Τοπικά

Αγώνας δρόμου στη μνήμη της νεαρής αθλήτριας Φεννίνας

Ήταν Πάσχα του 2022, όταν η 17χρονη Φεννίνα Βασιλού άφηνε την τελευταία της πνοή. Παρά τη γενναία μάχη που έδωσε απέναντι σε μία σπάνια και ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου, η νεαρή αθλήτρια δυστυχώς δεν κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα. Φέτος, η οικογένειά της, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο απέναντι στον παιδικό καρκίνο, συμμετέχει στον 2ο αγώνα δρόμου της Νέας Αγχιάλου που διοργανώνει ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου Κένταυρος και όπου ο παιδικός αγώνας δρόμου 500 μέτρων, θα διεξαχθεί στη μνήμη της Φεννίνας. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 26 Μαρτίου, στο λιμανάκι της Νέας Αγχιάλου, στις 11 το πρωί.
Στη «Θ» μίλησε η μητέρα της 17χρονης Φεννίνας, Λόις Βλαχάβα, η οποία είναι η εμπνεύστρια – μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια φυσικά – της δράσης αυτής, ενώ έχει δημιουργήσει τη σελίδα RMC Support Greece στο Facebook, θέλοντας να συμβάλλει στην περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών για το μυελοειδές καρκίνωμα νεφρού, την ασθένεια που κόστισε τη ζωή στην κόρη της.

Όπως εξήγησε η κ. Βλαχάβα, ο αγώνας δρόμου είχε προγραμματιστεί ήδη από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Βόλου Κένταυρος για τις 26 Μαρτίου. Η ίδια ήρθε σε επαφή με τον προπονητή της Φεννίνας, τον Ηλία Κορώνα, προπονητή στην αθλητική ακαδημία του Άτλα, για το τι θα μπορούσε να γίνει ενόψει και της συμπλήρωσης του ενός έτους από τον θάνατο της νεαρής αθλήτριας του Συλλόγου, δεδομένου ότι ο Μάρτιος είναι μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του νεφρού.
Να σημειωθεί πως στην Αμερική, αλλά και αλλού στον κόσμο, γίνονται αντίστοιχες δράσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του νεφρού εδώ και 12 χρόνια περίπου, ενώ δίνεται έμφαση στην ενημέρωση του κοινού για το μυελοειδές καρκίνωμα νεφρού, από το οποίο «έφυγε» και η Φεννίνα. Σημειώνεται, επίσης, πως τα τελευταία τρία χρόνια τέτοια δράση πραγματοποιείται και στο Ρέθυμνο, από τη θεία της Φεννίνας.
Το διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου Κένταυρος απάντησε θετικά στο αίτημα της κ. Βλαχάβα, αφιερώνοντας τον παιδικό αγώνα δρόμου, 500 μέτρων, στη μνήμη της Φεννίνας.
Η συμμετοχή των παιδιών θα είναι δωρεάν, ενώ σε όλα τα παιδιά θα προσφερθούν μπλουζάκια με το λογότυπο «Feel my power», που ήταν και το λογότυπο της Φεννίνας. Θα απονεμηθούν μετάλλια από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Βόλου Κένταυρος, ενώ η ομάδα RMC Support Greece_Feel my power_Fennina θα προσφέρει και τις κονκάρδες με το emoji που σχεδίασε η Φεννίνα όταν έχασε τα μαλλιά της.
Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι τις 10.15 π.μ., ενώ πριν τον παιδικό αγώνα θα διεξαχθούν οι αγώνες 5 χλμ. και 10 χλμ. με ώρα εκκίνησης στις 10 και στις 11 π.μ. αντίστοιχα.

Το μυελοειδές καρκίνωμα νεφρού
Ο καρκίνος του νεφρού είναι πάρα πολύ γνωστή νόσος, ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι που είναι πιο εύκολα ιάσιμοι ή αντιμετωπίσιμοι. Όπως εξηγεί η κ. Βλαχάβα, το μυελοειιδές καρκίνωμα νεφρού είναι από τις πιο σπάνιες μορφές, τις πιο ύπουλες, τις πιο μεταστατικές και προσβάλλει νέα άτομα, από 9 έως 42-43 ετών, κυρίως άντρες, που ασκούνται έντονα, ενώ το κοινό όλων είναι ότι φέρουν το στίγμα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Επίσης, το μυελοειδές καρκίνωμα νεφρού, δείχνει «προτίμηση» στο δεξί νεφρό. Το ίδιο το νόσημα έχει 3-4 μήνες ζωής, γιατί συνήθως χτυπά μεταστατικά, είναι επιθετικό, έχει γρήγορη εξέλιξη.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε η κ. Βλαχάβα, πως οι Αμερικανοί είχαν απευθυνθεί στην Ελλάδα παλιότερα και συγκεκριμένα στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, γιατί θεωρούσαν ότι επειδή υπάρχει αρκετό στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας στη χώρα μας, πιθανώς να υπήρχαν περιστατικά. Η απάντηση, τότε, ήταν αρνητική. «Η Φεννίνα ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό στην Ελλάδα με μυελοειδές καρκίνωμα νεφρού και τώρα υπάρχει άλλο ένα, μία γυναίκα στην Αθήνα, που βιώνει το ίδιο. Ο γιατρός θεωρεί ότι μάλλον υπήρχαν περιστατικά, αλλά πιθανότατα δεν έφταναν στη διάγνωση. Το μυελοειδές καρκίνωμα νεφρού σχετίζεται με την έντονη δραστηριότητα και την έντονη άσκηση, που φυσικά είναι καλή, αλλά σε ελεγχόμενο επίπεδο. Στην ουσία είναι να ακούς τον οργανισμό σου μέχρι πού αντέχει. Η Φεννίνα ήταν πάντα αθλήτρια, εκείνο τον χρόνο έκανε πρωταθλητισμό, πήγε και στο Ναύπλιο εκδρομή, ανέβηκε στο Παλαμίδι χωρίς να πιει νερό στη διαδρομή, και αμέσως μετά άρχισε η κάτω βόλτα» είπε η κ. Βλαχάβα.
Στόχος της δράσης της ερχόμενης Κυριακής, εξήγησε η ίδια, «είναι η ενημέρωση του κόσμου, κυρίως των φερόντων το στίγμα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, ότι φυσικά δεν θα νοσήσουν όλοι, αλλά ότι το στίγμα δεν είναι τόσο αθώο όσο πιστευόταν παλιότερα, σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα. Χρειάζεται προσοχή και πρόληψη, πολλή ενυδάτωση, άθληση με μέτρο και προσοχή από τους γιατρούς, καθώς χρειάζεται διαφορετικούς συνδυασμούς η αντιμετώπισή του. Ο Έλληνας γιατρός της ομάδας στην Αμερική ευελπιστεί ότι το 2030 θα έχει δώσει 5ετή επιβίωση και μέχρι το 2040 θα έχει βρεθεί η ίαση».
Η δράση της ερχόμενης Κυριακής δεν θα είναι και η τελευταία, καθώς, σύμφωνα με τη μητέρα της Φεννίνας, δεν αποκλείεται η σύσταση κάποιου Συλλόγου, ώστε να εδραιωθεί η κίνηση αυτή και να ενημερωθεί ακόμη περισσότερο το κοινό. Επίσης υπάρχει η σκέψη να δοθεί έμφαση στην αιμοδοσία, για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Μάλιστα πρόσφατα, σε συνεργασία με οικογένεια φίλης της Φεννίνας από τη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε σε σύμπραξη με τον Σύλλογο «Στοργή» τράπεζα αίματος, ενώ στα σχέδια είναι η ενημέρωση για την αναγκαιότητα δωρεάς μυελού των οστών.

«Να ανοίγουμε αγκαλιέςκαι πόρτες για όλο τον κόσμο»
Η κ. Βλαχάβα δεν περιορίστηκε, όμως, μόνο στις δράσεις για την ενημέρωση του κόσμου, καθώς συμμετέχει σε πρωτοβουλία καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ για την κάλυψη των διδακτικών ωρών σε μαθητές που πάσχουν από καρκίνο ή άλλα σοβαρά νοσήματα και αδυνατούν να παρακολουθήσουν διά ζώσης τα μαθήματα.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι καθαρά εθελοντική από την πλευρά των καθηγητών και πραγματοποιείται εκτός ωρολογίου προγράμματος, με τη σύμφωνη γνώμη και του διευθυντή του σχολείου, κ. Νίκου Κατσαβριά. Αποβλέπει αφενός στη διατήρηση της επαφής των μαθητών με τη σχολική κοινότητα και τα μαθήματα – δεδομένης και της τεχνογνωσίας που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού – και αφετέρου στην ευαισθητοποίηση και των υγιών μαθητών απέναντι στους συμμαθητές τους που νοσούν.
«Το σημαντικό είναι να ανοίγουμε αγκαλιές και πόρτες για όλο τον κόσμο, όποτε τις χρειάζονται και τη στιγμή που τις χρειάζονται», κατέληξε η κ. Βλαχάβα.

Ρεπορτάζ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το