Τοπικά

Αυξήθηκαν οι τιμές των ενοικίων στον Βόλο “Θ”

ENOIKIAZETAI (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Αυξήθηκαν οι τιμές των ενοικίων στον Βόλο κατά 7%-8%, παρά το ότι πανελλαδικά παρατηρήθηκε μείωση κατά 1%, σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX, που είχε ως θέμα τι επιλέγουν οι πολίτες, όταν αναζητούν σπίτι για ενοικίαση.

Ο Βόλος είναι από τις ελάχιστες περιφερειακές πόλεις, που οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν, κυρίως λόγω της ζήτησης ακινήτων από φοιτητές. Η μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο είναι στον Βόλο 4,4 ευρώ, έναντι 4,7 ευρώ στη Λάρισα και 4 ευρώ στην Πάτρα. Στην Αττική η μέση τιμή είναι 5,25 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη 4,3 ευρώ το τ.μ.

Οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως μικρά διαμερίσματα ενός-δύο υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα, αλλά ανακαινισμένα.
Οι επιλογές τους γίνονται κυρίως με γνώμονα την οικονομία και τη συντήρηση του ακινήτου και αφετέρου με παροχές που τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά, τα οποία σχετίζονται με την οικονομία και την ασφάλεια, είναι η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο), η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και η θέση σε ψηλό όροφο. Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών, είναι η νεαρή ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει, η θέση στάθμευσης και η θέα.
Οι τιμές αυξήθηκαν στην Πάτρα και στην Κέρκυρα 11%, ακολουθούμενες από τη Λαμία με 7%. Στον αντίποδα, αύξηση τιμών κατά 7%-8% παρατηρήθηκε στην Καρδίτσα και στον Βόλο.
Στις περιφερειακές μεγάλες πόλεις όπως ο Βόλος, οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., κάτω των 20 ετών σε τιμές από 180 έως το πολύ 300 ευρώ, καθώς και δύο υπνοδωματίων, άνω των 70 τ.μ., κάτω των 20 ετών, μέχρι 350 ευρώ.

Τι θέλουν και τι όχι κοντά στο σπίτι τους

Για πρώτη φορά μέσα από την ολοκληρωμένη έρευνα της RE/MAX γίνεται μία προσπάθεια να καταγραφούν όλες εκείνες οι λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν μία ενοικίαση ενός ακινήτου ως επιτυχημένη όπως είναι για παράδειγμα η ύπαρξη διαφόρων εγκαταστάσεων στις γειτονιές τους.
Σε μία ενδεχόμενη κατασκευή σχολείου το 51,8% τάχθηκε υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης. Μάλιστα, από το ποσοστό αυτό που ανταποκρίθηκε απόλυτα θετικά, το 26,8% είναι γυναίκες, το 31,2% 40-49 ετών, το 45,6% ιδιοκτήτες, ενώ το 36,3% ενοικιαστές. Στις δύο αμέσως επόμενες θέσεις ισοβαθμούν η ύπαρξη παιδικής χαράς (51,6%) και εμπορικού κέντρου (51,6%). Αντίθετα, το 32,4% των ερωτηθέντων (με το 34,8% αυτών 40-49 ετών και το 33,8% με εισόδημα έως 2.000 ευρώ) θα ενοχλούνταν σε υπερθετικό βαθμό από τη δημιουργία κοιμητηρίου στη γειτονιά τους, ενώ το 32% δείχνει απλά τη δυσαρέσκειά του. Αξιοσημείωτο είναι πώς ένα ποσοστό 0,8% θα έβλεπε θετικά μια τέτοια κίνηση. Ακολούθως, το 73,8% θα αντιμετώπιζαν με αρνητικό τρόπο (με το 40,8% αυτών σε απόλυτο βαθμό) την κατασκευή αεροδρομίου σε γειτονική τους περιοχή. Στον αντίποδα βρίσκεται ένα ποσοστό της τάξεως του 2,8%, που θα καλωσόριζε μία τέτοια πρωτοβουλία. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45,8%) δεν θα επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση να βρίσκονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργοστάσια κοντά στον χώρο κατοικίας τους. Από αυτούς το 51,1% εντάσσεται ηλικιακά στην κλίμακα 40-49 ετών και το 47,2% κατοικούν σε αστικό κέντρο. Στην ενδεχόμενη εγκατάσταση φυλακών οι απαντήσεις ήταν αναμενόμενες με την πλειοψηφία των Ελλήνων να μη δέχεται κάτι τέτοιο, ενώ μόλις το 0,4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα αποδέχονταν μία τέτοια εξέλιξη χωρίς να ενοχληθούν. Από το 52,4% των ερωτηθέντων που απάντησαν αρνητικά στην ύπαρξη φυλακών στη γειτονιά τους, το 58,8% είναι ηλικίας 30-39 ετών, το 51,9% με μηνιαίες καθαρές απολαβές έως 2.000 ευρώ και το 56% ιδιοκτήτες μονοκατοικίας/μεζονέτας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το