Κατηγορίες: Ελλάδα

Αυξήσεις-φωτιά στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων με επιβολή ΦΠΑ 23%

Στα ύψη αναμένεται να εκτοξευθούν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία με την επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Εθνους», οι γονείς θα χρειαστεί να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη, δίνοντας επιπλέον κατ’ έτος 1.500 με 2.000 ευρώ.

«Ηδη ο ΦΠΑ 23% έχει περάσει στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αλλά και ξένων γλωσσών, σύμφωνα με πληροφορίες όμως οι δανειστές ζητούν να υπαχθούν στον ίδιο συντελεστή ιδιωτικά κολέγια, σχολεία αλλά και ΙΕΚ», γράφει το δημοσίευμα και συνεχίζει αναφέροντας ότι μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων προειδοποιούν ότι με αυτό το καθεστώς θα αναγκαστούν πολλοί μαθητές να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και να φοιτήσουν στη δημόσια εκπαίδευση.

Επισημαίνεται, δε, ότι τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά σχολεία ξεκινούν από τις 4.500 ευρώ ετησίως και μπορεί να φτάσουν τις 10.000 με 12.000 ευρώ. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν πάνω από 300 σχολεία.

ΝΔ: Χιλιάδες μαθητές θα εγκαταλείψουν τα ιδιωτικά

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ενδεχόμενη επιβολή ΦΠΑ σε ποσοστό 23% στις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία αποτελεί μία ακόμη αλλαγή προς τη λάθος κατεύθυνση, μετά την πρόσφατη επιβολή του ίδιου συντελεστή ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών. Πρόκειται για μέτρο το οποίο, εάν υιοθετηθεί, θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων, καθώς δεν έχει προηγηθεί διάλογος και σχετική μελέτη.

Ενδεικτικά, χιλιάδες μαθητές θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το ιδιωτικό σχολείο και να καταφύγουν στο δημόσιο, αφού δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα. Το δημόσιο σχολείο όμως είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την αιφνίδια αλλαγή, δεδομένου ότι η νέα σχολική χρονιά αναμένεται ούτως ή άλλως να ξεκινήσει με χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Περαιτέρω, αυτή η φορολογική επιβάρυνση θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον των εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, λόγω της συνακόλουθης συρρίκνωσης αυτού. Τέλος, η αναμενόμενη ενίσχυση των φορολογικών εσόδων θα αποδειχθεί φενάκη, καθώς το Κράτος θα στερηθεί πολύτιμα φορολογικά έσοδα από τις δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων, που θα μειωθούν δραματικά. Η Κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να μη ληφθεί αυτό το μέτρο, το οποίο θα αλλοιώσει το πεδίο της εκπαίδευσης».

Πηγή www.iefimerida.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Τετάρτης 6/12

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 2 18.00 Ευρωπαϊκό Κολύμβησης σε…

6 Δεκεμβρίου 2023

Ανατριχιαστική φωτογραφία δείχνει 13χρονο να στέκεται πάνω από την κοιμισμένη μητέρα του πριν τη σκοτώσει με μαχαίρι

Ανατριχιαστικές εικόνες που κατέγραψε η κάμερα στο υπνοδωμάτιο μιας 39χρονης μητέρας, λίγη ώρα προτού δολοφονηθεί,…

6 Δεκεμβρίου 2023

«Γιατί να την αφήσω;» είπε αμετανόητος ο 71χρονος που σκότωσε την 43χρονη – Ετοιμαζόταν να φύγει εκτός Αττικής

Ψυχρός, κυνικός, συνειδητοποιημένος. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να περιγραφεί ο 71χρονος καθ΄ ομολογίαν…

6 Δεκεμβρίου 2023

Δημοτικό σχολείο στην Κω θα συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

H μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου στην Κω θα συνδεθεί μέσω Ασυρμάτου, τύπου…

6 Δεκεμβρίου 2023

Eκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ: Η 43χρονη στη Σαλαμίνα κακοποιούνταν συστηματικά και όλοι γνώριζαν

Για τη δολοφονία της 43χρονης στη Σαλαμίνα από τον πρώην σύντροφό της, μίλησε στον ΑΝΤ1…

6 Δεκεμβρίου 2023

Αγιασμός στον «Νηρέα»

  Ο Σύλλογος των χειμερινών κολυμβητών «Ο Νηρέας» προσκαλεί στον Αγιασμό για την έναρξη της…

6 Δεκεμβρίου 2023