Ελλάδα

Αγώνας δρόμου για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων

tsipras-giounker
Σε αγώνα δρόμου, για να κρατήσει το νήμα των κορυφαίων συναντήσεων του πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου μέσα στα προσεχή 24ωρα να εμπλουτίσει με τις κρίσιμες «λεπτομέρειες» τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιμένουν οι εταίροι.
Είναι πασιφανές ότι οι δανειστές αναμένουν σαφή στοιχεία για κάθε τομέα πολιτικής, ώστε να ανάψουν το «πράσινο φως» της ρευστότητας και να γνωμοδοτήσουν θετικά υπέρ της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας που επιδιώκει και η ελληνική κυβέρνηση.
Το σίγουρο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός για το πέρασμα από τη δημιουργική ασάφεια στη δημιουργική σαφήνεια, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Το «πέρασμα» κάθε άλλο παρά ταυτίζεται με μια εύκολη διαδικασία, καθώς οι απαιτήσεις και οι «κόκκινες γραμμές» είναι επίμονες και ενίοτε σε απόλυτο βαθμό και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα άλλωστε με έγκυρες πληροφορίες, χθες το βράδυ έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σημαντική επισκόπηση των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων των τελευταίων 24ώρων, των υπέρ και των κατά που καταγράφηκαν, όχι μόνο στα διαδοχικά καθοριστικής σημασίας ραντεβού του πρωθυπουργού.
Το εσωτερικό σκηνικό
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν της ικανοποίησης από το γεγονός ότι φαίνεται ότι μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι σχετικά με τη συμφωνία με τους εταίρους, επικρατεί προβληματισμός και για το εσωτερικό σκηνικό, την καθημερινή «ατζέντα» και τις προτεραιότητές της ή τις κινήσεις που πρέπει να προωθηθούν άμεσα για να κλείσουν επιμέρους ζητήματα (π.χ. με αυτό που αφορά στον αν. υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και να «αφοσιωθούν» άμεσα τα κυβερνητικά στελέχη στο γενικότερο πλάνο και την επίλυση των δύσκολων εξισώσεων.
Στόχος και «ημέρα κρίσης» θεωρείται η Δευτέρα, ενώ το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη. Μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να έχουν εν πολλοίς ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την κατάρτιση της λίστας που με βάση τις πληροφορίες ξεχωρίζουν τα «αγκάθια» σχετικά με την πρόοδο της συζήτησης για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά. Είναι στην πραγματικότητα κοινό μυστικό ότι οι εταίροι σε όλα τα διαφορετικά επίπεδα επαναλαμβάνουν το ίδιο. Για παράδειγμα ότι αφενός πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η κυβέρνηση απαντά ότι έχει συντάξει κανόνες για την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», δηλαδή για τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια, το Ελληνικό κ.ά.
Οι εταίροι διατηρούν επίσης την άποψη ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον εργασιακό χάρτη, όπως για τις συλλογικές συμβάσεις και τις απολύσεις, ενώ η κυβέρνηση ανθίσταται σθεναρά μέχρι τώρα και δεν δέχεται συζήτηση.
Για τα δε φορολογικά ανοιχτά θέματα το Μέγαρο Μαξίμου πορεύεται με ορίζοντα τον Ιούνιο. Οπως είπε χθες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συνέντευξή του (στον ραδιοφωνικό σταθμό Real) μέχρι τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί το νέο και πλήρες φορολογικό σύστημα, που αφορά και στα χαμηλά και στα μεσαία αλλά και στα ανώτερα οικονομικά στρώματα.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντως, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από το Βερολίνο, υπογράμμισε μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ετοιμότητα για την παρουσίαση των προτάσεών της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης.
Πρόσθεσε βέβαια ότι οι ελληνικές προτάσεις θα εξεταστούν από τις τεχνικές ομάδες και στη συνέχεια, ύστερα από επίσκεψη αντιπροσωπείας για τη συγκέντρωση στοιχείων στην Αθήνα, «η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα τις εξετάσουν πολύ προσεκτικά για να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Οι γνωρίζοντες λένε ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία για λύση και ότι μετά και το χθεσινό EuroWorking Group, έρχεται η συνάντηση στο έδαφος των Βρυξελλών των ευρωπαϊκών και ελληνικών θεσμών, όπου το «ραπόρτο» τους θα αποτελέσει και τη βάση για την εφαρμογή της συμφωνίας και της «απελευθέρωσης» της ρευστότητας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το