Τοπικά

Άγνωστες πτυχές της δεκαετίας του ’40 – Παρουσιάστηκε βιβλίο για την Κατοχή και την Αντίσταση στη Θεσσαλία 

Φως σε ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλίας στην κρίσιμη και ταραγμένη δεκαετία του 1940 ρίχνει ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Πόλεμος και Αντίσταση στη Θεσσαλία. Όψεις της ιστορίας της κατά τη δεκαετία του ‘40» που παρουσιάστηκε χθες στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Σαράτση» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), οι εκδόσεις «Τόπος» και το βιβλιοπωλείο «Το Κλου».
Για το βιβλίο μίλησαν ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πολυμέρης Βόγλης και ο ιστορικός και επιμελητής του βιβλίου κ. Νίκος Χριστοφής. Χαιρετισμό απηύθυνε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και αντιπρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννα Λαλιώτου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο έφορος δημοσίων σχέσεων του ΣΙΜΕΑ κ. Αιμίλιος Σουβατζής.
Σημαντικοί σταθμοί στην ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλίας, όπως η εμπειρία του πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από προφορικές μαρτυρίες, οι διωγμοί του εβραϊκού πληθυσμού, η καθημερινότητα των πολιτών του Βόλου στην Κατοχή, ο θεσμός της λαϊκής αυτοδιοίκησης, η λειτουργία των σχολείων στη Λάρισα, ο Εμφύλιος, τα Έκτακτα Στρατοδικεία της μισαλλοδοξίας, παρουσιάζονται σε αυτόν τον τόμο από νέους κυρίως ερευνητές.


Ο κ. Βόγλης επισήμανε πως «πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για την περίοδο της Κατοχής της Αντίστασης στη Θεσσαλία. Είναι ευπρόσδεκτο, γιατί έχουμε πολύ λίγες μελέτες για τη Θεσσαλία και περιέχει ενδιαφέροντα θέματα που εμπλουτίζουν τις γνώσεις για αυτή την περίοδο, όπως ο λιμός, η τύχη των Εβραίων, τα στρατοδικεία, η μνήμη του πολέμου. Έχουμε ένα βιβλίο πολύ πλούσιο σε στοιχεία».
Από την πλευρά της η κ. Λαλιώτου επισήμανε πως «είναι μεγάλη η τιμή για το Πανεπιστήμιο να διοργανώνει υπό την αιγίδα του τέτοιου είδους εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης ο οποίος έχει μεγάλη προσφορά στην ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν αυτή την περίοδο.
Ο ιστορικός και επιμελητής του βιβλίου κ. Νίκος Χριστοφής ανέφερε πως δέκα συγγραφείς αναφέρονται και ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλίας σε μια ταραγμένη δεκαετία. Αναδεικνύονται η οικονομική και κοινωνική ιστορία, η μνήμη και άλλα σημεία. Στόχος του βιβλίου είναι να αναδειχθούν άγνωστες πτυχές και να δημιουργηθεί μια πρώτη μαγιά για περαιτέρω διερεύνηση της θεσσαλικής ιστορίας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης κ. Ι. Πασιάς τόνισε μεταξύ άλλων πως «για αυτή την περίοδο υπάρχουν θέματα που είναι υπό διερεύνηση και το βιβλίο έρχεται να φωτίσει ενδιαφέρουσες πτυχές. Με το βιβλίο οι αναγνώστες μπορούν να γνωρίσουν για ευαίσθητα θέματα της ιστορίας της Θεσσαλίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το