Τοπικά

Αυξημένα τα ψυχιατρικά περιστατικά στον Βόλο – Μία αίτηση ακούσιας νοσηλείας κάθε μέρα 

Καθημερινό είναι το φαινόμενο πλέον, συγγενείς συνανθρώπων μας, να προσέρχονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και να ζητούν, καταθέτοντας σχετική αίτηση, την ακούσια νοσηλεία του οικείου τους σε μονάδα ψυχικής υγείας… Σύμφωνα με τα στοιχεία, τόσο του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου όσο και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι και χθες είχαν κατατεθεί 30 περίπου αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας… Αν υπολογιστεί ότι Σαββατοκύριακα και αργίες η γραμματεία της Εισαγγελίας δεν λειτουργεί, τότε συνάγεται το συμπέρασμα, ότι καθημερινά κατατίθεται μία τουλάχιστον αίτηση.
Ωστόσο διευκρινίζεται, πως ορισμένες από τις αιτήσεις αφορούν στα ίδια πρόσωπα, καθώς κατατίθενται για δεύτερη φορά, που σημαίνει ότι τα πρόσωπα για τα οποία κατατέθηκαν αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας, είναι λιγότερα από 30.
Γεγονός είναι πως οι αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας σε μονάδες ψυχικής υγείας είναι αυξημένες τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το 2017 κατατέθηκαν συνολικά στην Εισαγγελία Βόλου 174, το 2016 168, το 2015 190, το 2014 174, το 2013 203, το 2012 185, το 2011 189, το 2010 181 και το 2009 180.
Σύμφωνα με το άρθρο 1687 του Αστικού Κώδικα, όταν η κατάσταση ενός προσώπου επιβάλλει την ακούσια νοσηλεία του σε μονάδα ψυχικής υγείας, αυτή γίνεται μετά προηγούμενη άδεια του δικαστηρίου και κατά τις διατάξεις ειδικών νόμων.
Βάσει αυτού του νόμου, συγγενείς ψυχικά πασχόντων απευθύνονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και υποβάλλουν αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας για τους πάσχοντες.
Σύμφωνα με το άρθρο 95, παράγραφος 2 του Ν. 2071/92, οι προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι οι εξής: Ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του, η έλλειψη νοσηλείας να έχει ως συνέπεια, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, ή η νοσηλεία ασθενή που πάσχει από ψυχική διαταραχή, να είναι απαραίτητη, για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.
Επίσης, την αίτηση για την ακούσια νοσηλεία που απευθύνεται στον εισαγγελέα πρωτοδικών, συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχίατρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας. Σε ποσοστό 98% περίπου επί του συνόλου των σχετικών περιπτώσεων, οι ιατρικές γνωματεύσεις υπογράφονται από δύο ψυχιάτρους.
Επίσης, τα ιατρικά πιστοποιητικά που αφορούν στην κατάσταση του ασθενούς, προϋποθέτουν την προηγούμενη εξέτασή του.
Εξάλλου, το δικαστήριο, που δικάζει με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αν κρίνει ότι οι γνωματεύσεις των δύο ψυχιάτρων που προσκομίζονται, διαφέρουν μεταξύ τους ή δεν είναι πειστικές ή ο επιστημονικός διευθυντής του νοσοκομείου όπου έχει εισαχθεί ο ασθενής, διατυπώνει αντίθετη προς τις γνωματεύσεις γνώμη, διατάζει την εξέταση του ασθενή και από άλλο ψυχίατρο.
Σε εκτέλεση της εισαγγελικής εντολής, οι ασθενείς μεταφέρονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία για εξέταση και σύνταξη των σχετικών ψυχιατρικών γνωματεύσεων.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας του ακούσιου εγκλεισμού, ο ψυχίατρος έχει τον ρόλο του πραγματογνώμονα, η κρίση του οποίου θα αιτιολογήσει την απάντηση στο «ερώτημα» του εισαγγελέα για αναγκαστική ή μη νοσηλεία του «ασθενούς» βάσει των προϋποθέσεων του νόμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το