Τοπικά

Αγιογράφος «Διά Χειρός» – Η Σχολή μετράει 19 χρόνια με τον π. Δημήτριο Κατούνη

Για 72η συνεχή χρονιά θα λειτουργήσει φέτος η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, που ιδρύθηκε το 1947 από τον αείμνηστο πρωτοψάλτη και καθηγητή Μανώλη Χατζημάρκο. Παράλληλα σε λίγες ημέρες η Σχολή Αγιογραφίας «Διά Χειρός» κλείνει 19 χρόνια λειτουργίας, με τον σκοπό της να είναι διπλός, ενώ υπεύθυνος είναι ο π. Δημήτριος Κατούνης.

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου, η Σχολή Αγιογραφίας «Διά Χειρός» κλείνει αισίως 19 χρόνια λειτουργίας, αφού η διαδρομή της άρχισε την 1η Οκτωβρίου 1999 από τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.
Υπεύθυνος της Σχολής είναι ο π. Δημήτριος Κατούνης, ο οποίος εξηγεί τον σκοπό της: «Η Σχολή Αγιογραφίας προσπαθεί να μυήσει τους ενδιαφερόμενους στο μεγάλο μυστήριο της ορθόδοξης θεολογίας, που, ανάμεσα στους άλλους τρόπους εκφοράς, ενίοτε προσπαθεί να εκφραστεί με χρώματα και με σχήματα. Από την άλλη, προσπαθεί να δώσει πρακτική λύση στο μεγάλο πρόβλημα βιοπορισμού πολλών, κυρίως νέων ανθρώπων. Η τοπική Εκκλησία με τη συγκεκριμένη Σχολή αποδεικνύει, ότι μπορεί να ασκήσει μία δυναμική διακονία στον τομέα της φιλανθρωπίας. Δεν δίνει μόνο έτοιμο φαγητό στους εμπερίστατους, αλλά μπορεί μέσα από μία ευλογημένη τέχνη, να τους μάθει να εξασφαλίζουν την επιβίωση, με τις δικές τους δυνάμεις και την τίμια εργασία τους».

Η Σχολή λειτουργεί καθημερινά, πρωί και απόγευμα, με τρίωρα προγράμματα διδασκαλίας. Διδάσκονται ελεύθερο σχέδιο, χρωματολογία, βυζαντινό σχέδιο, διακοσμητική, φορητή εικόνα, τοιχογραφία, τεχνοτροπίες πάνω στο φύλλο χρυσού και θεολογία της εικόνας, αγιολογία, ιστορία της τέχνης, αρχαιολογία, στοιχεία αρχιτεκτονικής και πολλά ακόμη χρήσιμα μαθήματα, για έναν μελλοντικό αγιογράφο. Η Σχολή αποτελείται από το επαγγελματικό τμήμα, το ερασιτεχνικό, το παιδικό, το τμήμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) και το τμήμα συντηρήσεως εικόνων και έργων τέχνης.
Οι απόφοιτοι λαμβάνουν πτυχίο, με το οποίο μπορούν να ανοίξουν το δικό τους εργαστήριο και να διεκδικήσουν την ανάληψη εργασιών.

Στη Σχολή λειτουργεί εργαστήριο φορητής εικόνας και τοιχογραφίας και όπως εξηγεί ο π. Δημήτριος Κατούνης «μπορεί όποιος το επιθυμεί, να έχει μία αληθινά χειροποίητη φιλοτεχνημένη και καλοδουλεμένη εικόνα, η οποία όσο περνούν τα χρόνια, θα μετατρέπεται σ’ ένα προσωπικό ή οικογενειακό πολύτιμο κειμήλιο».
Όσον αφορά στον σκοπό του εργαστηρίου, ο ίδιος ανέφερε ότι «είναι να καταπολεμήσει όλες εκείνες τις χάρτινες και ψεύτικες κακοτεχνίες και μεταξοτυπίες που κυκλοφορούν ευρέως, επειδή είναι φθηνές, αλλά που μέσα τους δεν έχουν ούτε αληθινή πίστη, ούτε ψυχή, διότι δεν είναι το αποτέλεσμα οποιασδήποτε θυσίας ή προσευχής».

Να σημειωθεί ότι στο εργαστήριο της Σχολής φιλοτεχνούνται αυγά, λαμπάδες με χάντρες και αληθινά αυστριακά κρύσταλλα Swarovski και πίνακες ζωγραφικής με θρησκευτικά κυρίως θέματα, ενώ αναλαμβάνεται η συντήρηση παλαιών φορητών εικόνων, οικογενειακών κειμηλίων, καθώς και ο καθαρισμός, φροντίδα και αποκατάσταση κάθε είδους τοιχογραφιών σε ιερούς ναούς.
Εβδομήντα ένα χρόνια λειτουργεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, η οποία ιδρύθηκε το 1947 από τον αείμνηστο πρωτοψάλτη και καθηγητή Μανώλη Χατζημάρκο.
Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από την ελληνική πολιτεία, είναι πενταετούς φοιτήσεως και παρέχει τίτλους σπουδών, πτυχίο ιεροψάλτη, πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής – εκκλησιαστικής μουσικής, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους τους το δικαίωμα μίας θέσης στα ιεροψαλτικά αναλόγια της Εκκλησίας, αλλά και να αποκτήσουν ένα επιπλέον εφόδιο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Στη Σχολή διδάσκουν κορυφαίοι καθηγητές, πρωτοψάλτες και λαμπαδάριοι της τοπικής Εκκλησίας, οι οποίοι είναι συνεχιστές της πλούσιας ιεροψαλτικής παράδοσης στην περιοχή.

Εγγραφές
Οι εγγραφές στη Σχολή Αγιογραφίας συνεχίζονται καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 6 – 9 μ.μ. Τα μαθήματα αρχίζουν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Η διεύθυνση της Σχολής είναι Αγίου Νικολάου 108 και τα τηλέφωνα επικοινωνίας 24210-41058 και 6972225448. Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι [email protected].
Οι εγγραφές στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής συνεχίζονται επίσης κάθε μέρα από 6 έως 8 μ.μ., στην έδρα της Σχολής (Αναλήψεως 164Α – Ογλ, πρώην Εκκλησιαστικό Λύκειο Βόλου). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες στα τηλέφωνα 24210 93517, 93509 και 6972838348.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το