Τοπικά

Αγανακτισμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων: Αργούν οι αποζημιώσεις – Ανησυχία για τις απώλειες ενοικίων

Σε δυσμενή θέση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς οι αποζημιώσεις από το κράτος αργούν να έρθουν και δεν είναι ανάλογες σε σχέση με το αν εισέπρατταν κανονικά τα ενοίκια.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προχθές ότι οι κλειστές επιχειρήσεις όπως και το λιανεμπόριο απαλλάσσονται από την καταβολή του ενοικίου και για τον Μάρτιο. Όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις αυτή την περίοδο πληρώνονται από το κράτος για τις αποζημιώσεις ενοικίου του Νοεμβρίου, ενώ ξέρουν ότι για τέσσερις μήνες, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, θα λάβουν το 80% του ενοικίου τους.

«Επικρατεί ένας αναβρασμός, καθώς οι αποζημιώσεις δίνονται με καθυστέρηση και δεν συνάδουν χρονικά με το αν λάμβαναν οι ιδιοκτήτες τα ενοίκια» ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων Μαγνησίας κ. Νεοκλεία Κρατήρα, μιλώντας στη διακτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» και πρόσθεσε πως να θυμίσουμε πως μέχρι και τον Νοέμβριο η κλειστή επιχείρηση πλήρωνε το 60% του ενοικίου και το κράτος αποζημίωνε ένα 20%, ενώ το άλλο 20% ο εκμισθωτής δεν το λάμβανε. Δηλαδή, αν ήταν να λάβει 1.000 ευρώ ως ενοίκιο, ο ενοικιαστής κατέβαλε τα 600 ευρώ, το κράτος τα άλλα 200 ευρώ και ο ιδιοκτήτης τα άλλα 200 ευρώ τα έχανε. Αυτή την περίοδο οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν την αποζημίωση του 20% από το κράτος, ενώ είμαστε στον Φεβρουάριο και οι υποχρεώσεις για τους ίδιους τρέχουν, καθώς πολλοί εξαρτούν την επιβίωσή τους από το μίσθωμα».

Μάλιστα ανέφερε πως υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες στην καταβολή των αποζημιώσεων. Πάντως είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν χρήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το μοντέλο του συμψηφισμού με τις φορολογικές υποχρεώσεις προκάλεσε προβλήματα. Υπήρχαν ιδιοκτήτες που, για παράδειγμα, είχαν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, δεν είχαν οφειλές και περιμένουν να πληρωθούν αργότερα από το κράτος για την αποζημίωση που δικαιούνται.
Εκτός από τις επιχειρήσεις που πληρώνουν ενοίκια, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που νοικιάζουν για τη στέγασή τους. Η μείωση του ενοικίου γίνεται, όταν κάποιος είναι σε αναστολή.
Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες και στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με τις ισορροπίες μεταξύ των εκμισθωτών και των ενοικιαστών να είναι σε αρκετές περιπτώσεις εύθραυστες.
Μέχρι πριν λίγο καιρό οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να κάνουν αγωγή, όταν οι ενοικιαστές δεν πλήρωναν τα ενοίκια. Ωστόσο εδώ και λίγες ημέρες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά.

«Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ενοικιαστών μέσα σε αυτή την πανδημία. Για παράδειγμα, είναι οι εργαζόμενοι που επλήγησαν από την πανδημία και δεν μπορούν να καταβάλλουν ολόκληρο το ενοίκιο κάθε μήνα, ενώ άλλοι δεν το καταβάλλουν καθόλου. Βέβαια είναι αρκετοί και αυτοί που φέρονται με συνέπεια και καταβάλλουν όλο το ενοίκιο. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που εκμεταλλεύονται με την αρνητική έννοια την κατάσταση και καθυστερούν τα ενοίκια, αν και δεν έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έτσι μετατρέπονται σε κακοπληρωτές. Και βέβαια υπάρχουν οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή και αξιοποιούν τα μέτρα στήριξης καταβάλλοντας το 60% του ενοικίου».
Με τις συνεχείς απώλειες από τα ενοίκια, ήδη υπάρχουν οι ιδιοκτήτες που θέλουν να πουλήσουν τα ακίνητα τους με τα ποσά πώλησης να κινούνται κατά μέσο όρο μέχρι και τα 100.000 ευρώ.
Η κ. Κρατήρα ανέφερε πως υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, όπως Ευρωπαίους και Ρώσους για αγορά ακινήτων και, όταν εκλείψει η πανδημία αυτό θα φανεί πιο έντονα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το