να μην πεινάσουν.

Καλοστημένο σούπερ μάρκετ και… μπουτίκ

Οι υπάλληλοι του δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου φροντίζουν για πολλά. Συσκευάσουν τα τρόφιμα, τα κατανέμουν δίκαια και σωστά και το όλο σκηνικό θυμίζει ένα καλοστημένο σούπερ – μάρκετ. Όλα στη θέση τους και όλα ζυγισμένα και έτοιμα να δοθούν. Τα ευπαθή προϊόντα φυλάσσονται στο ψυγείο. Η διανομή γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Οι υπάλληλοι τηρούν βιβλία, καταγράφονται τα πάντα και με διαφάνεια.

Στο κοινωνικό παντοπωλείο έχει δημιουργηθεί μπουτίκ ρούχων, παπουτσιών, όπου ο καθένας μπορεί να διαλέξει το κατάλληλο ρούχο. Κρεμασμένα σε ράγες, με τις κρεμάστρες, περιποιημένα, ρούχα για όλες τις ηλικίες και τα γούστα υπάρχουν εκεί για να καλύψουν τις ανάγκες κάθε εποχής. Πολλοί συμπολίτες πηγαίνουν τα ρούχα που δεν φοράνε πια. Οι υπάλληλοι του παντοπωλείου, τα διαλέγουν, τα ταξινομούν και τα τοποθετούν για παράδοση. Τα ρούχα μπορεί να είναι μεταχειρισμένα, πρέπει να είναι όμως σε καλή κατάσταση και καθαρά. Πολλά είναι και τα παιδικά ρούχα που υπάρχουν προς διάθεση στο παντοπωλείο. Επίσης σχολικά είδη και παιχνίδια δίνονται σε παιδιά δικαιούχων οικογενειών.

Στα είδη ένδυσης υπάρχει υπερπροσφορά. Η διαλογή είναι μία εργασία που απαιτεί καθημερινά πολύ χρόνο. Η κ. Ελένη Μαραϊδώνη απασχολείται αρκετές ώρες για την τακτοποίηση. Όλα είναι σε σειρά και τάξη.

Οι δικαιούχοι, εκτός από τρόφιμα και ρούχα, λαμβάνουν επίσης απορρυπαντικά, χαρτικά, είδη οικιακού εξοπλισμού, μικρές οικιακές συσκευές, μικροέπιπλα, βιβλία.

Στήριξη με «νύχια και δόντια»

Το δημοτικό Κοινωνικό παντοπωλείο είναι μία αξιοπρεπής κοινωνική δομή, που είναι κρίσιμο να στηριχθεί από όλους. Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2010, και στηρίζεται με «νύχια και δόντια» τα δύσκολα χρόνια που περνά η χώρα.

«Αγκαλιάστηκε» από πολλούς. Και το ζητούμενο είναι να συνεχίσει να λειτουργεί. Γιατί ανακουφίζει τη σκληρή καθημερινότητα εκατοντάδων δεκάδων ανθρώπων. Χωρίς το κοινωνικό παντοπωλείο, η φτώχεια θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερη και πιο επώδυνη. Τα τρόφιμα δίνονται για τις ανάγκες ολόκληρου του μήνα. Ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας χωρίζονται και οι ποσότητες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των προϊόντων στα οποία τίθενται ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής. Η επιλογή των δικαιούχων της συγκεκριμένης δομής γίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, ενώ είναι δυνατόν να γίνουν παραπομπές και από άλλους φορείς και υπηρεσίες, με κριτήρια και προϋποθέσεις συγκεκριμένες, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων όσοι το έχουν πραγματική ανάγκη.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί καθημερινά χάρη στην εθελοντική εργασία και τις προσφορές των Βολιωτών. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη μπορούν να προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται οι δικαιούχοι που διαθέτουν το σχετικό παραπεμπτικό από την Πρόνοια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το