Τοπικά

Αγώνας δρόμου από τη Μητρόπολη Δημητριάδος για κάλυψη αναγκών στους Ναούς ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η Μητρόπολη Δημητριάδος για την κάλυψη των αναγκών των χωριών, ώστε ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο να τελεστεί θεία λειτουργία και να κοινωνήσουν οι πιστοί μετά από δεκαπενθήμερη νηστεία

Σύμφωνα με τη Μητρόπολη αυτή τη στιγμή μόνο σε δύο σημεία δεν θα τελεστεί θεία λειτουργία, στο νησί Τρίκερι και στο Χόρτο. Βέβαια, όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος «και στα δύο αυτά σημεία δεν τελούταν θεία λειτουργία ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα στο νησί Τρίκερι υπήρχε παλιότερα ένας ιερέας που βοηθούσε, αλλά γέρασε και δεν μπορεί».
Στη Μητρόπολη υπάρχουν 200 και πλέον ιερείς οι οποίοι θα αξιοποιηθούν όλοι για να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία ακόμη και στους πιο απομακρυσμένους ιερούς ναούς.
Ο Δεκαπενταύγουστος είναι η πιο δύσκολη μέρα του χρόνου από την άποψη της κάλυψης των αναγκών των ενοριακών ναών.

«Αυτό συμβαίνει, γιατί τον Δεκαπενταύγουστο θέλουν να κοινωνήσουν οι πιστοί και δεν υπάρχουν άλλες μέρες για τη θεία κοινωνία, όπως ισχύει το Πάσχα. Το βράδυ της Ανάστασης έχουμε λιγότερες ανάγκες, γιατί η Ανάσταση σε κάποια χωριά τελείται νωρίτερα από τις 12 το βράδυ και οι ιερείς προλαβαίνουν να μετακινηθούν από το ένα χωριό στο άλλο. Αυτό δεν συμβαίνει τον Δεκαπενταύγουστο, όπου η πανηγυρική θεία λειτουργία τελείται ανήμερα το πρωί σε όλους τους ναούς».

Από την πλευρά του ο αρχιερατικός επίτροπος π. Μάξιμος Παπαϊωάννου ανέφερε πως τα κενά μας αυτή τη στιγμή είναι μόνο στο Χόρτο και στο νησί Τρίκερι, όπου τα τελευταία χρόνια δεν τελούταν θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο. Παράλληλα οι κάτοικοι μπορούν να μεταβούν στα διπλανά σημεία. Το Χόρτο απέχει πέντε λεπτά από τη Μηλίνα, ενώ και από το νησί μπορούν να πάνε στο χωριό Τρίκερι. Στόχος μας είναι να έχουν ιερέα οι ενοριακοί ναοί. Και αυτό το έχουμε καταφέρει για τον Δεκαπενταύγουστο. Παράλληλα πρέπει να καλύψουμε και μοναστήρια, ενώ υπάρχουν ναοί σε παραθεριστικά κέντρα με πολύ κόσμο που επίσης πρέπει να λειτουργήσουν».

Ο π. Μάξιμος ανέφερε πως αξιοποιούνται όλοι οι ιερείς, ακόμη και οι εθελοντές. Ωστόσο οι συνταξιούχοι ιερείς είναι δύσκολο να φύγουν από την πόλη και να μεταβούν σε χωριά για να τελέσουν τη θεία λειτουργία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το