Τοπικά

ΑΓΕΤ και Δήμος Βόλου δεν μετείχαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την καύση σκουπιδιών

«Όχι» στην καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ είπε χθες το περιφερειακό συμβούλιο, από την ώρα που η βιομηχανία δεν τηρεί όρους και προϋποθέσεις. Αυτή είναι η απάντηση της τοπικής κοινωνίας και στην Κυβέρνηση η οποία έδωσε άδειες καύσης, χωρίς να ελέγξει τις προϋποθέσεις και να επιβάλλει τους κανόνες. Η ΑΓΕΤ, όπως και ο Δήμος Βόλου απουσίαζαν από τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ, όπου καταγγέλθηκε η Κυβέρνηση για τη στάση της, ενώ ασκήθηκε κριτική και στην Περιφέρεια από την αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο, η οποία ωστόσο είχε ψηφίσει θετικά για τις άδειες που ενέκρινε το Υπουργείο.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως δεν θα γίνει η Θεσσαλία μπανανία.

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη  παρουσίασε όλο το ιστορικό των αδειών  και τόνισε ότι η ΑΓΕΤ και το Υπουργείο πρέπει να αποδείξουν τεκμηριωμένα ότι η κάυση σκουπιδιών δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης θα πρέπει να γίνει εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης από Ερευνητικό ίδρυμα – η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τον Περιφερειάρχη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, – να ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο ο ελεγκτικός μηχανισμός στον οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων φορέων, εκτός από πανεπιστημιακούς-  ερευνητικούς και περιφερειακούς φορείς, να τηρούνται η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία, αλλά και να ασκηθεί πίεση  στο Υπουργείο για τη θέσπιση αυστηρών διαδικασιών για την έγκριση και τον έλεγχο των εναλλακτικών καυσίμων, ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη και ασφαλής χρήση τους καθώς να επαναλειτουργήσει το on-line σύστημα καταγραφής των σημαντικότερων αερίων εκπομπών, με πλήρη διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο, με πρόσβαση σε αυτήν της τοπικής κοινωνίας .

Τέλος τόνισε ότι, πριν από οποιαδήποτε τελική απόφαση για καύση RDF  σε  βιομηχανικές  εγκαταστάσεις  και  ιδιαίτερα σε  τσιμεντοβιομηχανίες,  πρέπει να προηγηθεί δημόσιος διάλογος και να παρουσιαστούν αξιόπιστες μετρήσεις και στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις από τη χρήση του RDF ως εναλλακτικού καυσίμου .

«Δεν ξέραμε τι ψηφίζαμε»

Από την πλευρά της η περιφερειακή σύμβουλος, Τζούλια Τσαλίκη, κάλεσε την Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της για τους ελέγχους στο εργοστάσιο, ώστε να ενισχυθεί η καύση των βιοκαυσίμων και οι έλεγχοι σε όλα τα εναλλακτικά καύσιμα που μπορεί να καίει το εργοστάσιο να είναι αυστηροί και κυρίως να είναι αυστηροί οι έλεγχοι στους ρύπους. Επανέλαβε ότι το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε θετικά για την καύση RDF, όπως και η παράταξή της αλλά απέδωσε το γεγονός σε άγνοια καθώς δεν διαβάστηκε το σύνολο της μελέτης που απέστειλε το Υπουργείο για γνωμοδότηση, αλλά η περίληψη.

Επίσης έδειξε πως επιθυμούσε να παρακαμφθεί η ψηφοφορία που θα έθετε  ως θέμα το ναι η το όχι στην καύση του RDF.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Βαγγέλης Μπούτας, χαρακτήρισε «σόου» την σ συνεδρίαση και σημείωσε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο, πρέπει να μπει μπροστά με το λαϊκό κίνημα, να σταματήσει η καύση αυτών των υλικών και να ληφθούν μέτρα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κ. Στεργίου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η αδειοδότηση στην ΑΓΕΤ  εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών καθώς τα υλικά είναι καρκινογόνα.

Από την πλευρά του το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κ. Βολιώτης, κάλεσε το περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση εναντίον της καύσης RDF και πρότεινε να γίνει αναστολή των αδειών που έχουν  δοθεί.

Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Καλτσογιάννης δήλωσε πως η ΜΠΕ επί της οποίας γνωμοδότησε η Περιφέρεια το 2013 αφορούσε τη χρήση 7 και μόνο εναλλακτικών καυσίμων με περιοριστική και όχι ενδεικτική αναφορά αυτών.

 

Το 2014 το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε για τη χρήση 22 ειδών καυσίμων ενάντια στη γνωμοδότηση της Περιφέρειας. Μάλιστα τόσο η Επιτροπή Περιβάλλοντος όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο το 2013 που γνωμοδότησαν για τα 7 και  μόνο εναλλακτικά καύσιμα, έθεσαν ρητή προϋπόθεση ότι στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Υπουργείου θα πρέπει να συμπεριληφθούν και  14  πολύ συγκεκριμένοι και δεσμευτικοί επιπλέον όροι που αποφάσισε η επιτροπή της Περιφέρειας.

Η τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που το υπουργείο Περιβάλλοντος έπραξε, είναι ακατανόητη και εντελώς άστοχη, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της τις σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού σε μια περιοχή με εγγύτητα στις βιομηχανικές περιοχές, είπε.

 

Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία ανέφερε ότι η καύση του rdf  είναι απαγορευτική επειδή η ΑΓΕΤ  δεν έχει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για να καίει σκουπίδια. Επιπλέον τόνισε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον ελεγκτικό μηχανισμό.

Ο αντιπρόεδρος της  Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, Θέμης Οικονομίδης, επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις με επιστημονική τεκμηρίωση. “Δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό ενός εργοστασίου. Είμαστε υπέρ της σωστής χρήσης ενέργειας, και ειδικά του φυσικού αερίου. Το μέλλον για το οποίο αγωνιούμε αφορά πρωτίστως τα παιδιά μας”.

Ο κ. Νικολόπουλος από το ΠΑΝΔΟΙΚΟ επισήμανε ότι το υπουργείο δεν κωλύεται να  ανακαλέσει τις άδειες αν διαπιστώσει πως δόθηκαν κατά παράβαση του Νόμου, πράγμα που κατά τη γνώμη του συνέβη.

Η Νατάσσα Οικονόμου τόνισε πως  η τεχνολογική εξέλιξη εξασφαλίζει την καύση εναλλακτικών καυσίμων με ασφάλεια, πρόσθεσε ωστόσο, ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ δεν διαθέτει τις ανάλογες εγκαταστάσεις.

“Είναι λυπηρό ότι πρώτα δόθηκαν οι άδειες και ακολούθησαν οι έλεγχοι για το αν  έγινα επενδύσεις στις οι εγκαταστάσεις. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εγγυήσεις της λειτουργίας, με βάση όσα προβλέπει η νομοθεσία, η κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει την άδεια, δήλωσε  και  ζήτησε να πάρουν ξεκάθαρη θέση κόμματα και οι παρατάξεις.

Ο Κώστας Γαργάλας, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, τόνισε ότι η ΑΓΕΤ πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της αλλά να σεβαστεί την πόλη  και τους  ανθρώπους με τους οποίους συγκατοικεί.  ‘Να πείτε όχι στην καύση RDF και να υπάρξει ανάκληση της άδειας λειτουργίας για καύση αυτών των καυσίμων” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων του Βόλου, Ιωάννα Παπαδημητρίου, πρότεινε το περιφερειακό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην καύση rdf και να αποσυρθεί η επίμαχη αδειοδότηση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευθύμης Τσάμης επισήμανε την αντίθεση του κλάδου σε ό,τι επιβαρύνει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

«Τέτοιο υλικό απαγορεύεται να καίγεται από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζει προϋποθέσεις καύσης» επισήμανε και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν παρέστησαν εκπρόσωποι του εργοστασίου στη συνεδρίαση, αλλά και την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον τόνισε ότι η πόλη έχει πρόβλημα αερορύπανσης και επισήμανε  ότι πιθανόν να υπάρχει αύξηση καρκίνων από αυτό το φαινόμενο, αλλά μόνο μόλις ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη θα γνωρίζουμε.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής, στηλίτευσε την απουσία της δημοτικής αρχής Βόλου. Ο “ΣΥΔΙΣΑ” είναι στην ευθύνη του δήμου και η δημοτική αρχή έχει εκπέμψει το μήνυμα ότι επιθυμεί καύση rdf και srf από την ΑΓΕΤ. “Χρειάζεται ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που να απαιτεί την ανάκληση αυτής της άδειας και σύγχρονα να αναπτυχθεί μαζικό κίνημα αντίδρασης”.

Ο κ. Σταμπουλής των “Δρόμων Ανατροπής” χαρακτήρισε την ΑΓΕΤ αναξιόπιστη και ανακόλουθη με τις δεσμεύσεις της αν και πήρε πολλά διαχρονικά από κράτος και την κοινωνία χωρίς να αποδώσει αυτά που οφείλει.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει έλλειψη τόλμης καθώς επιχειρεί να σώσει θέσεις εργασίας με ένα μοντέλο του παρελθόντος.

“Εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να πούμε όχι στην καύση rdf από την ΑΓΕΤ και να εκθέσουμε την εταιρεία που απειλεί με τις θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη του τόπου δεν μπορεί να γίνει πειραματόζωο”.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε από την πλευρά του  ότι στην εταιρεία θα επιβληθούν οι κυρώσεις που επιβάλλει ο νόμος.

Κινητοποίηση από το ΚΚΕ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης, εκπρόσωποι του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του ΤΕΕ Μαγνησίας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην καύση του RDF.

 Η απόφαση

Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων του Κώστα Αγοραστού, Ν. Τσιλιμίγκα και Μαρίνας Χρυσοβελώνη να μην υπάρξει καύση RDF χωρίς επενδύσεις και προϋποθέσεις. Ζήτησαν να καταργηθούν οι τροποποιήσεις στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αποφασίστηκαν από το Υπουργείο το 2015 και το 2017 και να επιστρέψει η αδειοδότηση του εργοστασίου στη μελέτη του 2013.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις διαφώνησαν και απαίτησαν να αλλάξει και η μελέτη του 2013 γιατί προέβλεπε καύση πλαστικού.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το