Τοπικά

Αυξήθηκαν κατά 450 τα λουκέτα επιχειρήσεων το 2014 στη Μαγνησία

ΑΓΟΡΑ

Μία επιχείρηση ανοίγει στη Μαγνησία, μιάμιση κλείνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου για το 2014. Και τη χρονιά που πέρασε τα λουκέτα ήταν περισσότερα από τις επιχειρήσεις που πρωτολειτούργησαν, γεγονός που δείχνει ότι η κρίση στην αγορά καλά κρατεί. Κυρίως επλήγησαν οι κλάδοι του εμπορίου, των υπηρεσιών και της μεταποίησης, με τον τουριστικό να κρατεί κάπως καλύτερα.

Δεν έχει σταματημό, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η οικονομική κρίση, αφού και το 2014 τα λουκέτα ήταν περισσότερα από τις ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το έτος που πέρασε, καταγράφηκαν 793 ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών κι 1243 διαγραφές (λουκέτα), που σημαίνει ότι το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 450 επιχειρήσεις…

Τη μερίδα του λέοντος στα λουκέτα και το 2014 είχαν οι ατομικές επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών, αφού 368 έκαναν έναρξη λειτουργίας και 518 κατέβασαν ρολά.

Με βάση τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στον εμπορικό τομέα καταγράφηκαν 226 εγγραφές και 403 διαγραφές επιχειρήσεων (αρνητικό ισοζύγιο 177 επιχειρήσεων), με τις ατομικές επιχειρήσεις κι εδώ να είναι οι περισσότερες. Έτσι 189 ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις έκαναν έναρξη και 330 διαγραφή (-141).

Στο μεταποιητικό τομέα επίσης τα στοιχεία είναι δραματικά, αφού μία επιχείρηση ανοίγει και τρεις κλείνουν… Έκαναν έναρξη 44 και διαγραφή 125 (-81), με τις ατομικές να είναι κι εδώ οι περισσότερες. 27 ατομικές επιχειρήσεις έκαναν έναρξη και 91 έκλεισαν το 2014 (-64).

Στον τουριστικό τομέα τα στοιχεία είναι κάπως καλύτερα, αφού έκαναν έναρξη 65 επιχειρήσεις, έκλεισαν 78 (-13). Κι εδώ οι ατομικές κυριαρχούν με 48 να έχουν κάνει έναρξη και 63 να βάζουν λουκέτο (-15).

Αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν τη μερίδα του λέοντος, με 368 να κάνουν έναρξη και 518 να βάζουν λουκέτο (-150).

Χαρακτηριστικό είναι ότι έκαναν έναρξη εργασιών το 2014 και 29 εταιρείες ιδιωτικού κεφαλαίου (ΙΚΕ), με τις περισσότερες στον τομέα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μόνον την τριετία 2011-2013 διέκοψαν τη λειτουργία τους στην περιοχή 1.427 εμπορικές επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ατομικές (1.223), ενώ λειτούργησαν 998 (832 ατομικές). Μετά τις ατομικές οι περισσότερες ήταν ομόρρυθμες (148 έκλεισαν και 87 άνοιξαν). Συνολικά μειώθηκαν κατά 20% οι επιχειρήσεις στη Μαγνησία την τριετία 2011-2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου.

Το 2013 έβαλαν λουκέτο 443 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ λειτούργησαν 324 (ισοζύγιο μείον 119), το 2012, χρονιά κορύφωσης της κρίσης, έβαλαν λουκέτο 528, ενώ λειτούργησαν 347 (αρνητικό ισοζύγιο 181 επιχειρήσεων), ενώ το 2011 έβαλαν λουκέτο 456 επιχειρήσεις και λειτούργησαν 327 (αρνητικό ισοζύγιο 129 επιχειρήσεων).

Την τριετία 2011-2013 οι ενεργές επιχειρήσεις έχουν μειωθεί από 14.000 σε 11.000 περίπου. Κατά συνέπεια υπήρξε μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων κατά 3.000 περίπου, το οποίο αναλογεί στο τρομακτικό ποσοστό περίπου του -20%. Με λίγα λόγια, για κάθε επιχείρηση που άνοιγε, πέντε έκλειναν.

Η παραγωγική φυσιογνωμία της Μαγνησίας, τείνει να μεταλλάσσεται κατά τα τελευταία χρόνια, από αμιγώς βιομηχανική σε καθαρά τουριστική, ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής δύναμης της εγχώριας αγοράς. Τα νησιά των Β. Σποράδων, ως διεθνώς αναγνωρισμένοι τουριστικοί προορισμοί, φαίνεται να διατηρούν τη δυναμική τους και να μην επηρεάζονται στο ίδιο βαθμό από τις οικονομικές εξελίξεις. Ως προς τον τομέα της μεταποίησης πραγματοποιούνται σημαντικές προσπάθειες για την παραγωγή και μεταποίηση προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής, τα οποία θα μπορούσαν να προωθηθούν σε αγορές του εξωτερικού. Άλλωστε, τόσο στο Πήλιο, όσο και στις Σποράδες καταγράφεται σημαντικός αριθμός προϊόντων ΠΟΠ, που ήδη εξάγονται σε αγορές του εξωτερικού.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις της Μαγνησίας, αποτελεί ο προσανατολισμός τους σε επενδύσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της καινοτομίας τους, που θα τους επέτρεπε να δραστηριοποιηθούν σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές του εξωτερικού.

Η στρεβλή πάντως ανάπτυξη του τόπου συνεχίζεται, παρά την κρίση και τις προσπάθειες αλλαγής ρότας της ελληνικής οικονομίας. Το τελευταίο διάστημα οι μόνες επιχειρήσεις που «ξεφυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια στο Βόλο, είναι οι επιχειρήσεις καφέ, εστίασης και διασκέδασης (μπαρ), ενώ αντίθετα βάζουν λουκέτο οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες.

Κεντρικοί δρόμοι του Βόλου, εκεί όπου άλλοτε άνθιζε το εμπόριο, όπως η Ερμού, η Σπυρίδη, η Αντωνοπούλου, η Τοπάλη, έχουν γεμίσει με καφετέριες και μπαρ.

Η πληθώρα των καφέ και των μπαρ που έχουν ανοίξει και συνεχίζουν να ανοίγουν, έχει σχέση και με τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ωστόσο, όπως επισημαίνουν παλαιοί καταστηματάρχες του κλάδου, οι περισσότερες από τις εν λόγω επιχειρήσεις δεν έχουν μέλλον και κλείνουν σύντομα. Βέβαια στη θέση τους ανοίγουν άλλες και το φαινόμενο συνεχίζεται, άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη.

Με ελάχιστο κεφάλαιο, μερικές χιλιάδες ευρώ, οι εν λόγω επιχειρηματίες στοχεύουν στο νεανικό συνήθως κοινό, αλλά και στους συνταξιούχους που έχουν αυξηθεί τελευταία, έτσι ώστε να «βγάζουν ένα μεροκάματο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το