Τοπικά

Αγώνας επιβίωσης για το 30% των συνταξιούχων επαγγελματιών – Ο Σύλλογος τους στηρίζει με φάρμακα και τρόφιμα

Σε συνθήκες εξαθλίωσης ζει ένα 30% των συνταξιούχων επαγγελματιών της Μαγνησίας λαμβάνοντας 500 ευρώ το μήνα. Ήδη έχουν να πληρώσουν πολλαπλάσια τα προηγούμενα στο ταμείο τους ως επαγγελματίες για πολλά χρονιά προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Μέχρι και 50% φτάνει το «ψαλίδι» στις συντάξεις των συνταξιούχων επαγγελματιών, ενώ σε αρκετούς κόπηκε το ΕΚΑΣ. Πάντως ένα 60% των συνταξιούχων επαγγελματιών τα βγάζει πολύ δύσκολα και η μέση σύνταξη είναι μεταξύ 550-700 ευρώ το μήνα.
Οι συνταξιούχοι επαγγελματίες πραγματοποίησαν προχθές τη γενική τους συνέλευση.
Ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ κ. Δημήτρης Πολυκανδριώτης επισήμανε πως «τα μέλη του συλλόγου αριθμούν 500 άτομα. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω των συνεχών μειώσεων από το μνημόνιο. Πάμε να πληρωθούμε στη Τράπεζα και βλέπουμε πως μας κόβουν συνεχώς. Η μέση σύνταξη ενός πρώην επαγγελματία είναι μεταξύ 550-700 ευρώ. Πώς να τα βγάλουν πέρα; Πολλοί από τα μέλη μας συντηρούν και τις οικογένειες των παιδιών τους. Βέβαια ο αγώνας συνεχίζεται και δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε. Πήγαμε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Αθήνα, για να διαμαρτυρηθούμε, αλλά δυστυχώς ποιος μας ακούει;».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο το μέλος της απερχόμενης διοίκησης, καθώς στις 19 Μαρτίου θα γίνουν νέες εκλογές, κ. Βλάσης Τσιμπανογιάννης που τόνισε πως «υπάρχει πολύ μεγάλη αγανάκτηση από τα μέλη του συλλόγου μας που πλήρωναν πολλά χρήματα για να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη και τώρα βλέπουν να λαμβάνουν ψίχουλα. Υπάρχει ένα 30% των συνταξιούχων επαγγελματιών στην πόλη μας που ζει στην εξαθλίωση, σε συνθήκες φτώχειας, αφού λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη γύρω στα 500 ευρώ. Γι’ αυτό και ο σύλλογος τους στηρίζει με διάφορους τρόπους, όπως στη διάθεση φαρμάκων και τροφίμων».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «προσωπικά πλήρωνα ως επαγγελματίας 1300 ευρώ στα Ταμεία για να μπορέσω να ζήσω με μια άνεση ως συνταξιούχος και τώρα μου έχουν κόψει τη σύνταξη μέχρι και 50% από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο. Όλα τα χρήματα που πλήρωνα για τα γεροντάματά μου, πάνε χαμένα. Επίσης υπάρχουν μέλη μας στους οποίους κόπηκε το ΕΚΑΣ. Εκεί που λάμβαναν 700 ευρώ το μήνα, τους έκοψαν το ΕΚΑΣ και τώρα λαμβάνουν 500-550, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Άλλοι πρέπει να συντηρούν και τα παιδιά τους λόγω της ανεργίας ενώ αρκετοί δεν μπορούν να αγοράσουν και τα φάρμακά τους. Εμείς φτάσαμε στο σημείο να βοηθούμε ως σύλλογος τα μέλη μας για αν τους δίνουμε φάρμακα, τρόφιμα, ή ένα κιλό λάδι για να βγάλουν τις ανάγκες. Το 30% των μελών μας είναι σε εξαθλίωση και το 60% έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Ακόμη και τα πέντε ευρώ που είναι η ετήσια συνδρομή για να μπορεί ο σύλλογος να λειτουργήσει, δεν μπορούν να πληρώσουν».

Φώτης Σπανός

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σλοβενία: Αγωνία για πέντε εγκλωβισμένους σε σπήλαιο έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις

Πέντε άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο της νοτιοδυτικής Σλοβενίας από το μεσημέρι του Σαββάτου καθώς…

7 Ιανουαρίου 2024

Κέλι Κλάρκσον: Δεν επιτρέπει στα παιδιά της να χρησιμοποιούν social media μέχρι να ενηλικιωθούν

H Κέλι Κλάρκσον απαγορεύει στα παιδιά της να χρησιμοποιήσουν τα social media, μέχρι να ενηλικιωθούν.…

7 Ιανουαρίου 2024

Σε επιφυλακή για το διπλό επιδημικό κύμα: Κορονοϊός και γρίπη «εκτοξεύουν» τις νοσηλείες – Ουρές στα φαρμακεία για self test

Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές εν μέσω της αύξησης των νοσηλειών και…

7 Ιανουαρίου 2024

Τραγωδία στην Κυπαρισσία: Παρασύρθηκε από κύματα και πνίγηκε μπροστά στα μάτια του συζύγου της

Τραγωδία σημειώθηκε την Κυριακή (07/01) στην Κυπαρισσία όταν, άτυχη γυναίκα, παρασύρθηκε από τα κύματα στο…

7 Ιανουαρίου 2024

Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στις Άλπεις

Σωστικές ομάδες στην Ιταλία εντόπισαν σήμερα τις σορούς δύο πεζοπόρων χιονιού μετά την πτώση χιονοστιβάδας…

7 Ιανουαρίου 2024

Τα αποτελέσματα της Κυριακής στην Α’ ΕΠΣΘ

Σήμερα Κυριακή για τη 13η αγωνιστική της Α' ΕΠΣΘ σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Πανιώνιος-Γ.Σ. Αλμυρού 2-5…

7 Ιανουαρίου 2024