Τοπικά

Αυξημένα τα περιστατικά γρίπης και ιώσεων  

γρίπη

Στην κορύφωσή τους βρίσκονται αυτή την περίοδο τα περιστατικά γρίπης και ιώσεων και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας επισημαίνει πως, αν τα συμπτώματα επιμένουν, οι ασθενείς θα πρέπει να μεταβαίνουν στο γιατρό. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμη, αν και σταδιακά θα έχει μειούμενη τάση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε πως «από τα τέλη Δεκεμβρίου ξεκίνησαν τα περιστατικά ιώσεων και γρίπης στον πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της δραστηριότητας των ιώσεων και των διαφόρων μορφών γρίπης και πολλοί συμπολίτες ταλαιπωρούνται με πυρετό, καταρροή, βήχα. Αυτό το βλέπουμε κάθε χρόνο τέτοια περίοδο και δεν έχει αλλάξει κάτι φέτος. Στα ιατρεία βλέπουμε και αρκετά περιστατικά γρίπης πλέον. Βέβαια μέσα στο Φεβρουάριο η κατάσταση θα είναι όλο και λιγότερη έντονη. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει κοπάσει το κύμα.»

Ο κ. Τσάμης τόνισε πως «άλλοι συμπολίτες έχουν προσβληθεί από γρίπη και άλλοι από την ίωση, όπου τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Βέβαια, αν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν, τότε υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως πνευμονία, βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα. Και τέτοια περιστατικά βλέπουμε στα ιδιωτικά ιατρεία. Ακόμη το κατά πόσο ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εξασθενημένος, κουρασμένος, επηρεάζεται από την ίωση και τη γρίπη. Σε κάθε περίπτωση, αν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει οι ασθενείς να επισκέπτονται το γιατρό για να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζεται», αναφέρει.

 

«Όχι» σε ένα νέο μεγάλο ΙΚΑ

Την αντίδρασή του στη δημιουργία ενός μεγάλου ΙΚΑ εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. Πιο συγκεκριμένα με αφορμή τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο κ. Τσάμης τόνισε πως «ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει καταθέσει τις προτάσεις του στο Υπουργείο όλη αυτή την περίοδο. Για εμάς τρία είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση. Το πρώτο, είναι η ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν την οικονομική επιβίωση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, των εργαστηριακών καθώς και κλινικοεργαστηριακών γιατρών. Εδώ υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, όπως είναι το rebate, clow back, το πλαφόν, μέσω των οποίων γίνονται μεγάλες κρατήσεις και μειώνονται οι αποδοχές. Το δεύτερο ζήτημα, σχετίζεται με τις προσλήψεις γιατρών σε Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία, ΠΕΔΥ, ώστε ο χώρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να έχει μεγαλύτερη δυναμική. Το τρίτο ζήτημα είναι ποια πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας θέλει τελικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θέλουμε ένα νέο μεγάλο ΙΚΑ. Δεν θέλουμε να κυριαρχήσουν οι ιδεοληψίες του κρατισμού. Το ΙΚΑ ήταν ένας πρωτοποριακός θεσμός, όταν δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1930, αλλά πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πλέον δραστηριοποιούνται πάρα πολλοί γιατροί στον ιδιωτικό τομέα και με πολλές εξειδικεύσεις στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η πρότασή μας είναι να μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος έχοντας μια ηλεκτρονική κάρτα που θα λειτουργεί και ως πιστωτική, να επισκέπτεται το γιατρό που θέλει και να εξετάζεται. Μάλιστα ανά κατηγορία ασφαλισμένων και με τις ανάγκες που έχουν, θα μπορεί να ποικίλλει και το ποσό που θα διαθέτει κάθε χρόνο ο ασφαλισμένος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το