Τοπικά

Αύξηση 30% στις μέρες καύσωνα-Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή στο Μεταξουργείο

Κατά 30% αυξήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια οι ημέρες και τα επεισόδια με καύσωνα στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή στο Μεταξουργείο και η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας και το ΚΠΕ Μακρινίτσας.

Η ημερίδα του Βόλου αποτέλεσε τον προπομπό του πρώτου Πανελληνίου Συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Ιουνίου στην Καρδίτσα, στο ξενοδοχείο «Θεσσαλικό Grant».
Η χθεσινή εκδήλωση αναφερόταν κυρίως στους εκπαιδευτικούς, χωρίς όμως οι τελευταίοι να δώσουν ιδιαίτερο «παρών».
Η υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας κ. Ματούλα Μακέλλη, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τους εκπαιδευτικούς τους αφορά η κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο των μεταπτώσεων που φέρνει στον ανθρώπινο παράγοντα και πώς μας επηρεάζει αυτό στα εργασιακά και οικογενειακά θέματα».
Ο διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Τσούμας, τόνισε ότι η ΠΕΔ ήρθε σε επαφή με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου υπάρχει ενασχόληση μαθητών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων και υπάρχει φιλοδοξία μέσα από το συνέδριο τα συμπεράσματα που θα βγουν, να γίνουν πράξη.
Επίσης πρόσθεσε ότι οι καταστροφές τον χειμώνα στην Αλόννησο και στη Σκόπελο είναι μηνύματα ότι η κλιματική αλλαγή δεν έχει να κάνει μόνο με το κλίμα, αλλά και με το περιβάλλον, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό».
Από την πλευρά του ο ερευνητής του ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ και διδάσκων στο Π.Θ. κ. Δημήτρης Παπαναστασίου, ανέφερε πως η αιτία δημιουργίας καύσωνα είναι η έλλειψη βροχοπτώσεων και η μειωμένη υγρασία στο έδαφος.
Μάλιστα επικαλέστηκε στοιχεία 60 χρόνων του Αστεροσκοπείου Αθηνών και 55 χρόνων από τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα σύμφωνα με τα οποία από το 1993 και μετά υπάρχει μια αύξουσα τάση κατά 30% των ημερών και των επεισοδίων με καύσωνα.
«Οι καύσωνες δεν σχετίζονται μόνο με τη θερμική άνεση που νιώθουν οι άνθρωποι, αλλά με τη γεωργία, με το ζωικό κεφάλαιο και με την κατανάλωση της ενέργειας για κλιματισμό το καλοκαίρι» επισήμανε.
Ο Χρήστος Δομενικιώτης, μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος του Π.Θ. αναφέρθηκε στα κλιματικά μοντέλα. «Τα μοντέλα δείχνουν ότι η αύξηση αυτής της θερμοκρασίας οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ν’ αφήσουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους» επισήμανε.

Οι επιπτώσεις
στη θάλασσα
Για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη θάλασσα μίλησε ο καθηγητής της θαλάσσιας βιοποικιλότητας του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Βαφείδης.
Συγκεκριμένα είπε ότι η ανθρωπογενής επίδραση αλλάζει πιο γρήγορα τα δεδομένα της κλιματικής σύνθεσης του πλανήτη. Οι αλλαγές στη θάλασσα σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, με τις μεταβολές στη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, με την αύξηση του αζώτου με τοπικά ευτροφικά φαινόμενα.
«Όλα αυτά σχετίζονται με παράγοντες όπως η αύξηση του πληθυσμού, οι ανάγκες που έχει αυτός ο πληθυσμός, σε βιομηχανικά είδη και τροφή, έχοντας επιπτώσεις στο οικοσύστημα», κατέληξε ο κ. Βαφείδης.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το