Ελλάδα

Αγώνας δρόμου για να μη χαθούν κονδύλια 1 δισ. €

apostolou

Σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν με στόχο να μη χαθούν δεσμευμένα κονδύλια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας βρίσκεται αυτές τις μέρες η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Το αίτημα για εξάμηνη παράταση μετά το τέλος του 2015 πριν από λίγες ημέρες έπεσε στο κενό και το μόνο «παράθυρο» που μένει ανοιχτό είναι η ένταξη στις πληρωμές του τρέχοντος προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013), υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όπως είναι η εξισωτική αποζημίωση και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των αγροτών, καθώς και η μεταφορά πόρων σε δράσεις που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης.
Με την απορροφητικότητα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης να βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 75%, το υπόλοιπο 25% του φακέλου, που αντιστοιχεί σε πιστώσεις ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, βρίσκεται «στο κόκκινο», καθώς τον Δεκέμβριο του 2015 εκπνέει η προθεσμία του κοινοτικού κανονισμού Ν+2. Βάσει μάλιστα αυτού του ποσοστού η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών, σε αρκετά από τα οποία το αντίστοιχο ποσοστό απορροφητικότητας κυμαίνεται στο 90%-95%.
Το «καμπανάκι» της αδυναμίας απορρόφησης των κονδυλίων που έχουν «κλειδώσει» για την Ελλάδα μέσω του επταετούς χρηματοδοτικού προγράμματος, το οποίο τρέχει μέχρι το τέλος του χρόνου, άρχισε να χτυπά από πέρυσι, καθώς η χώρα μας μετρά ήδη απώλειες 170 εκατομμυρίων ευρώ για το 2014.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, καθώς απομένουν μόλις έξι μήνες, πλέον ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών κονδυλίων από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης είναι ορατός.

Η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, θεωρώντας επιβεβλημένη την παράταση των πληρωμών για τη διάσωση των πιστώσεων που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο έως τον Ιούνιο του 2006.
Αγώνας δρόμου για να μη χαθούν κονδύλια 1 δισ. €
Στο περιθώριο, λοιπόν, του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη, συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα ανοιχτά θέματα του τρέχοντος προγράμματος, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια κονδυλίων που δεν έχουν απορροφηθεί, αλλά και οι απαιτούμενες κινήσεις προετοιμασίας του επόμενου.
Ο Ελληνας υπουργός επεσήμανε ότι, για να αποφευχθεί η απώλεια πόρων, είναι απαραίτητη μια χρονική παράταση και ζήτησε από την Επιτροπή να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, ωστόσο τα νέα δεν ήταν ευχάριστα για την ελληνική πλευρά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέστηκε αδυναμία να εγκρίνει την παράταση για έξι μήνες των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης καθώς και των επιχειρησιακών προγραμμάτων αλιείας της περιόδου 2007-2013.
Απαντώντας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα του Ελληνα υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, υποστήριξε την άποψη ότι δεν μπορεί να παρατείνει την περίοδο επιλεξιμότητας των δαπανών και τόνισε το γεγονός ότι οι διαθέσιμοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων. Ωστόσο, τα αρμόδια όργανα, σε μια προσπάθεια επίδειξης μιας σχετικής ευελιξίας, έδωσαν τη δυνατότητα μιας μικρής αύξησης στη μεταφορά κονδυλίων μεταξύ των αξόνων του προγράμματος της τάξης του 5%, αντί του 3% που ισχύει σήμερα. Επιπλέον προβλέπεται παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου, από 31 Αυγούστου, για να παρουσιάσει η Ελλάδα τις απαραίτητες μεταβολές των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.
Ανασύνταξη
Χωρίς η ελληνική πλευρά να έχει την πολυπόθητη παράταση χρόνου, καλείται πλέον να αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να περισώσει όσο το δυνατόν περισσότερα διαθέσιμα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Στον χρόνο που απομένει, θα επιχειρηθεί μια ανασύνταξη του προγράμματος, έτσι ώστε να γίνει, στον βαθμό που το επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία, η ανακατανομή των κονδυλίων από μέτρα που έχουν χαμηλό δείκτη απορροφητικότητας σε περισσότερο δημοφιλείς δράσεις, ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός απορρόφησης.
Παράλληλα γίνεται μια προσπάθεια να επιτραπεί από την Κομισιόν να ενταχθούν στις πληρωμές του προγράμματος Μπαλτατζή μια σειρά από υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τέτοιες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με τα ποσά που αφορούν την εξισωτική αποζημίωση και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διασωθούν κονδύλια ύψους μέχρι και 400 εκατ. ευρώ.

Nέο Μέτωπο
«Καμπανάκι» και για το πρόγραμμα 2014-2020
Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δίνει μάχη και σε ένα άλλο μέτωπο που είναι ανοιχτό και αφορά το επόμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020, καθώς η καθυστέρηση έγκρισης του ελληνικού προγράμματος θέτει σε κίνδυνο να χαθεί ο πρώτος χρόνος της νέας προγραμματικής περιόδου.
Το θέμα ετέθη στη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τον επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, με τον Ελληνα υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου να ζητά την επίσπευση της έγκρισης του νέου ΠΑΑ 2014-2020 ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις εφαρμογής, που βάζουν σε κίνδυνο την απορρόφηση των κονδυλίων και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
Παρότι ο φάκελος για τα 4,22 δισ. κατατέθηκε από το καλοκαίρι του 2014, τα κονδύλια παραμένουν μπλοκαρισμένα, καθώς το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του ελληνικού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 κρίθηκε -διά στόματος επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί- υπερβολικά ασαφές.
Εκταμιεύσεις
Η μέχρι στιγμής κατανομή των πόρων
Από το τρέχον πρόγραμ- μα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 5,95 δισ. ευρώ, έχουν μεταξύ άλλων δράσεων εκταμιευτεί:
Σε 50.000 δικαιούχους ποσά ύψους 230 εκατ. ευρώ για σχέδια βελτίωσης.
Σε 23.000 δικαιούχους νέους αγρότες κονδύλια 270 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα της μεταποίησης 67 εκατ. ευρώ.
Για αγροτουριστικές δραστηριότητες και ενίσχυση μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων 45 εκατ. ευρώ.
Για γεωργοπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ.
Σε 78.000 αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών κονδύλια 1,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της εξισωτικής αποζημίωσης.
Για 400 μικρά δημόσια έργα ποσά ύψους 132 εκατ. ευρώ.
Για 90 μεγάλα δημόσια έργα ποσά ύψους 525 εκατ. ευρώ.
Για προγράμματα Leader ανά την Ελλάδα 160 εκατ.ευρώ.

Πηγή ww.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το