Τοπικά

Αγανακτισμένοι με το εργοστάσιο ανακύκλωσης οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Φερών

Στα «κάγκελα» αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης βρίσκονται οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Φερών, με κάποιους από αυτούς να ζητούν ακόμα και τη μεταφορά του σε άλλη περιοχή, προβαίνοντας παράλληλα σε καταγγελίες για τη λειτουργία του.

Όπως ανέφεραν στη «Θ» κάτοικοι του χωριού, το εργοστάσιο ανακύκλωσης που βρίσκεται εγκατεστημένο στην είσοδο του Αγίου Γεωργίου Φερών, υποβαθμίζει συστηματικά την περιοχή λόγω των σκουπιδιών που συγκεντρώνει και τα οποία, όπως αναφέρουν, τα συγκεντρώνει σε παλέτες αποθηκεύοντάς τα σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι ο άνεμος παρασέρνει κάποια από αυτά διασκορπίζοντάς τα, στα παρακείμενα χωράφια, ενώ ο οσμή, όπως καταγγέλλουν ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αφόρητη.
Επιπλέον επισημαίνουν ότι οι στοίβες με τα σκουπίδια βρίσκονται μόλις σε απόσταση 200-300 μέτρων από το αντλιοστάσιο, απ’ όπου υδροδοτείται όλο το χωριό, με αποτέλεσμα να τους δημιουργείται φόβος για μια πιθανή μόλυνση του νερού.

Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς ισχυρίζονται πως πριν από τρία περίπου χρόνια σκαπτικό μηχάνημα πραγματοποίησε εργασίες στον περίβολο του εργοστασίου δημιουργώντας μια μεγάλη τρύπα, προκειμένου να θαφτεί κάτι, πιθανώς κάποια σκουπίδια.
Ακόμα υποστηρίζουν ότι οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο εργοστάσιο είναι κακές, αφού δεν χορηγείται στους εργαζόμενους ο απαραίτητος εξοπλισμός αυτοπροστασίας, όπως γάντια και μπότες, ενώ αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρούνται οι κανόνες της εργατικής νομοθεσίας.

Κάνουν λόγο πως πολλές οικογένειες έχουν σταματήσει να κάνουν βόλτα στον κεντρικό δρόμο που περνά μπροστά από το εργοστάσιο, λόγω της άσχημης μυρωδιάς που επικρατεί, αλλά και των αδέσποτων που μαζεύονται εκεί.
Έτσι ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα, προκειμένου να μη συνεχίσει η περιβαλλοντική και γενικότερη υποβάθμιση της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου, προαναγγέλλοντας ακόμα και κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι.

Καμία παράβαση – κάλεσμα για συνάντηση
Εκπρόσωπος του εργοστασίου επισημαίνει πως σε ένα κέντρο που επεξεργάζεται απορρίμματα απ’ όλη τη Μαγνησία, αλλά και από περιοχές εκτός Νομού είναι λογικό κάποιες στιγμές να υπάρξει δυσοσμία, η οποία όμως δεν είναι επικίνδυνη για τον κόσμο, και οφείλεται στα αντικείμενα που πετούν οι πολίτες και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε μπλε κάδους.
Παράλληλα τονίζεται πως το καλοκαίρι δεν συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών για να υπάρχει δυσοσμία, παρά μόνο αυτή την περίοδο που η αγορά της Κίνας είναι αποκλεισμένη λόγω του κορωνοϊού.
Απαντώντας στις καταγγελίες των κατοίκων ο εκπρόσωπος της επιχείρησης σημειώνει πως δεν υπάρχει ούτε ένας ανασφάλιστος εργαζόμενος, παρέχονται όλα τα ατομικά μέσα προστασίας και υγιεινής και μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από το ΣΕΠΕ, με τους κανόνες της νομοθεσίας να τηρούνται.
Κάνει λόγο για άγνοια των κατοίκων για τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να βγάζουν λανθασμένα συμπεράσματα, καθώς φροντίζουν να απομακρύνονται τα σκουπίδια που παραμένουν εντός μιας ημέρας.

Όπως αναφέρεται περίπου το 38% των απορριμμάτων, που φτάνουν στο εργοστάσιο για επεξεργασία είναι σκουπίδια που δεν θα έπρεπε να πεταχτούν σε μπλε κάδους, γεγονός στο οποίο οφείλεται εν πολλοίς η μυρωδιά που μπορεί να παρατηρηθεί κάποιες φορές στο χωριό.
Ο εκπρόσωπος καλεί τους κατοίκους να δημιουργήσουν μια επιτροπή και να μεταβούν στο εργοστάσιο για να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ τους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Θ» για το θέμα θα κάνει παρέμβαση την ερχόμενη εβδομάδα η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου, ώστε να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί τους δημότες του Αγίου Γεωργίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το