Κόσμος

Η Αγία των εγκληματιών του Μεξικού

agia mexico

Το Μεξικό αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα: Έλλειψη αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας, διαφθορά, βία, μειωμένη πρόσβαση σε ασφαλές νερό, ρύπανση, κυκλοφοριακό και ο κατάλογος συνεχίζεται. Ως εκ τούτου, είναι σύνηθες για πολλούς Μεξικανούς να μην εμπιστεύονται τους ηγέτες και τους θεσμούς.

Ένα τέτοιος θεσμός είναι η Καθολική Εκκλησία. Η κυρίαρχη θρησκεία του Μεξικού έχει δει πτώση στον αριθμό των προσκυνητών της, καθώς οι πιστοί έχουν αρχίσει να στρέφονται σε πιο σύγχρονες θρησκευτικές λατρείες για να καλύψουν τις πνευματικές τους ανάγκες.

Η Santa Muerte (η Αγία του Θανάτου, δηλαδή) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μια αγίας, γένους θηλυκού, που τιμάται από εκατομμύρια πιστών σε ολόκληρο το Μεξικό. Η Αγία του Θανάτου είναι γνωστή ως προστάτης των παραβατών. Είναι επίσης προστάτης των αποκλεισμένων και όλων όσων αισθάνονται ότι έχουν περιθωριοποιηθεί από την κοινωνία. Η προσωποποίηση του θανάτου συμβολίζει προστασία, δικαιοσύνη και ένα ασφαλές πέρασμα από τον κόσμο των ζωντανών σε αυτόν των νεκρών.

Η λατρεία της Santa Muerte εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πολιτεία Χιντάλγκο, γύρω στο 1965. Το Μεξικό ήταν από τότε συνδεδεμένο με τη βία, το έγκλημα, την πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών.

Οι οπαδοί της, μπορεί να είναι μην είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι αλλά δεν είναι και άθεοι. Δημιουργούν τους δικούς τους θρησκευτικούς κώδικες και εικόνες για να θρέψουν την ύπαρξη, την ταυτότητά, και τις πρακτικές τους. Μερικοί καταφεύγουν στο ότι η θεότητά τους, τους επιτρέπει να πραγματοποιούν βίαιες δραστηριότητες και στη συνέχεια θα τους συγχωρήσει για τις πράξεις τους. Η Καθολική Εκκλησία καταδικάζει την κίνηση γιατί -όπως λέει- συνδυάζει τα πιστεύω της καθολικής εκκλησία με την πίστη σε μια αίρεση.

Οι ακόλουθοι της Αγίας του Θανάτου πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, και σήμερα, υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου έξι εκατομμύρια πιστοί στο Μεξικό. Οι περισσότεροι είναι κάτω των 30 ετών και προέρχονται από περιοχές υποβαθμισμένες κοινωνικά και οικονομικά. Οι οπαδοί της Santa Muerte έχουν χαρακτηριστεί ως βλάσφημοι επαγγελματίες του σατανισμού και οι αντίπαλοί τους, υποστηρίζουν ότι η Αγία χρησιμοποιείται για να παραπλανήσει τους απελπισμένους.

πηγή www.vice.com/gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το