Οικονομία

Αύξηση εισφορών για να γλιτώσουν τις συντάξεις των 1.000 ευρώ

syntakseis-eisfores-708

Στο τραπέζι ρίχνει η ελληνική πλευρά την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες στις συντάξεις.

Στη διαπραγμάτευση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το υπουργείο Εργασίας βάζει στο κάδρο την επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ, έστω και εν μέρει, σε επίπεδα προ των πρόσφατων μειώσεων.
Με τις ασφαλιστικές εισφορές να έχουν μειωθεί τα περασμένα έτη κατά 5%, το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τα ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Έτσι η κυβέρνηση επιλέγει να τις επαναφέρει στο παλιό καθεστώς ώστε εξοικονομήσει 700 εκατ. Ευρώ και να αποφύγει τις μειώσεις των συντάξεων.

Δεν θα αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις των 1000 ευρώ
Και με αυτό το μέτρο όμως, δεν θα καταφέρουν να εξοικονομηθεί παρά μόνο το 40% του ποσού που απαιτούν οι δανειστές και έτσι οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες.

Κατρούγκαλος: «Εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα»
Παράλληλα με την πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ο υπουργός Εργασίας μίλησε για «εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα» κάτι που παραπέμπει σε νέο φόρο ή εισφορά για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η πρόταση για επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα του 2012
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται ήδη η πρόταση για επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2012 .
Τότε η πρώτη μείωση ήταν 1,1% ενώ από τον Ιούλιο του 2014 οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν κατά 2,9% και οι εισφορές των εργαζόμενων κατά 1% (με αποτέλεσμα να περικοπούν οικογενειακά επιδόματα και άλλες παροχές του ΟΑΕΔ).
Αν και η μείωση των εισφορών στερούσε από το ΙΚΑ 974 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας τη «μαύρη τρύπα» των ταμείων, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν προχώρησε ποτέ αφού επιβάρυνε την επιχειρηματικότητα.

«Χτύπημα» και για τους αγρότες
Αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτή τη ρύθμιση δεν θα είναι άλλοι από τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν κλιμακωτή αύξηση των εισφορών ώστε σταδιακά να εξομοιωθούν με εκείνες του ΙΚΑ. Έτσι θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται από 100% ως και 130%.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το