Τοπικά

Αγάπη Καραμανλή: Με το βλέμμα στην κοινωνία, την οικονομία και οικολογία

Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη άρχισε να επισκέπτεται τη Σκόπελο το 1987. Σπούδασε οικονομικά, αλλά αποφοίτησε και από σχολή θεάτρου. Η Αγάπη Καραμανλή, από το 2018 διαμένει στη Σκόπελο, δραστηριοποιείται στον τουρισμό, στην πράσινη επιχειρηματικότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι παράλληλα ερευνήτρια στην εφαρμοσμένη φιλοσοφία, τη μακροοικονομία και τις μετασχηματιστικές οικονομίες, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, την κυκλική οικονομία, τα κοινά και τη νέα αυτοδιοίκηση. Στη Σκόπελο διατηρεί εστιατόριο. H επαφή με τη Σκόπελο ξεκίνησε από τη μητέρα της που ίδρυσε στο νησί γαλλόφωνο κέντρο εναλλακτικών διακοπών με αυτογνωστικά σεμινάρια.
Έχει ενασχοληθεί με την κυκλική και με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, παρακολουθώντας σεμινάρια. Παράλληλα ανήκει στην ομάδα «Reshape Plastic Skopelos», μέλος της οποίας είναι και το καταδυτικό κέντρο.
«Θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε και έχει ξεκινήσει ήδη πιλοτικά η δράση μας στον τομέα της ανακύκλωσης πλαστικού. Το εισαγόμενο – στο νησί – πλαστικό θέλουμε να το χρησιμοποιούμε ώστε να παράγουμε νέα προϊόντα στον τόπο μας» δήλωσε.

Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια και έχει χρηματοδοτηθεί μερικώς από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής στοιχείων. Γίνεται δηλαδή καταγραφή του όγκου του πλαστικού ανά κάτοικο, καθώς και του τελικού όγκου που πηγαίνει προς απόρριψη. Στόχος της ομάδας είναι και η ενεργοποίηση ενημέρωσης και εκπαίδευσης των δημοτών και των παιδιών.
Στο μεταξύ, η κ. Καραμανλή τον Μάιο του 2020 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του βιβλίου της «Η Εφαρμοσμένη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα». «Κατάφερα να συμπεριλάβω ένα κεφάλαιο και για την πανδημία και το οικονομικό της αποτύπωμα, ιδιαίτερα προς τη μεσαία τάξη, η οποία πιστεύω ότι βάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο πάρα πολύ» σημείωσε. Στο βιβλίο της έχει καταφέρει να αναλύσει πολλά ζητήματα όπως οικονομικά, κοινωνικά αλλά και οικολογικά. «Προφανώς η δημοκρατία είναι υλοποιήσιμη στις μέρες μας. Από την άλλη, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να γίνει καθημερινή μας συνείδηση, απέχει πολύ ακόμη. Αυτό ήταν το κίνητρο του βιβλίου». Όπως υποστηρίζει η δημοκρατία που οφείλει να διέπεται από αρχές ισότητας και συναδελφοσύνης, στην καθημερινή πρακτική δεν έχει επιτευχθεί, φέρνοντας ως παράδειγμα τις οικονομικές ανισότητες και πως αυτές καθορίζουν την πρόσβαση σε οποιαδήποτε ελευθερία. «Ο καθένας είναι ελεύθερος, αλλά τι σημασία έχει όταν είναι ανελεύθερος λόγω οικονομικής ή κοινωνικής ή οικολογικής κατάστασης» ανέφερε.

Η κ. Καραμανλή υπογράμμισε ότι σίγουρα δεν θεωρούνται «λυμένα» όλα τα ζητήματα και είναι επιτακτικό ό,τι δεν λύθηκε στον 20ο να λυθεί στον 21ο αιώνα.
«Οι νέες γενιές θα είναι αυτές που θα αναλάβουν να λύσουν τους γρίφους του 20ού αιώνα. Υπάρχουν επείγουσες συνθήκες για τις οποίες πρέπει να βρούμε λύσεις, όπως η ανισότητα, τα απορρίμματα κ.ά.».
Στο βιβλίο της υπάρχει εκτεταμένη αναφορά και στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία θεωρώντας ότι είναι μια οικονομική προσέγγιση που βοηθάει τόσο την ανθρώπινη κοινωνία να αντιληφθεί και να εφαρμόσει τις δημοκρατικές αρχές όσο και να δημιουργήσει συνείδηση της υπαρξιακής της ενότητας. Αναφορά υπάρχει και στην κυκλική οικονομία, η οποία όπως σημείωσε, συντελεί στην υπεράσπιση ενός κοινού κόσμου, εφόσον όλα επιστρέφουν μέσα στον κύκλο. Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα κοινά αγαθά που ανήκουν σε όλους. «Αν δεν μπορείς να το ονειρευτείς, δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Είναι πολύ ωραία αυτή η φράση. Ο 21ος αιώνας και η ανθρώπινη κοινωνία οφείλουν να δημιουργήσουν συνθήκες ευημερίας, ειρήνης, ευτυχίας και συμπερίληψης» πρόσθεσε.
Το βιβλίο της κ. Καραμανλή διατίθεται στους αναγνώστες μέσω των ιστοσελίδων agapiscommons.com, eBooks4Greeks και openlibrary.org.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το