Τοπικά

Αυξημένες ανάγκες σε αίμα στο Νοσοκομείο Βόλου “Θ”

Σ15 Φ1

Κάλεσμα μέσω sms σε εθελοντές αιμοδότες για να προσφέρουν αίμα, αφού καταγράφονται αυξημένες ανάγκες, απευθύνει το Νοσοκομείο Βόλου και ήδη αναμένει την ανταπόκρισή τους.
Το καλοκαίρι είναι πάντα μια δύσκολη περίοδος για την επάρκεια του Νοσοκομείου σε αίμα. Αυτό ισχύει και για τη φετινή χρονιά.
Όπως εξηγούν γιατροί, οι αιτίες είναι δύο: Πρώτον, οι εθελοντές αιμοδότες που ενισχύουν το Νοσοκομείο με αίμα, αυτή την περίοδο φεύγουν από την πόλη για να κάνουν διακοπές. Δεύτερον, οι ανάγκες σε αίμα είναι αυξημένες από την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών και την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.

 
Όπως επισημαίνει γιατρός πάντα το καλοκαίρι έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες για αίμα. Το μόνο παρήγορο είναι πως κάπως τα προγραμματισμένα χειρουργεία όπου και εκεί απαιτείται αίμα, μετατίθενται χρονικά λίγο προς τα πίσω λόγω των αδειών των χειρουργών. Αλλά και πάλι οι ανάγκες παραμένουν. Μόνο για τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας απαιτούνται 250 μονάδες αίματος κάθε μήνα.

 
Στα Νοσοκομεία του εξωτερικού η συμβολή των εθελοντών αιμοδοτών στην επάρκεια των ιδρυμάτων σε αίμα αγγίζει το 90%. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό μόλις που ξεπερνά το 50% και το υπόλοιπο καλύπτεται από προσφορά αίματος από συγγενείς του ασθενούς που τρέχουν την τελευταία στιγμή για να σώσουν την κατάσταση.
Οι γιατροί του «Αχιλλοπούλειου» επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Βόλου δεν στερείται μονάδων αίματος, όμως πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, γιατί τα περιστατικά προκύπτουν συνεχώς. Γι’ αυτό και γίνεται κάλεσμα σε εθελοντές αιμοδότες του νομού μέσω μηνυμάτων του κινητού τηλεφώνου για να έρθουν και να δώσουν αίμα, ώστε να βοηθήσουν την κατάσταση.

 
Μάλιστα το Νοσοκομείο προσφέρει βοήθεια και σε άλλα Νοσοκομεία για πολύ σοβαρά περιστατικά.
Σημειώνεται πως η χώρα χρειάζεται ετησίως 600.000 μονάδες αίματος για να καλυφθούν ανάγκες. Το Νοσοκομείο Βόλου ετησίως χρειάζεται γύρω στις 12.000 μονάδες αίματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το