Τοπικά

Άγνωστες πτυχές της αξίας των άγριων χόρτων μελετούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας “Θ”

xorta

Τα άγρια χόρτα που έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία και μπορούν να γίνουν εμπορεύσιμα μελετά στο Αγρόκτημα του Βελεστίνου, αλλά και άλλους χώρους που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ δίνεται έμφαση και σε άλλα λαχανοκομικά προϊόντα, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Ο επίκουρος καθηγητής Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σπύρος
Πετρόπουλος επισήμανε πως «τα λαχανικά είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια του πρωτογενούς τομέα και επίσης σημαντικό είναι πως αφήνουν σημαντικό κέρδος σε αυτούς που τα παράγουν και ξέρουν την καλλιέργειά τους».
Βέβαια ο ίδιος υπογράμμισε πως η καλλιέργεια των λαχανικών έχει δυσκολίες, αφού απαιτεί κάποια τεχνογνωσία. Χρειάζεται κόπος και συχνή φροντίδα. Είναι μια επίπονη καλλιέργεια, αλλά με μεγάλο όφελος για τον παραγωγό. Για παράδειγμα το βατικιώτικο κρεμμύδι Λακωνίας είναι πρώτο κρεμμύδι που κυκλοφορεί στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου και είναι φρέσκο, ενώ πωλείται με λιανική τιμή στο ένα ευρώ το κιλό. Μάλιστα μπορεί να συντηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να πάθει τίποτα».
Ο ίδιος τόνισε πως «το πεδίο της έρευνάς μας επεκτείνεται και στα άγρια χόρτα, τα οποία συνηθίζει ο κόσμος να τα συλλέγει και να τα κόβει από την ύπαιθρο. Θέλουμε συνεπώς να ανιχνεύσουμε τη θρεπτική και διατροφική αξία τους. Βέβαια τα άγρια χρόνια εμπεριέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ωμέγα τρία. Το πρόβλημα όμως είναι πως γίνεται αλόγιστη χρήση των άγριων χόρτων, δηλαδή κάποιοι πάνε και ξεριζώνουν ολόκληρα τα φυτά, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το εγχώριο γενετικό υλικό».
Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε πως «θέλουμε να δούμε ποια είδη από τα άγρια χόρτα μπορούν να περάσουν στην παραγωγή, οπότε κάποιος να τα αγοράζει από τη λαϊκή αγορά, τα σούπερ μάρκετ. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουμε διαμορφώσουμε ένα ειδικό χώρο, όπου διεξάγουμε την έρευνα με το πολλαπλασιαστικό υλικό».

Σκόρδο και κρεμμύδι
Ο κ. Πετρόπουλος ερευνά όμως και άλλα είδη της λαχανοκομίας μέσω των παραδοσιακών ποικιλιών παραδοσιακές ποικιλίες, με την έμφαση να δίνεται στο βατικιώτικο κρεμμύδι της Λακωνίας. Εκεί πραγματοποίησε χημική ανάλυση στη φυτική σύσταση, αλλά και στη συμπεριφορά του ως προς την αποθήκευση και τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει προγράμματα για τη μελέτη ποικιλιών του σκόρδου. Η έρευνα έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, κυρίως, όμως στις περιοχές, όπου καλλιεργείται το σκόρδο, όπως στον Έβρο, στην Τρίπολη, στη Λακωνία, στην Εύβοια, στη Λάρισα, αλλά και στο Ριζόμυλο, Στεφανοβίκειο.
«Από τα σκόρδα έχουμε συγκεντρώσει το υλικό και θα το αναλύσουμε στη συνέχεια. Στόχος μας, αλλά και ελπίδα μας είναι να αναδείξουμε τα ελληνικά σκόρδα, τα οποία τείνουν να εγκαταλειφθούν, αφού οι παραγωγοί προτιμούν κυρίως τα κινέζικα σκόρδα. Ειδικότερα θέλουμε να δείξουμε τις ποιοτικές διαφορές στο άρωμά τους, αλλά και στη θρεπτική τους αξία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το