Τοπικά

Αύξηση κρουσμάτων σταφυλόκοκκου στα παιδιά

Αύξηση κρουσμάτων σταφυλόκοκκου τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδίως σε παιδιά και στη Μαγνησία. Ο σταφυλόκοκκος εμφανίζεται το καλοκαίρι, κατ’ εξοχήν εποχή και κυρίως σε παιδιά και ρόλο παίζει η θάλασσα, η άμμος, οι μικροτραυματισμοί, το τσίμπημα από έντομο, ο συγχρωτισμός σε παιδικές κατασκηνώσεις και πισίνες. Ο σταφυλόκοκκος ή καλύτερα το μολυσματικό κηρίο, είναι μια συχνή επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος, προκαλούμενη από μικρόβια. Πάντως οι ειδικοί καθησυχάζουν, λέγοντας στους γονείς ότι είναι αντιμετωπίσιμο φαινόμενο.

 Αυξημένα κρούσματα σταφυλόκοκκου παρουσιάζονται τα τελευταία δύο χρόνια στη Μαγνησία, κάτι που δεν ήταν τόσο έντονο ως φαινόμενο τα προηγούμενα καλοκαίρια. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για τους λόγους αύξησης των κρουσμάτων σταφυλόκοκκου, αλλά οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι το φαινόμενο είναι αντιμετωπίσιμο με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι μεταδοτικό.

Ο κ. Χάρης Κατσικαδάμος, παιδίατρος, αναφέρει ότι τα τελευταία δύο καλοκαίρια ο σταφυλόκοκκος έχει κάνει την εμφάνισή του πιο έντονα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Ο κ. Χάρης Κατσικαδάμος, παιδίατρος

Ο ίδιος τονίζει ότι ο σταφυλόκοκκος συνήθως παίρνει καιρό, για να θεραπευτεί και είναι μεταδοτικός, ενώ αρκετές φορές υποτροπιάζει το φαινόμενο και η θεραπεία ξεκινά από την αρχή.

Ο σταφυλόκοκκος «χτυπά» όλα τα μέλη της οικογένειας, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ενώ μπορεί να είναι επικίνδυνος για ανθρώπους που έχουν καθημερινές λοιμώξεις ή παραδείγματος χάρη δερματίτιδα.

Πάντως, όπως επισημαίνει, ο σταφυλόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος, ενώ συνήθως «χτυπά» τα μικρά παιδιά, για να μεταδοθεί στη συνέχεια στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Χαρίτος, ειδικός παιδίατρος, αναφέρει ότι το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή του σταφυλόκοκκου (το μολυσματικό κηρίο), ενώ ρόλο παίζουν η θάλασσα, η άμμος, οι μικροτραυματισμοί, τα τσιμπήματα εντόμων, ο συγχρωτισμός σε παιδικές κατασκηνώσεις και πισίνες.

Ο κ. Γεώργιος Χαρίτος, παιδίατρος

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι πολύ εύκολη η διασπορά μόλυνσης από το ένα σημείο στο άλλο στο σώμα του παιδιού (το παιδί ενοχλείται από τα εξανθήματα και ξύνεται), αλλά και ο ίδιος ο σταφυλόκοκκος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός από το ένα παιδί στο άλλο, ιδιαίτερα τους ζεστούς και υγρούς μήνες του χρόνου (καλοκαίρι).

Ο κ. Χαρίτος τονίζει πως οι βλάβες μπορεί να επιμείνουν για 2-3 εβδομάδες και η αντιμετώπιση συνήθως δεν είναι εύκολη, γιατί το παιδί επιμένει να ξύνεται και γιατί υπάρχει δυσκολία να τηρηθούν σχολαστικά τα μέτρα περιορισμού (θάλασσα, άμμος, παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους).

Η αντιμετώπιση, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι βλάβες είναι λίγες και περιορισμένης έκτασης, είναι η τοπική αγωγή με αντιβιοτική κρέμα, αν όμως αποτύχει, είτε οι βλάβες είναι εκτεταμένες, χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού συστηματικά από το στόμα.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

– Ποια μικρόβια προκαλούν μολυσματικό κηρίο και με ποιους μηχανισμούς;

Μικρόβια όπως χρυσίζοντας σταφυλόκοκκος, επιδερμικός σταφυλόκοκκος και στρεπτόκοκκοι υπάρχουν σε κάποιο ποσοστό φυσιολογικά στη χλωρίδα του δέρματος ή στους βλεννογόνους, όπως στη μύτη και το στόμα. Τα μικρόβια αυτά είναι συνήθη στο δέρμα και δυνητικά παθογόνα, δηλαδή μπορούν κανονικά στις συνήθεις καταστάσεις με ανέπαφη την τοπική άμυνα του οργανισμού να μη δημιουργούν προβλήματα, αλλά όταν η τοπική άμυνα σε σημεία του δέρματος πέφτει – Έντονο έκζεμα, πληγές από τσιμπήματα κουνουπιών και εντόμων, αμυχές από ξύσιμο, έγκαυμα, ανοιχτή πληγή – εκδορά στην επιφάνεια του δέρματος από κάκωση – Τα ίδια μικρόβια εποφθαλμιούν και αναπτύσσουν αποικίες προκαλώντας μόλυνση. Τα μικρόβια αυτά μεταδίδονται εύκολα από ένα σημείο του σώματος του παιδιού σε ένα άλλο και από ένα παιδί σε άλλο.

– Πώς μοιάζουν οι βλάβες του μολυσματικού κηρίου;

Συνήθως σε σημεία προηγούμενων βλαβών – ανοιχτό τραύμα, εκδορές, τσιμπήματα κ.ά. – αναπτύσσεται βλάβη σαν πληγή, με κόκκινη βάση, που απλώνεται ή συρρέει σε πολλά σημεία. Οι βλάβες ανοίγουν, μπορεί να έχουν πυώδη έκκριση και αποκτούν κίτρινη κρούστα, σαν το μέλι. Το παιδί ενοχλείται με φαγούρα και πόνο. Τοπικά μπορεί να διογκώνονται αντιδραστικά λεμφαδένες.

– Πού εμφανίζονται οι βλάβες του μολυσματικού κηρίου;

Οι βλάβες εμφανίζονται συνήθως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, δηλαδή σε πρόσωπο, λαιμό, χέρια και πόδια, μπορούν όμως να εμφανιστούν οπουδήποτε αλλού στο σώμα, ιδιαίτερα όταν προϋπάρχει έκζεμα ή άνοιγμα του δέρματος.

– Πόσο μεταδοτικό είναι το μολυσματικό κηρίο;

Πρόκειται για πολύ μεταδοτική μόλυνση, που διασπείρεται εύκολα σε άλλα σημεία του σώματος του ίδιου παιδιού, σε αδέρφια και οικογενειακά μέλη, αλλά και στα άλλα παιδιά του παιδικού σταθμού ή σχολείου. Η μετάδοση είναι ιδιαίτερα έντονη το καλοκαίρι και τους ζεστούς και υγρούς μήνες του χρόνου, αλλά και σε σημεία του δέρματος ζεστά και με υγρασία. Τα παιδιά εμφανίζουν πιο εύκολα μολυσματικό κηρίο σε σχέση με τους ενήλικες.

– Πώς γίνεται η διάγνωση του μολυσματικού κηρίου;

Συνήθως η κλινική εικόνα και το ιστορικό είναι αρκετά χαρακτηριστικά για τον παιδίατρο, για να θέσει τη διάγνωση. Σε κάποιες πιο ασαφείς περιπτώσεις ή στις επίμονες περιπτώσεις, που δεν υποχωρούν με θεραπεία, χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια.

– Πώς αντιμετωπίζεται το μολυσματικό κηρίο;

Η πορεία των βλαβών διαρκεί συνήθως 2-3 εβδομάδες. Τοπική αντιβιοτική και αντισηπτική θεραπεία γίνεται για μικρές ή μη εκτεταμένες βλάβες. Για μεγαλύτερες βλάβες ή διασπαρμένες βλάβες ή βλάβες κοντά στα μάτια και τη μύτη ή σε αποτυχία της τοπικής θεραπείας, ο παιδίατρος μπορεί να αποφασίσει από του στόματος αντιβιοτική θεραπεία κατάλληλη για σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο.

Σε ακόμα πιο επίμονες ή διάσπαρτες βλάβες μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή.

Πολύ σημαντικό είναι το σχολαστικό και με σωστή τεχνική πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. Αυτό ισχύει για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Κόβουμε σωστά και τακτικά τα νύχια του παιδιού.

Καλή υγιεινή, τακτικό μπάνιο, εντονότερη ενυδάτωση σε παιδί με έκζεμα – ατοπική δερματίτιδα.

Αποφεύγεται η κοινή χρήση πετσέτας, ρούχων, σεντονιών σκεπασμάτων κ.λπ. ώστε να μην κολλήσουν τα άλλα αδέρφια. Δυστυχώς η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσα από παιχνίδια.

Για να αποφύγουμε τη μετάδοση σε άλλα σημεία ή άλλα παιδιά και αφού πλύνουμε τη βλάβη με ήπιο σαπούνι, μπορούμε να την καλύπτουμε.

Σε επίμονες περιπτώσεις ή σε βλάβες γύρω από τη μύτη μπορεί ο σταφυλόκοκκος να έχει εστία στον ρινικό βλεννογόνο, οπότε απαιτείται αντιβιοτική τοπική θεραπεία στη μύτη.

Εάν το παιδί ξαναμολύνεται με έντονο ξύσιμο, μπορεί να χρειαστεί να πάρει για κάποιες μέρες αντιισταμινικά από το στόμα.

Δυστυχώς η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών έχει αυξήσει τη συχνότητα λοιμώξεων από ανθεκτικά στα συνήθη αντιβιοτικά στελέχη σταφυλόκοκκου ή στρεπτόκοκκου.

Μέχρι την αποτελεσματική χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής για τουλάχιστον 48 ώρες οι γονείς παιδιού με διαγνωσμένο μολυσματικό κηρίο θα πρέπει να αποφεύγουν να το στέλνουν στον παιδικό σταθμό-σχολείο.

– Αφήνει σημάδια το μολυσματικό κηρίο;

Συνήθως όχι. Μετά τη θεραπεία παραμένουν τα σημεία πιο κόκκινα ή αποχρωματισμένα, αλλά λεία και επίπεδα, για εβδομάδες έως μήνες, αλλά τελικά δεν προκύπτει ουλή. Σε σπάνιες επιπλεγμένες περιπτώσεις με βαθύτερη μόλυνση μπορεί να παραμείνει σημάδι ή ουλή.

 ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το