Τοπικά

Άγγελος Κόκκαλης: Δύσκολη η μείωση τιμών στον καφέ

Πρώτη ημέρα χθες που ίσχυσε η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής, με κυρίαρχα τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο, οι νέοι φορολογικοί συντελεστές δεν έριξαν και τις τιμές στην αγορά. Στον κλάδο της εστίασης και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που διαθέτουν καφέ, τα οφέλη στην τσέπη των καταναλωτών αναμένονται μηδαμινά…
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ-Μπαρ Μαγνησίας κ. Άγγελος Κόκκαλης, κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχουν περιθώρια μετακύλισης στις τιμές των προϊόντων. Τόνισε πως τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, οι επιχειρήσεις στην εστίαση είχαν απορροφήσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ, αλλά και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ. Έτσι εκ των πραγμάτων, πλέον φαντάζει ανέφικτο για τις ίδιες να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους, παρότι για τους επόμενους πέντε μήνες ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας θα είναι μειωμένος κατά έντεκα ποσοστιαίες μονάδες.

«Τα προηγούμενα χρόνια, κάθε φορά που αυξανόταν ο ΦΠΑ εμείς κρατούσαμε σταθερές τις τιμές. Ποιος ξεχνάει τις συνεχείς ανατιμήσεις και τις αλλεπάλληλες αλλαγές του ΦΠΑ και μάλιστα στην «καρδιά» της κρίσης; Όμως, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς και λόγω του ανταγωνισμού. Έτσι επί του παρόντος και ιδίως με όσα προηγήθηκαν με την καραντίνα από τον κορωνοϊό, η μείωση του φορολογικού συντελεστή, που ήταν άλλωστε και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, περισσότερο μοιάζει με… μαξιλάρι ασφαλείας για τους επιχειρηματίες της εστίασης. Ιδιαίτερα τώρα που είναι ζητούμενο, ποιος θα επιβιώσει», είπε ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης πολλά χρόνια τώρα και θεωρείται έμπειρος επιχειρηματίας.
Κι εάν πολλοί υπέθεσαν πως το συγκεκριμένο μέτρο στόχευε -τουλάχιστον στα σχέδια επί χάρτου- στη μείωση των τιμών και κατ’ επέκταση στην αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου, ο Άγγελος Κόκκαλης ξεκαθάρισε: «Από συζητήσεις με πολλούς συναδέλφους, δεν υπήρχε τέτοια σκέψη. Οι τιμές στην ουσία είναι οι ίδιες με όταν είχαμε και πάλι ΦΠΑ στο 13%. Τυχόν μείωση στις τιμές, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα, παρά θα επίλυε, όσον αφορά στην επιβίωση της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων. Το μέτρο θα είχε νόημα, εάν αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης».

Το αποτύπωμα της παρατεταμένης περιόδου του lockdown επηρέασε ανεπανόρθωτα τον κλάδο, ενώ τα έξοδα που συσσωρεύτηκαν τους 2,5 μήνες που δεν λειτούργησαν καφετέριες και εστιατόρια, σφίγγουν τη θηλιά για πολλούς επαγγελματίες στη Μαγνησία. «Από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι πριν λίγες ημέρες οι περισσότεροι δεν λειτούργησαν και υπέστησαν οικονομική καταστροφή. Αρκετά καταστήματα δεν άνοιξαν καν μετά τις 25 Μαΐου και υποχρεώθηκαν σε οριστικό λουκέτο», τόνισε ο αντιπρόεδρος του τοπικού συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης, για να καταλήξει: «Ας σταθούμε περισσότερο στο τι θα έρθει μέσα στους επόμενους μήνες. Μπροστά σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα, η μείωση του ΦΠΑ σε 13% μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, δεν είναι μία ουσιώδη βοήθεια, τουλάχιστον έτσι, όπως αντιλαμβάνομαι τον παλμό της αγοράς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το