Οικονομία

Αγώνας δρόμου για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια – Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Μοσκοβισί

Εν αναμονή των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται οι θεσμοί, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, όταν με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι δανειστές και ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Σήμερα, ο Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως θα βρεθεί στην Αθήνα την Τετάρτη προκειμένου να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η… ταχύτητα της διαπραγμάτευσης θα φανεί τις επόμενες μέρες. Αν υπάρξει θετική απάντηση από την Ελλάδα έως και Τετάρτη, οι θεσμοί μπορούν να στείλουν τους εκπροσώπους τους στην Αθήνα και να υπάρξουν βήματα για τη σύνταξη της συμφωνίας τεχνικού προσωπικού (Staff Level Agreement) μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, όταν πραγματοποιείται το Eurogroup», εξήγησε στο «Εθνος» πηγή των Βρυξελλών. «Αν το ραντεβού αυτό χαθεί, είναι προφανές ότι η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει, κάτι που ίσως σημάνει τη… μετάθεσή της για μετά τις γερμανικές εκλογές», συμπλήρωσε το απαισιόδοξο σενάριο.
Στον απόηχο της συνάντησης, όλες οι πλευρές κάνουν τον απολογισμό τους. Μπορεί η δήλωση του Γ. Ντάισελμπλουμ να κινήθηκε σε θετικό κλίμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δανειστές έχουν τη βεβαιότητα ότι η πρόταση -ύψους 2% του ΑΕΠ- που κατατέθηκε στην ελληνική πλευρά μπορεί τελικά να λειτουργήσει.
«Οι Ελληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους… Είμαι κι εγώ της γνώμης ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο τέλος των προσπαθειών της, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα είναι λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF), «δείχνοντας» τη Γερμανία.

Επίσης, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε σε συνέντευξή του ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεί μόνο στα πόδια όταν θα γίνουν ξανά επενδύσεις στη χώρα.
Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Μοσκοβισί
Στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης θα συμβάλει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τετάρτη όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες.

Παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2016-2018, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε για την Ελλάδα ότι «το 2015 και το 2016 η απόδοση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας ήταν πολύ καλύτεροι από αυτό που αναμενόταν στην αρχή του προγράμματος». Σημείωσε, ακόμα, ότι μετά την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 (0,3% του ΑΕΠ), που ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αναπτυχθεί καλύτερα το 2017 και η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018.
Επισήμανε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπερκαλύφθηκαν το 2016 με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 2% ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι για το μέλλον, οι επιδόσεις θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος. «Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το κάνουμε αυτό στη βάση των σωστών στοιχείων» πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός «success story».
Ανέφερε ότι μετά από χρόνια κρίσης, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα οικοδομείται κάτι το οποίο θα αποκαλούσαμε «success story» και επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ώστε να μη δημιουργήσουμε εκ του μηδενός μία νέα κρίση εν μέσω διαδικασίας αποκατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια, ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να βασίζονται σε απαισιόδοξα σενάρια, αλλά στα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες από το αναμενόμενο.
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά και τις προσπάθειες να αποδίδουν καρπούς και πρόσθεσε πως και οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να πράξουν αναλόγως. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα για μία «ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ενόψει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ποια είναι η ελληνική αντιπρόταση στους θεσμούς
Με βασικά επιχειρήματα τις «μεθοδολογικές αλχημείες» του ΔΝΤ και το μαξιλάρι της υπεραπόδοσης στα έσοδα του 2016, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το χαμήλωμα του πήχη των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018 και μετά στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί.

Στόχος είναι να περιορίσει το εύρος της μείωσης στο αφορολόγητο και συνεπώς την επιβάρυνση για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και ταυτόχρονα να βγάλει εκτός της νομοθέτησης προληπτικών μέτρων τις περικοπές στις συντάξεις εντάσσοντάς τες στο περίγραμμα του «κόφτη» με ρήτρα ακύρωσης σε περίπτωση επίτευξης του στόχου για τα πλεονάσματα μετά το 2018.
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι απαιτήσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ είναι αβάσιμες και σε κάθε περίπτωση αντανακλούν τη σκόπιμη απαισιοδοξία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που, εμμένοντας στη συνταγή της λιτότητας, προεξοφλεί μεγάλα δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν με το «κούρεμα» του αφορολόγητου και των συντάξεων.
Αναφορά
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό».
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρησιμοποιεί πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του και χαρακτήρισε αστήρικτο τον ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος προσθέτοντας ότι εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%. Αναφερόμενος στην πάγια θέση του Πολ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Ελληνες, ο κ. Τσακάλωτος τόνισε ότι «είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε τη σύγκριση».
Η γραμμή
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης είναι εφόσον υπάρξουν αντισταθμιστικά από την πλευρά των δανειστών, όπως ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πλήρη ελευθερία διαχείρισης των εσόδων από την υπεραπόδοση, τότε θα συζητούσε την προνομοθέτηση μείωσης του αφορολόγητου στην περιοχή των 7.000-7.500 ευρώ για τα εισοδήματα του 2018 από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο προκειμένου να καλυφθεί το κενό του 2018 και στη συνέχεια αν δεν πιαστούν οι στόχοι για το 2019 να ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα περικοπής.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η επιβάρυνση για τους φορολογουμένους το 2018 περιορίζεται στα 100-200 ευρώ τον χρόνο.
Η μείωση της έκπτωσης ενδεχομένως να συνοδευτεί από μειώσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, οι οποίοι σήμερα κυμαίνονται από 22% έως 45%.
Επίσης υπάρχουν προτάσεις στο πακέτο των συμπληρωματικών μέτρων για τη διασφάλιση του πλεονάσματος να περιληφθεί η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που ισχύει σήμερα στη μηνιαία παρακράτηση φόρου, καθώς και η περικοπή στο επίδομα θέρμανσης με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τους δικαιούχους.
Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τους φορολογουμένους θα επιφέρει μικρή μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά θα έχουν πληρώσει κατα τη διάρκεια της χρονιάς όλόκληρο το ποσό του αναλογούντος φόρου, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει επιπλέον φόρος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Για παράδειγμα, έγγαμος δημόσιος υπάλληλος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ τον μήνα έχει μηνιαία παρακράτηση φόρου 120,33 ευρώ. Με την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% η παρακράτηση φόρου αυξάνεται στα 122,13 ευρώ τον μήνα.
Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη κάνει υπολογισμούς για το όφελος του Δημοσίου ανάλογα με το εύρος της μείωσης του αφορολόγητου.
Ειδικότερα:
• Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.800 ευρώ από 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.181 ευρώ). Η εξοικονόμηση για το Δημόσιο είναι 300 εκατ. ευρώ.
• Μείωση στα 1.700 ευρώ (αφορολόγητο όριο 7.726 ευρώ). Το όφελος θα είναι 600 εκατ. ευρώ.
• Μείωση στα 1.600 ευρώ (αφορολόγητο όριο 7.272 ευρώ). Εχει όφελος 900 εκατ. ευρώ.
• Μείωση στα 1.500 ευρώ (αφορολόγητο όριο 6.817 ευρώ). Το όφελος είναι 1,2 δισ.
• Μείωση στα 1.400 ευρώ (αφορολόγητο όριο 6.363 ευρώ). Το όφελος ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
• Μείωση στα 1.100 ευρώ (αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ). Το όφελος είναι 2,5 δισ. ευρώ.
Κώστας Αντωνάκος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το