Τοπικά

Αγωγή για την περιουσία της Μονής Φλαμουρίου

Αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου θα καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος για αποζημίωση από διαφυγόντα κέρδη, στο θέμα του κτήματος στη Βουλιαγμένη Αττικής, μετά τη δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ, όπως ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η Εκκλησία θα κινηθεί αντίστοιχα και για άλλες περιοχές της χώρας, όπως η περιουσία της Μονής Φλαμουρίου στη Μαγνησία…

Ο κ. Ιερώνυμος, μιλώντας στους ιεράρχες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία προσέφυγε κατά της Πολιτείας το 2013 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε 9 χρόνια μετά: «Η Εκκλησία τής Ελλάδος κέρδισε στις 2-6-2022 τη δίκη στο Ε.Δ.Δ.Α. πού αφορά στον χαρακτηρισμό τής αδικαιολόγητης άρνησης τού Κράτους να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ατακτοποίητα τής Βουλιαγμένης, ως παραβίαση τού δικαιώματος σέ δίκαιη δίκη. Ἡ παραβίαση αυτή έχει ως συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για την Εκκλησία τής Ελλάδος της τάξεως των 20.000.000 κατ’ έτος», είπε και πρόσθεσε: «Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποζημίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη ζημία που υπέστη καθόλα τα έτη λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της διοίκησης να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ακίνητά της, ως νομίμως όφειλε. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα ασκήσει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση», είπε ο αρχιεπίσκοπος. Μάλιστα προανήγγειλε ότι η Εκκλησία θα κινηθεί αντιστοίχως και σε άλλες περιπτώσεις, όπου δεν μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία της με υπαιτιότητα της πολιτείας, αναφέροντας ονομαστικά τις εκτάσεις στη Φασκομηλιά, τα Λεγραινά, της Βάρης, της Στροφυλιάς, του Κοκκιναρά και του Φλαμουρίου Μαγνησίας. Η εκκλησιαστική περιουσία στη Μαγνησία ανέρχεται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ μία από τις πλουσιότερες ιερές μονές της χώρας είναι η της Αγίας Τριάδας στην Άνω Γατζέα Πηλίου.

Στον Νομό Μαγνησίας η Εκκλησία διαθέτει 31.460 στρέμματα δάσους, 5.490 στρέμματα δασικών εκτάσεων και 3.340 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Επίσης φέρεται να κατέχει ακίνητα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Εξάλλου ένα από τα επτά πλουσιότερα μοναστήρια της χώρας είναι και η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Άνω Γατζέας Πηλίου, που φέρεται να διαθέτει χιλιάδες στρέμματα σε Χαλκιδική και Σκόπελο. Επίσης άλλη μία ιερά μονή, της Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, φέρεται να διαθέτει εκατοντάδες εκτάσεις στη Σκύρο, ενώ ελέγχει από τον 10ο αιώνα και την Κυρά Παναγιά, το μεγαλύτερο από τα «ερημονήσια» των Βόρειων Σποράδων. Εκτιμήσεις και στοιχεία αναφέρουν ότι στην Εκκλησία ανήκουν συνολικά 1.300.000 στρέμματα. Από αυτά, τα 733.000 στρέμματα είναι βοσκότοποι, τα 367.000 είναι δασικά και τα 189.000 στρέμματα είναι αγροτικά. Την ίδια στιγμή, περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως διακατεχόμενα, αφού γι’ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Στην κατοχή της φέρεται να βρίσκονται ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως στις Σποράδες.

Στο ιερό «θησαυροφυλάκιο» συμπεριλαμβάνονται, ανάμεσα στα άλλα, περισσότερα από 800 κτήρια (καταστήματα, ξενοδοχεία, κατοικίες και γραφεία). Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, πολλά παραμένουν ξενοίκιαστα. Γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών) αναγκάζονται και αναπροσαρμόζουν συχνά τις τιμές των ενοικίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το