Τοπικά

To άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων – Εκδήλωση στον Βόλο με μεγάλη συμμετοχή μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στην εκδήλωση-συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και το πως μπορούν να γίνουν εύκολες. Οι ομιλητές έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στη στάση των γονέων αλλά και στην ψυχολογία του μαθητή. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η διατροφή των μαθητών καθώς πρέπει να παίρνουν την απαραίτητη ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους.
Ο παιδοψυχίατρος και διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Βάιος Νταφούλης μίλησε για το άγχος των εφήβων και τις τεχνικές αντιμετώπισης του αναφέροντας πως αφορά όλα τα παιδιά και είναι φυσιολογικό σε πολύ μεγάλο βαθμό. «Οι τεχνικές αντιμετώπισης έρχονται μέσα από τη συμπεριφορά, τη χαλάρωση και την ψυχραιμία, ενώ χρειάζεται συνεργασία με γονείς και εκπαιδευτικούς. Προσδοκίες ανάλογες με τις ικανότητες των παιδιών, καλό περιβάλλον στη σχολική ζωή και το σπίτι που να ευνοεί την χαλάρωση, τα διαλείμματα και τη συστηματική ενασχόληση με το αντικείμενο. Το αντικείμενο όμως των εξετάσεων δεν πρέπει να γίνεται όμως ο μοναδικός σκοπός της ζωής» τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Νταφούλης σημείωσε πως υπάρχουν παιδιά που αντιμετώπισαν κρίσεις πανικού αλλά είναι λίγα τα περιστατικά. « Είναι ένα οξύ άγχος που διαρκεί για πολύ λίγο. Εκείνη τη στιγμή ο μαθητής πανικοβάλλεται αλλά μετά από λίγη ώρα συνήθως περνάει. Υπάρχουν κάποιες οδηγίες που δίνουμε και αν χρειαστεί κάνουμε παρέμβαση».
Η ψυχολόγος MSc Διευθύντρια Ε.Ε.Ε.ΕΚ Άννα Ασλανίδου αναφέρθηκε στον τρόπο που πρέπει οι γονείς να συμπεριφερθούν στα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες. «Οι γονείς πρέπει να διαθέτουν υπομονή, ψυχραιμία, κατανόηση, αποδοχή και να μην παίρνουν τίποτα προσωπικά καθώς τα παιδιά βιώνουν τρομερό άγχος και συχνά μπορεί να το εκδηλώσουν με δυσάρεστους τρόπους όπως φωνές. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι όλο αυτό είναι ένας τρόπος ξεσπάσματος του άγχους. Αυτό είναι μια διαδικασία που πρέπει να βιώνεται σε όλη την εκπαιδευτική ζωή ενός μαθητή. Από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να μην ασχολούνται με βαθμολογίες ή συγκρίσεις». Υποστήριξε πως όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που το αποδέχονται για αυτό που είναι, θα αξιοποιήσει το 100% των δυνατοτήτων του. «Πρέπει να επιβραβεύουμε τους μαθητές για τις αθλητικές ή καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες και τα χόμπι τους. Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο, γονείς θέλουν που να τα υποστηρίζουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως οι γονείς πρέπει να διαχειριστούν και την αποτυχία του παιδιού τους πολύ φυσικά καθώς οι εξετάσεις δεν είναι μονόδρομος.
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Λάμπης, διαιτολόγος-διατροφολόγος, επικεντρώθηκε σε οδηγίες για την προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων Ο κ. Λάμπης τόνισε πως οι μαθητές πρέπει να έχουν ισορροπημένο πρόγραμμα με πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που τους είναι απαραίτητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το