Τοπικά

Αυξήθηκαν 15% οι φοιτητές που τρώνε στη Λέσχη του Βόλου

Η συνέχιση της οικονομικής κρίσης ωθεί τους φοιτητές στη Φοιτητική Λέσχη, προκειμένου να έχουν εξασφαλισμένο τουλάχιστον το δωρεάν φαγητό τους και να μην επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα τους γονείς τους που ήδη στριμώχνονται οικονομικά για να τα βγάλουν πέρα.
Καθημερινά στο κτίριο της Φοιτητικής Λέσχης, επί της 2ας Νοεμβρίου, δημιουργείται το αδιαχώρητο από φοιτητές που μεταβαίνουν εκεί γα να φάνε γρήγορα-γρήγορα και μετά να επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα για να συνεχίσουν το μάθημά τους.
Και σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πέρυσι οι φοιτητές που σιτίζονταν στη Λέσχη ανέρχονταν στους 3.200. Ωστόσο φέτος αυξήθηκαν στους 3.700, που σε ποσοστό αγγίζει το 15%.

 
Πεντακόσιοι επιπλέον φοιτητές οι οποίοι έβγαλαν κάρτα για τη δωρεάν σίτισή τους δεν είναι μικρός αριθμός. Μάλιστα το κονδύλι του Πανεπιστημίου για το σημαντικό αυτό κομμάτι της φοιτητικής μέριμνας έχει ανέλθει πλέον στο 1,45 εκατομμύριο ευρώ και αφορά βέβαια όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας συν της Λαμίας.
Όπως τονίζεται από την αρμόδια υπηρεσία του Πανεπιστημίου, κάθε χρόνο και οι φοιτητές με τη δωρεάν σίτιση αυξάνονται συνεχώς. Αυτό εξηγείται από την ένταση της οικονομικής κρίσης και του γεγονότος ότι πληθαίνουν οι οικογένειες που καλύπτουν τα οικονομικά κριτήρια, καθώς έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματα.
Ενδεικτικά το οικονομικό όριο για την απόκτηση της δωρεάν κάρτας σίτισης είναι τα 22.500 ως ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα. Και από την αρχή της κρίσης έχει πέσει σημαντικά. Ωστόσο δεν αποκλείεται να μειωθεί και άλλο αυτό το όριο.

 
Πάντως μολονότι ήδη 3.500 φοιτητές έχουν την κάρτα, υπάρχουν και άλλοι 800 φοιτητές οι οποίοι αν και έχουν υποβάλλει αίτηση για να αποκτήσουν την κάρτα, προς το παρόν αναμένουν.
Και είναι πολύ πιθανό μέσα στις επόμενες ημέρες να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να εξυπηρετηθούν και ένα μέρος αυτών των φοιτητών.
Η «Θ» βρέθηκε στη Φοιτητική Λέσχη επί της 2ας Νοεμβρίου όπου γύρω στη μία το μεσημέρι είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη ουρά από φοιτητές που περίμεναν στη σειρά για να πάρουν το φαγητό τους, ενώ τα τραπεζάκια σιγά-σιγά καλύπτονταν όλα από νέους που έτρωγαν κάνοντας έτσι ένα σύντομο διάλειμμα από τα μαθήματα και τα εργαστήρια.
Η Μαρία που σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και προέρχεται από την Αθήνα, μας είπε πως αν δεν υπήρχε η Φοιτητική Λέσχη θα έδινε ακόμη 200 και 300 ευρώ τον μήνα, καθώς οι τιμές είναι υψηλές. Γι’ αυτό και η λέσχη αποτελεί μια πολύ σημαντική λύση για τους φοιτητές.
Ο δευτεροετής φοιτητής από την Καστοριά Κωνσταντίνος που σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων μας είπε πως «Έτσι, όπως είναι η κρίση σήμερα, οι φοιτητές δεν έχουν χρήματα για να δώσουν για τη σίτισή τους και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει η δωρεάν σίτιση για να εξασφαλίζεται τουλάχιστον το φαγητό τους χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον οι γονείς. Προσωπικά έρχομαι τακτικά στη Λέσχη για να φάω. Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, οι γονείς μου θα δυσκολεύονταν πολύ και θα έπρεπε να περικόψω δαπάνες από κάτι άλλο για να καλύψω αυτή την ανάγκη».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το