Πολιτισμός

«Αγιογραφία, μια τέχνη που δεν πρόκειται να χαθεί» – Η εκπαιδευτικός Μαρία Κουκιάδου προσφέρει τις γνώσεις της στη ΧΕΝ Βόλου

Η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Κουκιάδου μεγάλωσε στον Βόλο και φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, απ’ όπου και αποφοίτησε έχοντας πτυχίο ζωγραφικής και αγιογραφίας. Το αρχικό της σχέδιο, όταν πέρασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ήταν να ασχοληθεί με τη σκηνογραφία, την οποία αγαπούσε από μικρή, ωστόσο η αγάπη της για τον Βόλο ήταν μεγαλύτερη και γνωρίζοντας τις μικρές προοπτικές εργασίας στον τομέα της σκηνογραφίας, αποφάσισε να κατευθυνθεί προς την αγιογραφία.

Αμέσως μετά την αποφοίτησή της ξεκίνησε να ασχολείται και επαγγελματικά με την αγιογραφία, ενώ στα πολλά χρόνια διαμονής της στον Βόλο έχει υπάρξει καθηγήτρια σε γυμνάσια, λύκεια, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συνταξιοδοτήθηκε από την εκπαίδευση και συνεχίζει να είναι αφοσιωμένη στη διδασκαλία και προσφέρει τις γνώσεις της στην ομάδα της ΧΕΝ Βόλου.

Η Μαρία Κουκιάδου μιλά πολύ θερμά για την τέχνη της. «Δεν είναι μία τέχνη που χάνεται. Είναι και θα είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής και της θρησκείας μας και δεν πρόκειται να χαθεί» ανέφερε η ίδια στη «Θεσσαλία». Ωστόσο κάνει και λόγο για την ανάγκη αυθεντικότητας. «Οι εικόνες πρέπει να γίνονται με τον σωστό τρόπο και με βάση τη Βυζαντινή αγιογραφία, να μην είναι δηλαδή κάτι μεταλλαγμένο. Η τεχνική της αγιογραφίας δεν αρκεί, πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι κανείς ζωγράφος», δήλωσε.
Η Μαρία Κουκιάδου δεν είναι μόνο αγιογράφος, αλλά οι σπουδές της επικεντρώθηκαν και στη ζωγραφική. Η ίδια το θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αγιογραφία. Οι πρωταρχικές γνώσεις που πρέπει κάποιος να αποκτήσει, είναι του σχεδίου, των χρωμάτων και των βασικών τεχνικών ζωγραφικής.
Η πίστη είναι αναγκαία επισήμανε. «Αν δεν υπάρχει πίστη αυτό θα είναι ορατό στο αποτέλεσμα. Πρόκειται για συμβολική τέχνη, όχι για κάτι που γίνεται μηχανικά». Η ίδια αγαπάει τη δουλειά της και σταδιακά απέκτησε τη δική της τεχνική. Το στοιχείο αυτό είναι που κάνει τις εικόνες της μοναδικές και διαμορφώθηκε με την επιμονή και τη σκληρή δουλειά, μετά από χρόνια.

Συσχετίζει την αγιογραφία και τη ζωγραφική, ενώ θεωρεί ότι ο μοναδικός χαρακτήρας και οι πινελιές του κάθε αγιογράφου όπως και του κάθε ζωγράφου, αποκτώνται με την εξάσκηση και την επιμονή.
Τέλος, μίλησε για την κρίση που υπάρχει στο επάγγελμα, λόγω ανθρώπων δίχως σπουδές που αγιογραφούν για δημόσια κτίρια. «Όταν πρόκειται για δημόσια κτίρια πρέπει να προσέχουμε, να σεβόμαστε τον χώρο και να μην τον κακομεταχειριζόμαστε. Όσοι ζωγραφίζουν για εκκλησίες θα πρέπει να έχουν τεχνικές γνώσεις, να έχουν σπουδάσει και να έχουν αφιερώσει τον χρόνο τους, ώστε να υπάρξει ένα άρτιο αποτέλεσμα και να διατηρηθεί η ποιότητα των εικόνων».

Ρεπορτάζ
ΜΑΡΙΑ ΒΑΓΔΟΥΤΗ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το