Τοπικά

Αγγελική Θάνου: Η ανάγνωση είναι κάτι που καλλιεργείται

Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αφού συνεχώς αυξάνεται ο χρόνος που περνούν μπροστά από μία οθόνη ενός smartphone ή tablet – σε σχέση με την προ-Covid 19 εποχή -, δείχνει μία από τις σοβαρότερες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Στον απόηχο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού βιβλίου, που ήταν στις 2 Απριλίου, η συγγραφέας κ. Αγγελική Θάνου, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί.

Την ώρα που όλο και περισσότερα παιδιά προτιμούν το ίντερνετ για να μελετήσουν, να παίξουν ή να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά μέσα για να συνομιλήσουν με τους φίλους και τους συμμαθητές τους, η ανάγνωση δείχνει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος τώρα με την καραντίνα και με την εκτεταμένη χρήση της οθόνης. Υπερβολικά τεράστιος κίνδυνος εθισμού. Το διαπιστώνω μέχρι και με τις εγγονές μου, που ζούνε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πλέον όλα τα κάνουν μέσω της πλατφόρμας Webex και άρχισαν να λατρεύουν την οθόνη. Κάτι που δεν είχα ξεχωρίσει πρωτύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Πρέπει να είμαστε πολλαπλά προσεκτικοί οι ενήλικες και να διαβάζουμε περισσότερο. Να ανοίγουμε βιβλία, να αξιοποιούμε όλους τους χώρους του σπιτιού διαβάζοντας και να σκεφτόμαστε πάντα ότι η ανάγνωση είναι κάτι που καλλιεργείται. Δεν προκύπτει ξαφνικά από το πουθενά. Επομένως οφείλουμε να δίνουμε ερεθίσματα».

Η δημιουργία, ωστόσο, των αυριανών αναγνωστών είναι κάτι που αρχίζει πρωτίστως από την οικογένεια. «Το βιβλίο έχει μία κρυφή γοητεία. Χάνεσαι σ’ αυτό. Είναι ένα παράθυρο στον κόσμο και τη γνώση. Συναντιέσαι με λέξεις, που δεν τις βρίσκεις στην οθόνη. Κι αυτό κάνει μοναδικό το ταξίδι. Όμως, ο γονιός πώς θα το πετύχει αυτό; Δεν αρκεί να λέει στο παιδί: «Διάβασε» ή να του παίρνει ένα βιβλίο και εκείνος να μένει μπροστά από το smartphone. Πρέπει και οι ενήλικες να διαβάζουν. Να επενδύσουν στο παράδειγμα. Εάν ένας γονιός είναι αναγνώστης, θα γίνει και το παιδί», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, η κ. Θάνου, η οποία υπηρέτησε για δεκαετίες τον χώρο της εκπαίδευσης, στάθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας: «Οι εκπαιδευτικοί καλό είναι να προσκαλούν συγγραφείς. Το Webex προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Να μπαίνουν στη διαδικασία και να δημιουργούν συνθήκες φιλαναγνωσίας για τους μαθητές. Αυτές τις ημέρες δεν έχω σταματήσει. Είμαι σε επικοινωνία με πάρα πολλά σχολεία. Κάθε μεσημέρι. Και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, αλλά και την καμπάνια που βρίσκεται σε εξέλιξη όλο τον Απρίλιο για το βιβλίο, κάνουμε πολλά πράγματα».

Σήμερα Τρίτη, 6 Απριλίου, η κ. Θάνου θα συνομιλήσει διαδικτυακά με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μηλεών, με θέμα τη λίμνη Κάρλα. Άλλωστε και η ίδια έλκει την καταγωγή της από τα Κανάλια Μαγνησίας, οπότε γνωρίζει από πρώτο χέρι τον ανεκτίμητο… θησαυρό που κρύβει ο τόπος της. Το 2002 είχε γράψει το παιδικό βιβλίο «Η λίμνη Κάρλα φοράει τα καλά της» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), το οποίο μάλιστα έχει εξαντληθεί καιρό τώρα από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων. «Το συγκεκριμένο βιβλίο έγινε βίντεο, οι ήρωες του βιβλίου «ζωντάνεψαν» από μία ομάδα εκπαιδευτικών με εξαιρετικές ικανότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στο YouTube», αποκάλυψε η κ. Θάνου. Το σημερινό ραντεβού με τους μαθητές των Μηλεών έρχεται να προστεθεί στη χθεσινή επικοινωνία της με ένα Νηπιαγωγείο και ένα Δημοτικό της Ερμούπολης στη Σύρο, όπου η αγαπημένη συγγραφέας στο παρελθόν διετέλεσε σχολική σύμβουλος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το