Οικονομία

Αγνοια δηλώνει η Κομισιόν για το προσχέδιο συμφωνίας Γιούνκερ

European Union flags are seen outside the European Commission headquarters in Brussels November 27, 2009. European Commission President Jose Manuel Barroso presented on Friday his new team of EU commissioners.    REUTERS/Yves Herman  (BELGIUM POLITICS)

Άγνοια δήλωσε η Κομισιόν σχετικά με το κείμενο που αποδίδεται ως νέο σχέδιο Γιούνκερ με μέτρα 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία με την Ελλάδα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, σε ανάρτησή της μέσω Twitter ανέφερε: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης για τις προτάσεις της Κομισιόν/Γιούνκερ στην Ελλάδα. Δεν έχουμε γνώση τέτοιας πρότασης. Εργαζόμαστε προς μία εποικοδομητική συμφωνία».

Νωρίτερα, στην ιστοσελίδα του το Βήμα είχε δημοσιεύσει πολυσέλιδο κείμενο, με τίτλο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» και στο οποίο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να «ξεκλειδώσει» η βοήθεια από τον EFSF μέσα στον Ιούνιο και να υπάρξει συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Η Κομισιόν θέτει ως πρώτη προτεραιότητα να λάβει η ελληνική κυβέρνηση μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2015, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016 και ως δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία, όπως είναι η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Μεταξύ άλλων, στο πολυσέλιδο κείμενο που έχει σταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους – στις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις – φορείς, προσδιορίζεται ότι το 2015 θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ και 2% το 2016.

Τα μέτρα

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016.

Μεταξύ αυτών, είναι:

-Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 18% για συναλλαγές σε μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ

-Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ

-Η επανεξέταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά

-Η επανεξέταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν μέσα στον Ιούνιο η δόση των 1,8 δισ. ευρώ, το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014.

Σε ειδικό κεφάλαιο, αποτυπώνονται και οι ενστάσεις του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνει ότι η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες και η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον. Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Πηγές: Reuters, Mega

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει κείμενο προτάσεων της Κομισιόν

«Δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο από την Κομισιόν», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, απόψε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που φέρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει προτείνει δέσμη μέτρων για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το